Slider
Μεταμεσονύχτια Ολομέλεια με το βλέμμα σε Ζωή και ΣΥΡΙΖΑ
Με πολύωρη καθυστέρηση, λόγω της πρωτοφανούς κοινοβουλευτικής μάχης που δόθηκε στις επιτροπές, αναμένεται να ξεκινήσει αργά το βράδυ της Πέμπτης η συνεδρίαση της Ολομέλειας για την επικύρωση του τρίτου μνημονίου.
Την ώρα έναρξης της συνεδρίασης της Ολομέλειας αναμένεται να αποφασίσει η Διάσκεψη των Προέδρων.
Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ενεπλάκη από το πρωί σε αμέτρητες συγκρούσεις τόσο με υπουργούς της κυβέρνησης, όσο και με βουλευτές, δίνοντας αφορμή για σχόλια ότι επιχειρεί να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη διαδικασία.
Ο «δοτός» Μάρδας
Η κ. Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε προσωπικά στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, τον οποίο χαρακτήρισε «δοτό», καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει τροπολογίες που κατατέθηκαν την τελευταία στιγμή (για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις συντάξεις).
Ο κ. Μάρδας της απάντησε: «Είτε δοτός είτε αιρετός έχουμε δώσει τον ίδιο όρκο. Μπορεί να μην έχω εκλεγεί, όπως ορθά σημειώνεται, αλλά αυτό δεν μειώνει σε τίποτα την ευθύνη που έχω, αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλω».
Η κ. Κωνσταντοπούλου εγκάλεσε τα μέλη της κυβέρνησης, γιατί –όπως είπε- δεν έχουν το δικαίωμα να αφήνουν να εμφανίζονται δικαιωμένοι οι κ.κ. Χατζηδάκης, Βρούτσης, Γεωργιάδης, ενώ έκανε λόγο και για σχέσεις της ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή, αναφερόμενη στο βίντεο Μπαλτάκου.
«Κύριε Μάρδα, δικαιώνετε όλους αυτούς που παρουσιάζουν ως μόνη λύση την ακροδεξιά και τον φασισμό» πρόσθεσε, προκαλώντας την αντίδραση των κ. κ. Γεωργιάδη και Χατζηδάκη.
Συνεχίζοντας τη χθεσινοβραδινή της κόντρα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη, η πρόεδρος της Βουλής κατήγγειλε ότι εδώ και μήνες «μου έχετε πει ‘θα σε τελειώσουμε’». Ο κ. Φίλης χαρακτήρισε όσα είπε η κ. Κωνσταντοπούλου «ψεύδη και χυδαιότητες».
Χαρακτηριστική ήταν και η παρέμβαση του Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος κάλεσε την πρόεδρο της Βουλής «να μαζέψει τη γλώσσα της».
Ο ΣΥΡΙΖΑ και το μνημόνιο
Με δεδομένο ότι το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκρηκτικό, με ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον αναμένεται τόσο η τοποθέτηση του πρωθυπουργού που ενδεχομένως θα δώσει το στίγμα για τις επόμενες κινήσεις όσο και ο αριθμός των «όχι» που θα καταγράψει το κυβερνών κόμμα.
Κρίσιμη θεωρείται η διατήρηση του αριθμού των 120 βουλευτών, οι οποίοι θεωρούνται αναγκαίοι, ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να διατηρηθεί στη ζωή.
Λάδι στη φωτιά ρίχνει και το πολιτικό μανιφέστο του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος καλεί σε πανελλαδική κινητοποίηση κόντρα στο μνημόνιο ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία νέου πολιτικού σχηματισμού.
«Ο αγώνας ενάντια στο νέο Μνημόνιο αρχίζει τώρα, με την κινητοποίηση του λαού σε κάθε γωνιά της χώρας. Για να αναπτυχθεί και να νικήσει αυτός ο αγώνας, είναι αναγκαία η άμεση λαϊκή οργάνωση σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους κοινωνικούς χώρους.
» Καλούμε στην πολιτική και κοινωνική συγκρότηση ενός πλατιού πανελλαδικού κινήματος, με δημιουργία επιτροπών αγώνα ενάντια στο νέο Μνημόνιο, τη λιτότητα και την επιτροπεία της χώρας. Ένα ενωτικό κίνημα που θα δικαιώσει τους πόθους του λαού για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.
» Ο αγώνας που οδήγησε στον θρίαμβο του ‘Όχι’ της 5ης Ιουλίου συνεχίζεται και θα νικήσει» αναφέρεται στο κείμενο.
Το Μαξίμου έδωσε σκληρή απάντηση στο κείμενο Λαφαζάνη οριστικοποιώντας ουσιαστικά τη ρήξη: «Η απόφαση του Παναγιώτη Λαφαζάνη να ανακοινώσει σήμερα, σε συμπόρευση με παράγοντες της πολυδιασπασμένης εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, το πρόπλασμα νέου πολιτικού φορέα, οριστικοποιεί την από καιρό ειλημμένη απόφασή του να διαλέξει ξεχωριστό δρόμο από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα πριν από το κοινά αποφασισμένο έκτακτο Συνέδριο».
Newsroom ΔΟΛ