«Η αστυνομία δεν είναι υπάλληλοι καμιάς ΠΑΕ. Η αστυνομία θα είναι στα γήπεδα αν συμβούν επεισόδια περιμετρικά. Είναι το πρώτο μας αίτημα να αποσυρθούν χθες οι αστυνομικοί από τα γήπεδα» τόνισε ο Στράτος Μαυροειδάκος, γενικός γραμματέας Ειδικών Φρουρών, μιλώντας για τον βαρύτατο τραυματισμό του 31χρονου συναδέλφου του, ο οποίος δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.
«Εμείς το είχαμε πει από την πρώτη στιγμή, είμαστε αντίθετοι στο να κάνει σωματικούς ελέγχους η αστυνομία στα γήπεδα. Δεν είναι δυνατόν να κοστολογείται η ζωή ενός αστυνομικού με 30 ευρώ που είναι η αμοιβή του και καλά με ένα νομοσχέδιο που πέρασε τώρα, για την παρουσία του στα γήπεδα. Δεν τα θέλουμε αυτά τα χρήματα, ζούμε και με τα λιγότερα χρήματα που παίρνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυροειδάκος, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου.
Για αυτό τον λόγο, επισήμανε, σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών και Ειδικών Φρουρών, θα ανταποκριθεί και θα παρευρεθεί στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα λάβει χώρα στου Γουδή, έξω από την έδρα των ΥΑΤ στις 14:30, με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών και την Ένωση Αξιωματικών Αττικής. «Να ξέρει η Πολιτεία ότι για εμάς τώρα αρχίζει ο συνδικαλιστικός μας αγώνας και δεν μας έχουν αφήσει κανένα περιθώριο. Θα είμαστε στο δρόμο. (…)Αν δεν καταλάβουν τι γίνεται και ότι δεν είμαστε αναλώσιμοι, καθημερινά θα βρεθούν προ εκπλήξεων. Θα είμαστε στο δρόμο, στα πλαίσια του νόμου πάντα».
Επιπλέον, σημείωσε «δεν έχουμε καμία διάθεση να εκδικηθούμε κανέναν και κάτι βιντεάκια που έχουν βγει στο Tik Tok από κάτι περίεργους τύπους, θα να αναλάβει πιστεύω το Εσωτερικών Υποθέσεων και καλούν διάφορα περίεργα, δεν εκφράζονται από εμάς. Το συνδικαλιστικό κίνημα είναι υγιέστατο στην αστυνομία και θα κάνει αυτό που κάνει χρόνια. Θα προσπαθήσουμε ο αστυνομικός να θωρακιστεί από την πολιτεία και να μην είναι έρμαιο στον κάθε τρελό και στον κάθε άνθρωπο που έχει άλλα στο μυαλό του και καθοδηγείται και να χάνουν τις ζωές τους αστυνομικοί χωρίς κανένα λόγο».
Αναφερόμενος στον 31χρονο αστυνομικό που δέχθηκε επιθέσεις με ναυτική φωτοβολίδα και μολότοφ έξω από το γήπεδο Μελίνα Μερκούρη στου Ρέντη την Πέμπτη το βράδυ, ο κ. Μαυροειδάκος μίλησε για την κατάστασή του, περιγράφοντάς την ως πάρα πολύ δύσκολη, ενώ τόνισε πως είναι συγκινητική η παρουσία όλων των συναδέλφων του στο νοσοκομείο.
«Είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα και εμείς προσευχόμαστε, πιστεύω και όλη η Ελλάδα, να βγει αυτό το παλικάρι, ο 31χρονος συνάδελφός μας των ΜΑΤ, ο υπαρχιφύλακας που ήταν πάρα πολύ έμπειρος και ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή, είχε αντιμετωπίσει εκατοντάδες τέτοια περιστατικά να βγει ζωντανός και όρθιος» τόνισε.
Είναι καταστάσεις που συναντάμε στη Γάζα
Μιλώντας για το συγκεκριμένο βράδυ που συνέβησαν τα επεισόδια, ο κ. Μαυροειδάκος ανέφερε τα εξής. «Ο συγκεκριμένος 18χρονος, μην πιστεύετε ότι πήγε να δει έναν αγώνα βόλεϊ. Δεν νομίζω ότι ήξερε καν πως παίζεται το βόλεϊ. Αυτοί οι άνθρωποι την Παρασκευή, το Σάββατο το βράδυ είναι στα Εξάρχεια και πετάνε μολότοφ στις διμοιρίες. Είναι οι ανήλικοι, γιατί αυτά είναι συγκοινωνούντα δοχεία, ο συγκεκριμένος 18χρονος πριν δύο μήνες, πριν γίνει 18χρονος, ήταν ανήλικος, είμαι σίγουρος ότι έχει εμπλακεί και οι όμοιοί του σε περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων. Είναι 100% σίγουρο, παρόλο που ο συγκεκριμένος δεν έχει συλληφθεί, απ’ ό,τι φαίνεται, για παρόμοιο περιστατικό. Είναι η κοινωνία μας έτσι που η λέξη οπαδική βία είναι από ανθρώπους που δεν έχουν την ταυτότητα του φιλάθλου, του οπαδού. Τους την βάζουν κάποιοι τεχνηέντως αυτή την ταυτότητα. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να προκαλέσουν φθορές, να ληστέψουν. Είναι οι περισσότεροι χρήστες ναρκωτικών και άλλων ουσιών. Και στο συγκεκριμένο περιστατικό δεν υπάρχει η ταυτότητα του φιλάθλου. Μπορεί να ανήκει σε κάποια ομάδα, μικρή σημασία έχει για εμάς αυτό. Διότι μην κοιτάτε που τώρα υπήρξε αυτός ο τραυματισμός του συναδέλφου μου και το μαθαίνει ο κόσμος και βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Εδώ και χρόνια και τα τελευταία 2-3 πολύ πιο έντονα, όποια διμοιρία των ΜΑΤ εμφανιζόταν για μέτρα δίπλα από το γήπεδο, στο ημίχρονο ή πριν αλλά και μετά, το είχαν βρει, το έχουν σαν παιχνίδι, δολοφονικό παιχνίδι, να επιτεθούμε στη διμοιρία».
Το χειρότερο, επισήμανε, είναι οι υποκινητές και εκεί πρέπει να εστιαστεί η προσοχή. «Αυτό το παιδί το έχουν χρησιμοποιήσει ως όργανό τους. Απ’ ό, τι καταθέτει, είναι καθ’ ομολογίαν δράστης, ο ίδιος έχει παραδεχθεί ότι πήγε στο γήπεδο μαζί με τον δεκαεξάχρονο αδερφό του αν δεν κάνω λάθος, ήταν μέσα στο γήπεδο, σε κάποια στιγμή βγήκαν από το γήπεδο να επιτεθούν στη διμοιρία και κάποιοι καθοδηγητές έξω τους έδωσαν πολεμοφόδια τα οποία ήταν έξω και τους έλεγαν χτυπήστε τους αστυνομικούς. Και είναι προμελετημένο διότι σύμφωνα πάλι με δηλώσεις και καταθέσεις και άλλων ατόμων που είχαν προσαχθεί, είχαν ραντεβού να κάνουν συγκεκριμένη πράξη. Πάμε και θα επιτεθούμε. Δεν πήγαν να δούνε κανέναν αγώνα αυτοί οι άνθρωποι, αυτοί οι 250 οργανωμένοι που ήταν στο πέταλο του αγώνα βόλεϊ μέσα, που γινόταν αγώνας βόλεϊ Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός, Μην πιστεύετε ότι είδαν καθόλου από αγώνα» προσέθεσε.
Ακόμα, σύμφωνα με τον κ. Μαυροειδάκο, ορθώς προσήχθησαν οι 440, καθώς αυτό οδήγησε στην εξιχνίαση της «ξεκάθαρης απόπειρας δολοφονίας» όπως τόνισε.
Ήθελαν να τον αποτελειώσουν
«Όταν σηκώνεις και ρίχνεις ναυτική φωτοβολίδα σε ευθεία βολή, είναι καλύτερα για εμάς να δεχθούμε πυρά από καλάσνικοφ. (…) Αυτό έκαιγε πάνω από 50 δευτερόλεπτα με 1 λεπτό μέσα στο σώμα του άτυχου συναδέλφου μου. Προσπαθούσαν οι συνάδελφοί μου, είχαν καταφέρει με πυρίμαχα γάντια που έχουν στον εξοπλισμό τους να του βγάλουν τα τρία τέταρτα, το άλλο είχε βρει δυστυχώς μέχρι το κόκκαλο και δεν μπορούσαν και καίγονταν τα γάντια τους. Και ο συνάδελφος είχε τις αισθήσεις του επί 20 λεπτά. Είναι καταστάσεις που συναντάμε δυστυχώς στη Γάζα» υπογράμμισε. Περιγράφοντας την αγριότητα των επεισοδίων, σημείωσε πως ο 31χρονος, υπέστη και άλλα τραύματα και εσωτερική αιμορραγία. «Την ώρα που του κάνανε τουρνικέ, το οποίο τουρνικέ το έχουν πάρει μόνοι τους οι συνάδελφοί μου από δωρεές που μας είχαν δώσει παλαιότερα από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο- αυτό δεν είναι στον εξοπλισμό και σώζει ζωές το τουρνικέ- την ώρα που του κάνανε τουρνικέ του συναδέλφου μου. δεχόντουσαν επιθέσεις από πάνω από 10 μολότοφ. Δηλαδή θέλαν να τον αποτελειώσουν» τόνισε καταλήγοντας.