Σχεδόν το 12% των πτηνών έχουν οδηγηθεί σε εξαφάνιση εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, σύμφωνα με νέα μελέτη του Βρετανικού Κέντρου Οικολογίας και Υδρολογίας (UKCEH). Οι ερευνητές της νέας μελέτης εκτιμούν ότι 1.430 είδη πτηνών – σχεδόν το 12% – έχουν εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια της σύγχρονης ανθρώπινης ιστορίας, από την Ύστερη Πλειστόκαινο πριν από περίπου 130.000 χρόνια. Πιστεύεται ότι η συντριπτική πλειονότητά τους εξαφανίστηκε άμεσα ή έμμεσα λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Με την πάροδο του χρόνου, η άφιξη των ανθρώπων σε μέρη όπως η Χαβάη, η Τόνγκα και οι Αζόρες οδήγησε σε εκτεταμένες επιπτώσεις, όπως η αποψίλωση των δασών, το υπερκυνήγι και η εισαγωγή χωροκατακτητικών ειδών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση πολλών άγνωστων ειδών πουλιών, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Communications».
Οι ερευνητές της μελέτης δήλωσαν πως τα ευρήματα αποκαλύπτουν το μεγαλύτερο γεγονός εξαφάνισης σπονδυλωτών που προκλήθηκε από τον άνθρωπο. Οι αναφορές για μαζικές εξαφανίσεις πτηνών ξεκίνησαν να καταγράφονται τον 14ο αιώνα. Ωστόσο, οι καταγραφές αυτές είναι περιορισμένες, επειδή τα ελαφριά οστά των πτηνών αποσυντίθενται με την πάροδο του χρόνου, αποκρύπτοντας την πραγματική έκταση των παγκόσμιων εξαφανίσεων, λένε οι ειδικοί.
«Η μελέτη μας καταδεικνύει ότι ο ανθρώπινος αντίκτυπος στην ποικιλομορφία των πτηνών είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι είχε αναγνωριστεί προηγουμένως», εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Ρομπ Κουκ, οικολογικός μοντελοποιητής στο UKCEH.
«Οι άνθρωποι κατέστρεψαν ταχύτατα τους πληθυσμούς των πτηνών μέσω της απώλειας ενδιαιτημάτων, της υπερεκμετάλλευσης και της εισαγωγής αρουραίων, χοίρων και σκύλων που επιτίθονταν στις φωλιές των πτηνών και τα ανταγωνίζονταν στην αναζήτηση τροφής. Δείχνουμε ότι πολλά είδη εξαφανίστηκαν πριν από τις γραπτές καταγραφές και δεν άφησαν κανένα ίχνος, απλά χάθηκαν από την ιστορία», συμπλήρωσε.
Ο Δρ. Σπρέν Φέρμπι του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, συν-συγγραφέας της μελέτης, πρόσθεσε: «Αυτές οι ιστορικές εξαφανίσεις έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη σημερινή κρίση της βιοποικιλότητας».
Τα πτηνά που οδηγήθηκαν σε εξαφάνιση είχαν ποικίλους οικολογικούς ρόλους, όπως η διασπορά των σπόρων και η επικονίαση, εκτιμά ο ερευνητής. Αυτό πιθανώς είχε αλυσιδωτές επιβλαβείς επιπτώσεις στα οικοσυστήματα, οπότε, εκτός από την εξαφάνιση των πτηνών, είχαμε και την εξαφάνιση πολλών φυτών και ζώων που εξαρτώνταν από αυτά τα είδη για την επιβίωσή τους. Τα δεδομένα δείχνουν ότι περίπου 640 είδη πουλιών έχουν οδηγηθεί σε εξαφάνιση από την περίοδο του Ύστερου Πλειστόκαινου – το 90% αυτών σε νησιά που κατοικούνται από ανθρώπους. Σύμφωνα με τον Δρ. Κουκ, είναι πιθανό ότι μόνο περίπου 50 από αυτά τα είδη πεθάναν από φυσικά αίτια.
Η μελέτη αποκάλυψε το μεγαλύτερο γεγονός εξαφάνισης σπονδυλωτών που προκλήθηκε ποτέ από τον άνθρωπο κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα, σύμφωνα με τους ερευνητές οι οποίοι εκτιμούν ότι 570 είδη πτηνών εξαφανίστηκαν μετά την πρώτη άφιξη των ανθρώπων στον ανατολικό Ειρηνικό, συμπεριλαμβανομένης της Χαβάης και των Νήσων Κουκ. Πιστεύουν ότι υπήρξε επίσης ένα σημαντικό γεγονός εξαφάνισης τον 9ο αιώνα π.Χ., που οφείλεται κυρίως στην άφιξη των ανθρώπων στον Δυτικό Ειρηνικό, συμπεριλαμβανομένων των νησιών Φίτζι και των Καναρίων Νήσων.
ΠΗΓΗ: Independent