Μάχες σώμα με σώμα, ισοπεδωμένα οικοδομικά τετράγωνα και άμαχοι που θρηνούν ή τρέχουν για να γλιτώσουν από τις βόμβες. Αυτές είναι οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τη Λωρίδα της Γάζας. Μειώνονται οι πιθανότητες νέας κατάπαυσης του πυρός, λέει το Κατάρ, καθώς το Ισραήλ εντείνει την επίθεση. Ο ισραηλινός στρατός έχει επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο νότο και σφυροκοπά με σφοδρότητα τη Χαν Γιουνίς, με τους επιτελάρχες να εκτιμούν ότι θα χρειαστούν άλλοι δύο μήνες πολέμου μέχρι να εξοντωθεί η Χαμάς. Πιο νότια, η Ράφα έχει μετατραπεί σε έναν τεράστιο προσφυγικό καταυλισμό, όπου ο λιμός και οι επιδημίες παραμονεύουν.
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ Σεΐχης αλ Θάνι δήλωσε στο Φόρουμ της Ντόχα ότι ο βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ «στενεύει το παράθυρο» για την εξασφάλιση μιας νέας εκεχειρίας. Το Κατάρ βοήθησε στη μεσολάβηση της προηγούμενης εβδομαδιαίας παύσης των εχθροπραξιών.
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε επίσης από τη Ντόχα ότι λυπάται για την αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να απαιτήσει κατάπαυση του πυρός σε ψηφοφορία την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι «υπονομεύτηκαν σοβαρά το κύρος και η αξιοπιστία του οργανισμού». Οι ΗΠΑ αντιτάχθηκαν στην κίνηση αυτή εκ μέρους του συμμάχου τους Ισραήλ – και οι δύο υποστήριξαν ότι θα ωφελούσε τη Χαμάς.
Χάος και τρόμος στη νότια Γάζα. Σφοδρές μάχες από σπίτι σε σπίτι στην καρδιά της Χαν Γιουνίς, καθώς ισραηλινά άρματα μάχης προελαύνουν στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νότου. Σκηνές αλλοφροσύνης στα νοσοκομεία. Παλαιστίνιοι θρηνούν για τον χαμό των αγαπημένων τους την ώρα που το Ισραήλ ζητεί εκ νέου από τους πολίτες να εγκαταλείψουν το κέντρο της πόλης.
Επικοινωνία Νετανιάχου – Πούτιν: Δυσαρέσκεια για τις «θέσεις κατά του Ισραήλ» που υιοθέτησε η Μόσχα στον ΟΗΕ
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συνομίλησε σήμερα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, εκφράζοντας την δυσαρέσκεια του με τις «θέσεις κατά του Ισραήλ» που έχουν υιοθετηθεί από τους απεσταλμένους της Μόσχας στον ΟΗΕ, όπως ανέφερε ανακοίνωση του Ισραήλ.
Η Ρωσία υποστήριξε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους, παράλληλα με την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων της Χαμάς. Ψήφισμα, κατά του οποίου άσκησαν βέτο οι ΗΠΑ την Παρασκευή (8/12).
Μιλώντας στον Πούτιν, ο Νετανιάχου εξέφρασε επίσης «την έντονη αποδοκιμασία του» για την «επικίνδυνη» συνεργασία της Ρωσίας με το Ιράν, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση του Ισραήλ.
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο σειράς συναντήσεων με επίκεντρο την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Πούτιν υποδέχθηκε στις 8/12 στο Κρεμλίνο, τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος και κατηγόρησε τη Δύση ότι υποστηρίζει τη “γενοκτονία” που διαπράττει το Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων στη Γάζα.
Αναλυτές επισημαίνουν πως η σύγκρουση στη Γάζα βοήθησε τη Ρωσία να αποσπάσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας από τον πόλεμο στην Ουκρανία και επέτρεψε στη Μόσχα να ευθυγραμμιστεί με άλλες αναπτυσσόμενες χώρες σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστίνιους
Χαμάς: Κανένας όμηρος δεν θα φύγει ζωντανός από τη Λωρίδα της Γάζας αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας
Με ανακοίνωσή της η Χαμάς λέει ότι κανένας όμηρος δεν θα φύγει ζωντανός από τη Λωρίδα της Γάζας, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της.
Το Τελ Αβίβ από την πλευρά του, επικρίνει τον Ιορδανό υπουργό Εξωτερικών και τον επικεφαλής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, οι οποίοι είπαν ότι το σχέδιο του Ισραήλ φαίνεται ότι είναι να διώξει τους Παλαιστίνιους από τη Λωρίδα της Γάζας προς την Αίγυπτο. Οι Ισραηλινοί αποκαλούν εξοργιστική και ψευδή αυτή την κατηγορία.
Υπ. Υγείας Γάζας: Σχεδόν 300 νεκροί σε 24 ώρες
Περίπου 18.000 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κι άλλοι 49.500 τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις των Ισραηλινών στην Γάζα από την 7η Οκτωβρίου, όπως δήλωσε ο Άσραφ Αλ Κίντρα εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα.
Ο ίδιος, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνέντευξης ότι στους παραπάνω αριθμούς συμπεριλαμβάνονται 297 νεκροί και περισσότεροι από 550 τραυματίες κατά το τελευταίο 24ωρο.
Σφυροκοπούν τη Τζαμπαλίγια στο κυνήγι του «δραπέτη» αρχηγού της Χαμάς
Για σφοδρές μάχες και στην Τζαμπαλίγια και στη συνοικία Σετζαίγια στην πόλη της Γάζας στον βορρά κάνουν λόγο Χαμάς και Τζιχάντ, δίνοντας στη δημοσιότητα εικόνες από τις συγκρούσεις.
Υπ`αριθμόν ένα στόχος για το Ισραήλ είναι ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, που λέγεται ότι διέφυγε από τον βορρά, κρυμμένος σε αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια. Ο στρατός πιστεύει ότι τώρα κρύβεται στα τούνελ της Χαν Γιούνις και τον αναζητεί. Παράλληλα, προβάλλει εικόνες από την παράδοση – όπως υποστηρίζει – δεκάδων μελών της Χαμάς. Στα βίντεο, η αυθεντικότητα των οποίων δεν έχει εξακριβωθεί, ημίγυμνοι άνδρες στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλο και παραδίδουν τα όπλα τους.
Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, που απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ, κατηγορούν τους στρατιώτες ότι τους ξυλοκοπούσαν, τους έδιναν ελάχιστο νερό και δεν τους άφηναν να χρησιμοποιούν την τουαλέτα για ημέρες.
«Όχι» του Ισραήλ στην εκεχειρία
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε εκ νέου τις διεθνείς εκκλήσεις για εκεχειρία κι ευχαρίστησε τον πρόεδρο Μπάιντεν για το βέτο κατά του ψηφίσματος για κατάπαυση του πυρός στο Συμβούλιο Ασφαλείας. «Μίλησα με τον καγκελάριο Σολτς και τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν και άλλους ηγέτες και τους είπα «δεν μπορείτε από τη μία πλευρά να υποστηρίζετε την εξόντωση της Χαμάς και από την άλλη να πιέζετε για τερματισμό του πολέμου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Για υπονόμευση της αξιοπιστίας του Συμβουλίου Ασφαλείας λόγω του αμερικανικού βέτο έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. «Το κύρος και η αξιοπιστία του Συμβουλίου Ασφαλείας υπονομεύτηκαν σοβαρά και το ψήφισμα (για κατάπαυση του πυρός) δεν εφαρμόστηκε» δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.
Οι άμαχοι λιμοκτονούν
Ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι τα αποθέματα τροφίμων στη Γάζα εξαντλούνται, με τον μισό πληθυσμό να λιμοκτονεί και το 90% των κατοίκων να μην τρώει κάθε μέρα.
«Ο αντίκτυπος της σύγκρουσης στον τομέα Υγείας είναι καταστροφικός. Πάνω απ
ό 17.000 άνθρωποι έχει αναφερθεί ότι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων 7.000 παιδιών. Και δεν ξέρουμε πόσοι βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα ερείπια των σπιτιών τους» είπε o διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Γκεμπρεγέσους.
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ, ζητώντας την απελευθέρωση όλων των ομήρων. Ανάμεσά τους και γονείς Ισραηλινών που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα.
Πηγές: ΕΡΤ, BBC