Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τάχθηκε σήμερα (13/12) υπέρ της επιβολής κυρώσεων στους “εξτρεμιστές” εποίκους στη Δυτική Όχθη, καταγγέλλοντας βιαιότητες που δημιουργούν τον κίνδυνο επιδείνωσης των περιφερειακών εντάσεων.
“Η αύξηση της βίας εξτρεμιστών εποίκων επιφέρει τεράστια δεινά στους Παλαιστίνιους. Διακυβεύει τις προοπτικές βιώσιμης ειρήνης και θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω την περιφερειακή αστάθεια. Γι’αυτόν τον λόγο τάσσομαι υπέρ της επιβολής κυρώσεων σε αυτούς που εμπλέκονται στις επιθέσεις στη Δυτική Όχθη”, δήλωσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
“Η βία αυτή δεν έχει σε τίποτε να κάνει με τον αγώνα κατά της Χαμάς και πρέπει να σταματήσει”, τόνισε.
Τη Δευτέρα στο πέρας του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι συζητήθηκε ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων σε βάρος Ισραηλινών εξτρεμιστών στη Δυτική Όχθη. “Δεν υπήρξε ομοφωνία”, είχε διευκρινίσει, προσθέτοντας ότι θα έκανε ωστόσο πρόταση στα κράτη μέλη.
Ο ισραηλινός στρατός κήρυξε τον πόλεμο στη Χαμάς έπειτα από την πρωτοφανή σε βιαιότητα και μέγεθος επίθεση που εξαπέλυσαν μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 1.200 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.
Το Ισραήλ δεσμεύτηκε να καταστρέψει τη Χαμάς, που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Η επίθεσή του στη Γάζα έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 18.400 ανθρώπους, στην μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και ανηλίκους κάτω των 18 ετών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε σήμερα τη δήλωση αυτή στο πλαίσιο συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον απολογισμό της ισπανικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
“Πρέπει να πούμε αρκετά, αρκετά με τους θανάτους αθώων πολιτών στη Γάζα. Οι βομβαρδισμοί πρέπει να σταματήσουν αμέσως”, δήλωσε κατά την συζήτηση αυτή ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας “ανθρωπιστικής ανακωχής”.