Connect with us

Άλλες Ειδήσεις

Ξεκίνησαν τα μαθήματα – ταξίδια στη σχολή τοπικής ιστορίας«Αθανάσιος Παλιούρας»

bfb46bc1-adb2-430d-bea9-794fe97eb0e0

Τα μαθήματα – ταξίδια στην Ιστορία και τον Πολιτισμό του τόπου μας ξεκίνησαν στις 13 Ιανουαρίου με την εμπεριστατωμένη εισήγηση του Ιερόθεου Ζαχαρία, Αναπληρωτή  Καθηγητή στο Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, της Πολυτεχνικής Σχολής, του Πανεπιστημίου Πατρών, που είχε τίτλο: “Αχελώος: Η λογική της Εκτροπής ή η Εκτροπή της λογικής;”.

Ο καθηγητής απευθυνόμενος στα μέλη της Σχολής Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού «Αθανάσιος Παλιούρας», και σε πολυάριθμους φοιτητές του, ανέλυσε στην αρχή θέματα σχετικά με την διαχείριση των υδάτων και κατόπιν παρουσίασε το πολύπλοκο θέμα της εκτροπής του Αχελώου, σε όλη την εξέλιξή του. Ξεκινώντας από τον σχεδιασμό του έργου μέχρι την για πέμπτη φορά επικείμενη εκδίκαση της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που θα γίνει τον επόμενο μήνα, ενημέρωσε για ένα εξαιρετικής σημασίας θέμα.

Η επόμενη εισήγηση θα γίνει την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016 στις 18.00 στο Παπαστράτειο Μέγαρο από την Δήμητρα Μαραγιάννη-Ντόβα, ιατρό αναισθησιολόγο – ερευνήτρια με θέμα: «Το πνευματικό έργο του Αγίου Ευγένιου του Αιτωλού (1597-1682) & του Αναστάσιου Γόρδιου (1654-1729) στην περιοχή της Αιτωλίας & της Ευρυτανίας. Ο ρόλος της ιεράς Μονής Βλοχού.»

Στο πρόγραμμα εισηγήσεων που έχει ήδη ανακοινωθεί, εντάσσεται και η ομιλία του Πάνου Χαραλάμπους, Πρύτανη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, σε ημερομηνία που θα γνωστοποιηθεί σύντομα. Επίσης θα γίνουν δύο περιηγήσεις – ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Πλευρώνας και του Θέρμου, τα έξοδα συμμετοχής στις οποίες συμπεριλαμβάνονται στο αρχικό κόστος εγγραφής των μελών.

Τέλος η Οργανωτική Επιτροπή αποφάσισε την δωρεάν συμμετοχή στη Σχολή των φοιτητών και των τριών πανεπιστημιακών τμημάτων της πόλης μας, σαν αντίδωρο της προσφοράς των καθηγητών τους, που στηρίζουν για τρίτη χρονιά την Σχολή Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού «Αθανάσιος Παλιούρας». Φωτίζουν, ευγενικά συμμετέχοντες, γνωστές και άγνωστες πλευρές της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου μας και μοιράζονται μαζί μας τις ανησυχίες και τον προβληματισμό τους για την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, σε επιστημονικά θέματα που αφορούν στο χτες, το σήμερα και το αύριο της περιοχής, ώστε να υλοποιηθεί το όραμα και να επιτευχθούν οι στόχοι της Σχολής για την δημιουργία πολιτών που γνωρίζουν, σέβονται και αγαπούν με όλη την σημασία της λέξης «αγαπούν» τον τόπο μας.

 

Οι εισηγήσεις θα γίνονται στο Παπαστράτειο Μέγαρο κάθε φορά στις 18.00, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ 2015-2016

27/1

Μαραγιάννη-Ντόβα Δήμητρα

Ιατρός Αναισθησιολόγος – Ερευνήτρια

«Το πνευματικό έργο του Αγίου Ευγένιου του Αιτωλού (1597-1682) & του Αναστάσιου Γόρδιου (1654-1729) στην περιοχή της Αιτωλίας & της Ευρυτανίας. Ο ρόλος της ιεράς Μονής Βλοχού.»

17/2

Σελιμάς Γιάννης, Συντονιστής ΦΔ/ΛΜ, Περιβαλλοντολόγος – M.Sc Οικονομική & Περιφερειακή Ανάπτυξη

Κασβίκης Γιάννης , Υπεύθυνος τμήματος Εποπτείας & Φύλαξης ΦΔ/ΛΜ, Περιβαλλοντολόγος-M.Sc Περιβαλλοντικές Επιστήμες

«Προστατευόμενες Περιοχές της Ελλάδας-Ο ρόλος και το έργο του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Δυνατότητες διαχείρισης των περιοχών Natura στο νομό Αιτωλοακαρνανίας»

2/3

Πατρώνης Βασίλειος

Επίκουρος καθηγητής (Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών)

«Εντάσσοντας την οικονομική ιστορία της Δυτικής Στερεάς στη μεγάλη αφήγηση της ιστορίας»

9/3

Χαντζής Περικλής, Συνταξιούχος Ο.Τ.Ε. – Ερευνητής

Πίτσιος Δημήτριος, Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός, ο τελευταίος Δάσκαλος της Νυκτερινής Σχολής του ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΥ

«Νυκτερινή Σχολή: Το κοινωνικό πρόσωπο του ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΥ»

23/3

Μονιούδη – Γαβαλά Θεοδώρα

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια (Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών,  Πανεπιστημίου Πατρών)

«Το Κτηματολόγιο Αγρινίου των Οθωνικών χρόνων»

13/4

Κοντός Παναγιώτης

(Καθηγητής Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών)

«Η επίδραση της ελληνικής γλώσσας στις ξένες γλώσσες»

 

Μετά το πέρας των μαθημάτων θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Οι εγγραφές  γίνονται στη Γραμματεία της Γ.Ε.Α., στον 3ο όροφο του Παπαστρατείου Μεγάρου (Δευτέρα έως Παρασκευή το πρωί 11:00π.μ – 1:00μ.μ και το απόγευμα 6:00 – 9:00μ.μ.) και κάθε Τετάρτη πριν από την ομιλία στο ισόγειο του Μεγάρου.

Κόστος εγγραφής: 30 ευρώ. (Φοιτητές – Άνεργοι: Δωρεάν)

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2641024767 και στη Γραμματεία της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου.

Η Οργανωτική Επιτροπή της Σχολής

 

Advertisement

AgrinioTimes ©2014