Connect with us

Άρθρα-Απόψεις

Νέοι κανόνες για τα «κόκκινα» δάνεια. Του Κωνσταντίνου Μ. Τζίκα

 

Εμφάνιση 1 SECURITY.jpg

 

Ποιες είναι οι νέες διατάξεις για την υπαγωγή στον Νόμο Κατσέλη και την προστασία της κύριας κατοικίας από του πλειστηριασμούς;

 

Ένα θέμα το οποίο λαμβάνει αρκετή δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες, θέμα το οποίο «καίει αρκετό κόσμο» μεταξύ άλλων είναι και το θέμα των «κόκκινων» δανείων και των συνακόλουθων πλέον πλειστηριασμών ακόμη και της πρώτης κατοικίας αφού πλέον εδώ και μερικές ημέρες έχουν ξεκινήσει οι πλειστηριασμοί και οι εκτελέσεις δικαστικών αποφάσεων οι οποίες είχαν ανασταλεί μέχρι 31/10/2015 ύστερα από απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

 

Να επισημάνουμε ότι συνεχίζουν να προστατεύονται οι κατοικίες όσων έχουν υπαχθεί στο νόμο «Κατσέλη» ή βρίσκονται σε καθεστώς προσωρινής διαταγής (προσωρινής προστασίας πρώτης κατοικίας) μέχρι την οριστική συζήτηση της αίτησης υπερχρεωμένων νοικοκυριών για την οριστική υπαγωγή στο νόμο 3869/2010.

 

Ταυτόχρονα έχουν εκδοθεί εδώ και μερικές ημέρες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες επανακαθορίζονται τα δικαιολογητικά για την κατάθεση νέων αιτήσεων για υπαγωγή στο νόμο αλλά και την επικαιροποίηση των στοιχείων για τις ήδη κατατεθειμένες αιτήσεις.

 

Ειδικότερα σύμφωνα με την ΚΥΑ 8986 (ΦΕΚ Β 2208/14.10.2015) Καθορίζονται τα δικαιολογητικά που θα καταθέτει ο αιτών στη Γραμματεία του Δικαστηρίου για την επικαιροποίηση των στοιχείων της εκκρεμούς κατά την έναρξη ισχύος του Ν. 4336/2015 αιτήσεως του, όπως αυτή η υποχρέωση προβλέπεται από το άρθρο 2 παρ. 1 της Υποπαραγράφου Α4 «Τροποποιήσεις του Ν. 3869/2010» του ως ακολούθως:

α) αντίγραφο του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας

β) πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

γ) δήλωση φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) του έτους 2015

δ) εκκαθαριστικό σημείωμα δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του έτους 2015

ε) τελευταία δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9)

στ) τυχόν καταστάσεις μισθοδοσίας ή εκκαθαριστικούς λογαριασμούς συντάξεων ή βεβαίωση ανεργίας του ΟΑΕΔ για το έτος 2015

ζ) βεβαιώσεις οφειλών των πιστωτών με ημερομηνία έκδοσης μεταγενέστερη της έναρξης ισχύος του Ν. 4336/2015

η) υπεύθυνη δήλωση για την πληρότητα και ορθότητα καταστάσεων περιουσίας και μεταβιβάσεων

θ) λοιπά έγγραφα κατά την κρίση του οφειλέτη.

 

Προσοχή! Σε περίπτωση έγγαμου αιτούντος, τα παραπάνω έγγραφα προσκομίζονται και για τον/την σύζυγο, όπως επίσης και σε περίπτωση ανήλικων τέκνων με περιουσία.

 

Επίσης με την ίδια ΚΥΑ καθορίζεται και το υπόδειγμα της τυποποιημένης αίτησης (αίτησης συμπλήρωσης οφειλών) για τους οφειλέτες που έχουν ήδη υποβάλλει αιτήσεις υπαγωγής στις διατάξεις του Ν. 3869/2010 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και οι οποίες δεν έχουν συζητηθεί ή επί των οποίων δεν έχει επέλθει συμβιβασμός με τους πιστωτές, όπως η αίτηση αυτή προβλέπεται από το άρθρο 2 παρ. 3 της Υποπαραγράφου Α4 «Τροποποιήσεις του Ν. 3869/2010» του Ν. 4336/2015.

 

Τέλος, με την ΚΥΑ  υπ’αριθμ. 70888  (ΦΕΚ Β 2225/15.10.2015) κατηγοριοποιούνται οι ήδη εκκρεμείς αιτήσεις που επαναπροσδιορίζονται σε νεότερη δικάσιμο κατά τη διάταξη του Μέρους Β – Υποπαρ. Α.4, άρθρο 2, παρ. 3. του Ν. 4336/2015 (Α 94/14-8-2015) καθώς και οι αιτήσεις που υποβάλλονται μετά την έναρξη ισχύος του N. 4336/2015 (Α 94/14-8-2015), που προβλέπεται από την παρ. 4 του άρθρου 13 του N. 3869/2010» (Α 130/ 3-8-2010).

 

Ειδικότερα:

Πότε γίνεται η κατηγοριοποίηση

 

Σύμφωνα με το άρθρο 2. στις νέες προς προσδιορισμό υποθέσεις, η κατηγοριοποίηση γίνεται κατά τον προσδιορισμό της δικασίμου.

 

Στις εκκρεμείς προς αναπροσδιορισμό υποθέσεις από την άλλη πλευρά όπως αναφέρει η ΚΥΑ, η γραμματεία ξεκινά αμέσως την κατηγοριοποίηση, ξεκινώντας από τις υποθέσεις πέραν της τριετίας που έχουν προσδιοριστεί σε προγενέστερη δικάσιμο.

 

Ποιός κάνει την κατηγοριοποίηση

 

Σύμφωνα με το άρθρο 3 της ανωτέρω ΚΥΑ, η κατηγοριοποίηση γίνεται με ευθύνη και πρωτοβουλία της γραμματείας των ειρηνοδικείων και όπου υπάρχει σχετικό τμήμα υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων από τη γραμματεία του τμήματος αυτού.

 

Ποια είναι τα κριτήρια κατηγοριοποίησης

 

Σύμφωνα με το άρθρο 4., 1. για τη κατηγοριοποίηση των αιτήσεων σε κάθε δικάσιμο λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του ύψους της οφειλής, της περιουσίας και του εισοδήματος των αιτούντων σε κάθε υπόθεση.

 

  1. Προηγούνται χρονικά για τον ορισμό δικασίμου οι μεγαλύτερες σε ύψος οφειλής, περιουσίας και εισοδήματος υποθέσεις.

 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Όσοι από τους πολίτες έχουν κινήσει σχετική διαδικασία ή πρόκειται να κινήσουν, θα πρέπει πριν από οποιαδήποτε ενέργειά τους να συμβουλευτούν τον πληρεξούσιο δικηγόρο τους για την αποφυγή άσκοπων ενεργειών οι οποίες μάλιστα μπορεί να είναι και επιζήμιες γι αυτούς.

 

*O κ. Τζίκας είναι δικηγόρος και πιστοποιημένος διαμεσολαβητής από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

info@tzikas-lawfirm.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014