Για τη σύλληψη του 18χρονου οργανωμένου οπαδού ομάδας που πέταξε τη ναυτική φωτοβολίδα στον 31χρονο αστυνομικό, τα ελλιπή μέτρα της Πολιτείας, το ρόλο των ομάδων και την παραβατική συμπεριφορά των «καθοδηγητών» μίλησε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης, ο οποίος εστίασε και στη μη χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στην Ελλάδα, όπως γίνεται σε πολλές χώρες του εξωτερικού.
Όπως είπε στο εξωτερικό ο σύλλογος γνωρίζει τα στοιχεία της ταυτότητας του φιλάθλου που αγοράζει ένα εισιτήριο καθώς απαγορεύεται να μετακινηθεί και να κάτσει σε θέση άλλου. Συνομιλώντας με τον αστυνομικό διευθυντή εν αποστρατεία Παντελή Τίγκα και τον πρόεδρο των αστυνομικών υπαλλήλων Ν.Α. Αττικής Γιώργο Καλλιακμάνη δήλωσε ότι στη χώρα μας είμαστε πολλά χρόνια πίσω στο θέμα της ασφάλειας σε αθλητικά γεγονότα.
Εγκληματική οργάνωση με υποδομή
«Οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι προκαλούν αυτά τα εγκλήματα και συμφωνούμε στο ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό κάποιοι έχουν αυτή την υποδομή που πατάνε – και με τα δύο πόδια-στις διατάξεις για την εγκληματική οργάνωση. Είναι πολλοί περισσότεροι από δύο τρεις. Είναι δεκάδες και βεβαίως έχουν και υποδομή», σημείωσε ο κ. Μαρακάκης.
Σχολιάζοντας το θλιβερό περιστατικό με τον βαρύτατο τραυματισμό του αστυνομικού τόνισε ότι ο 31χρονος που είναι τώρα στην εντατική δεν βρίσκεται εκεί μόνο εξαιτίας της φωτοβολίδας αλλά και της μολότοφ που εξερράγη δίπλα του, η οποία του προκάλεσε την εσωτερική αιμορραγία.
Δεν γνωρίζουμε για πολλά ραντεβού θανάτου μεταξύ οπαδών
«Οι άνθρωποι οι οποίοι προκαλούν αυτά τα εγκλήματα έχουν στόχο τους αστυνομικούς. Δεν τους ενδιαφέρει ο σεκιουριτάς, δεν τους ενδιαφέρει ο υπόλοιπος κόσμος. Τα ραντεβού θανάτου που γίνονται, γιατί έτσι καταλήγουν, πολλά εκ των οποίων δεν τα βλέπουμε καν, δεν τα γνωρίζουμε, πολλά εκ των οποίων δεν τα γνωρίζουμε. Υπάρχουν δικογραφίες αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη για ραντεβού θανάτου που γίνανε πριν από δύο, τρία, τέσσερα χρόνια, γιατί έψαχναν οι αρχές να βρουν, να κάνουν άρση επικοινωνιών και ψάχνουν να βρουν στοιχεία από κάμερες για να στοιχειοθετήσουν δικογραφίες» δήλωσε σχετικά ο ποινικολόγος.
Σύμφωνα με τον κ. Μαρακάκη οι χούλιγκαν που εμπλέκονται σε τόσο βίαια επεισόδια, όπως αυτό που έγινε σε έναν αγώνα βόλει, «είναι συγκοινωνούντα δοχεία με τον Κορυδαλλό, με τα Εξάρχεια, με τη μαφία η οποία δεν έχει να κάνει μόνο με ελληνικά στοιχεία». Και όπως τόνισε οι συμμετέχοντες στις πράξεις βίας σε αθλητικούς χώρους είναι σαφές ότι έχουν στοχοποιήσει τους αστυνομικούς.
«Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να μην είχαν καμία σχέση με το βόλεϊ. Πήγαν εκεί γιατί ήξεραν και γιατί διαπίστωσαν ότι υπήρχε κρυμμένη μια κλούβα με τα ΜΑΤ και πήγαν για να σκοτώσουν. Πήγαν για να σκοτώσουν» πρόσθεσε ο κ. Μαρακάκης.
Σχολιάζοντας την πρώτη κατάθεση του 18χρονου καθ’ ομολογίαν δράστη της επίθεσης ότι κάποιος του προμήθευσε τη ναυτική φωτοβολίδα τόνισε ότι είναι σαφές ότι «ο άνθρωπος που φέρεται να προμήθευσε τα όπλα δεν είχε πάει καν στο γήπεδο. Βρέθηκε στον περιβάλλοντα χώρο με αυτούς».
«Υπήρξε ομάδα ατόμων λοιπόν, οι οποίοι πήγαν να προμηθεύσουν όπλα στους “οπαδούς” για να επιτεθούν σε αστυνομικούς. Δεν πήγαν να επιτεθούν στους Παναθηναϊκούς. Αυτό μπορεί να γινόταν, αλλά άλλη μέρα και άλλη ώρα» υποστήριξε ο δικηγόρος. Επιπλέον, όπως είπε, θα πρέπει να δούμε πώς μπαίνουν σε αθλητικούς χώρους όπλα ρίχνοντας μομφή στην ανοχή των ομάδων έναντι των οργανωμένων οπαδών.
Από την πλευρά του ο κ. Καλλιακμάνης τόνισε ότι θα πρέπει να παρθούν σκληρά μέτρα ενώ από την πλευρά του ο κ. Τίγκας συνέδεσε τα επεισόδια στον Βόλο με τα επεισόδια στο γήπεδο βόλεϊ του Ρέντη. Αναφερόμενος στην παρουσία της αστυνομίας σε αθλητικά γεγονότα υποστήριξε ότι επικαλύπτει την ευθύνη των ιδιωτικών εταιρειών οι οποίες πληρώνονται από τα αθλητικά σωματεία.