Connect with us

Uncategorized

Οι διάλογοι «φωτιά» για το ασφαλιστικό στο συμβούλιο των αρχηγών.Όλες οι δηλώσεις

550 334 466216

Οι διάλογοι για το ασφαλιστικό ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού είναι ενδεικτικοί του κλίματος που επικράτησε στη μαραθώνια σύσκεψη κορυφής στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αλ. Τσίπρας: Σας προτείνω να βγάλουμε κοινή ανακοίνωση για το ασφαλιστικό.

Ι. Πλακιωτάκης, Φ. Γεννηματά, Στ. Θεοδωράκης: Όχι, δεν συμφωνούμε.

Α. Τσίπρας: Σας προτείνω να βγάλουμε κοινή ανακοίνωση για να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Θα μας ενισχύσει διαπραγματευτικά.

Ι Πλακιωτάκης, Φ. Γεννηματά, Στ. Θεοδωράκης: Πρωθυπουργός είσαι, κυβέρνηση είστε, βρείτε τρόπο να μη μειωθούν οι συντάξεις.

Αλ. Τσίπρας: Αφού δεν θέλετε ούτε να δηλώσουμε τη βούλησή μας να μη μειωθούν οι συντάξεις, προφανώς τότε δεν σας ενδιαφέρει εάν θα καταστραφεί το ασφαλιστικό σύστημα. Αλλιώς δεν εξηγείται αυτή η στάση… Αν μειωθούν οι συντάξεις θα φταίτε εσείς… Έχετε το θράσος να λέτε εσείς ότι αυτό ήταν το χειρότερο μνημόνιο, όταν επί των ημερών σας έγιναν αυτές οι μειώσεις στις συντάξεις;

Κόντρα Τσίπρα – Γεννηματά

Έντονη αντιπαράθεση είχαν ο πρωθυπουργός και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όπως προκύπτει και από τον διάλογο που παρουσίασε το Mega.

Αλ. Τσίπρας: Να σου θυμίσω πόσες φορές υπογράψατε μείωση συντάξεων από το 2010 ως το 2012; Περίπου 10 φορές και αρνείστε εδώ που σας ζητώ να μπείτε σε μια εθνική γραμμή για μη μείωση συντάξεων;

Φ.Γεννηματά: Εγώ έγινα βουλευτής τον Ιανουάριο

Αλ. Τσίπρας: Δηλαδή δεν ήσουν υπουργός του ΠΑΣΟΚ όταν μειώνονταν οι συντάξεις; Αν δεν πάρετε σαφή θέση για το αν συντάσσεστε ή όχι με την εθνική γραμμή για μη μείωση συντάξεων θα βγω δημόσια και θα πω ότι δεν θέλετε να σώσουμε τις συντάξεις.

Φ.Γεννηματά: Δεν έγινε κανένας διάλογος ούτε μας εξηγείς πως θα γίνει.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ανέφερε μεταξύ άλλων: Υπονομεύετε τη συναίνεση και το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών με τις δημόσιες δηλώσεις και με τη στάση της πριν καν αυτό αρχίσει. Πετροβολάτε τον Αλέξη Τσίπρα γιατί έχετε μικροκομματικές σκοπιμότητες και δεν καταλαβαίνετε ότι το Grexit δεν έχει ακόμα περάσει.

Για το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης ο πρόεδρος του Ποταμιού είπε: Το συζητάω υπό τον απαράβατο όρο ότι θα περιληφθεί η απλή αναλογική και ότι θα ψηφιστεί εντός του 2016.

Οι δηλώσεις των αρχηγών – «Βολές» της αντιπολίτευσης για το Ασφαλιστικό

Μετά από έξι ώρες συνεδρίασης, πρώτος εξήλθε του Προεδρικού Μεγάρου ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος όσον αφορά στο θέμα του Ασφαλιστικού είπε ότι «δυστυχώς, είδαμε ότι η συμμαχία Σαμαρά-Βενιζέλου οδήγησε πάλι στην διαφοροποίηση των δύο κομμάτων των πρώην εταίρων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με την θέση όλων των άλλων πολιτικών αρχηγών».

«Προτίμησαν να προστατεύσουν τις πολιτικές που οδήγησαν τα ταμεία σε αδιέξοδο, τις πολιτικές του PSI, που στέρησε 14 δισ. ευρώ από τα ταμεία, την πολιτική που στέρησε 37,8 δισ. από τις τράπεζες, την πολιτική που κούρεψε τα ελληνικά ομόλογα κατά 192 δις, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων, των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, των μικροομολογιούχων σε αντίθεση με την προστασία που παρείχαν σε συγκεκριμένους επενδυτές», ανέφερε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «παρότι η θέση που τελικά διαμορφώσαμε, μια θέση κοινής λογικής, ότι ζητάμε μια λύση που θα διασφαλίζει, πρώτον, την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και δεύτερον την μη περικοπή των συντάξεων, προτίμησε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να μην συμφωνήσει σε κοινό ανακοινωθέν και να διαχωρίσει την θέση της».

«Πλέον θεωρώ ότι παράλληλα με την ομόφωνη απόφαση των υπολοίπων κομμάτων για των προστασία των συντάξεων και την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων θα πρέπει να προχωρήσει η διενέργεια έρευνας Εξεταστικής Επιτροπής για τα αποτελέσματα του PSI και την καταστροφή που επήλθε στα ασφαλιστικά ταμεία» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, για να συνεχίσει λέγοντας:

«Αυτό δεν αποτελεί μέρος της ανακοίνωσης, αλλά διαχωρίζει απ’ ότι φαίνεται, τις πολιτικές δυνάμεις του χθες που διέλυσαν τα ασφαλιστικά ταμεία, τις πολιτικές Βενιζέλου-Σαμαρά, από τα υπόλοιπα κόμματα».Λεβέντης: Ο Τσίπρας δίνει το προσφυγικό για το ασφαλιστικό

Όπως είπε ο Βασίλης Λεβέντης, η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα έναν πρωθυπουργό πιο Ευρωπαίο από ποτέ και όσο η χώρα δεν αρχίζει τις μεταρρυθμίσεις, δεν υπάρχει νόημα.

Αναφερόμενος στη συνάντηση, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων δήλωσε ότι είναι μια προσπάθεια του πρωθυπουργού για πίεση προς τους Ευρωπαίους προκειμένου η κυβέρνηση να επιτύχει κάτι στο ασφαλιστικό, ενώ δίνει τα πάντα στο προσφυγικό.

Η δε αντιπαράθεση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού με την κυβέρνηση, ο ίδιος ανέφερε ότι γίνεται μόνον για ψηφοθηρικούς λόγους, αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ψηφίσει τα πάντα.Θεοδωράκης: Ο Τσίπρας να φέρει στη Βουλή την πρότασή του για το Ασφαλιστικό

Ο Σταύρος Θοεδωράκης επεσήμανε πως «ο δρόμος που τραβάει ο κ. Τσίπρας είναι λάθος. Τα αδιέξοδα στην κοινωνία μέρα με την μέρα μεγαλώνουν. Και βέβαια οι συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών δεν λύνουν τα προβλήματα της κοινωνίας».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε πως «τα προβλήματα της κοινωνίας θα τα έλυνε μια κυβέρνηση που θα είχε στόχους και θα είχε τους ανθρώπους που έκαναν τις πολιτικές αλλά φαίνεται ότι αυτό το σύμπλεγμα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν διαθέτει ούτε προτάσεις, ούτε τους κατάλληλους ανθρώπους».

Σ’ ότι αφορά το ασφαλιστικό, ο ίδιος είπε ότι είναι το τέρας που έκρυβαν όλα τα κόμματα εξουσίας κάτω από το χαλί και δε θέλουν να το αντιμετωπίσουν, ενώ το Ποτάμι είναι έτοιμο να πει τις απόψεις του στη Βουλή καθώς επιθυμεί ένα βιώσιμο σύστημα χωρίς νέες περικοπές και χωρίς νέα βάρη στον κόσμο της παραγωγής.

Και επεσήμανε χαρακτηριστικά στον κ. Τσίπρα ότι διαδήλωνε με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ τότε που ο κ. Γιαννίτσης προσπαθούσε να κάνει κάποιες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, ενώ είπε, μάλιστα, ότι ο πρωθυπουργός δέχτηκε ότι υπάρχει μια ευθύνη και της Αριστεράς για τις τότε αντιδράσεις.

Γεννηματά: Δεν θα γίνουμε συνεργοί σε τακτικισμούς

«Πιστεύω στον διάλογο και την πολιτική συνεννόηση. Γιατί αυτό έχει ανάγκη η χώρα μας σήμερα και γιατί αυτό απαιτούν όλοι οι πολίτες από εμάς. Όμως αυτός ο διάλογος και η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων απαιτεί από όλους σοβαρότητα, συνέπεια, ειλικρίνεια και αξιοπιστία», δήλωσε αρχικά η Φώφη Γεννηματά και πρόσθεσε: «Δεν κρυφτήκαμε ποτέ. Όμως δεν θα γίνουμε συνεργοί σε τακτικισμούς και επικοινωνιακά κόλπα».

Όσον αφορά στο Ασφαλιστικό η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν συζητήθηκε επί της ουσίας και πως τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει, ο Πρωθυπουργός τις γνωρίζει.

«Τις προτάσεις μας τις έχουμε καταθέσει δημόσια. Εάν δεν μπορεί να το χειριστεί, ας μας το πει. Είναι άλλης τάξεως ζήτημα. Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η ΔΗΜΑΡ δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουμε μείωση συντάξεων. Τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στη Βουλή», υπογράμμισε  η ίδια για να συνεχίσει:

«Δεν αρκούν τα ευχολόγια γι αυτό το ζήτημα από την πλευρά της Κυβέρνησης. Θα συνιστούσα σε όσους από την πλευρά της Κυβέρνησης επιχειρούν σπέκουλα εναντίον μας στο θέμα αυτό, να δουλέψουν για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα μειώσουν τις συντάξεις».Πλακιωτάκης: Η ΝΔ δεν θα συμμετάσχει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα

«Στη σημερινή συνάντηση προσήλθαμε με θεσμική συνέπεια και με σοβαρές επιφυλάξεις για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. Ήρθαμε για να ακούσουμε», δήλωσε ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα της δικής της πολιτικής που δημιούργησε, όπως είπε, σε βάρος των πολιτών και της οικονομίας.

«Αναζητά σωσίβιο σωτηρίας. Η ΝΔ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα», συμπλήρωσε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι η Βουλή είναι ο μοναδικός χώρος που συζητούνται όλα.

Για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο προσωρινός αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι δεν είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας ενώ για το προσφυγικό καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Επίσης ανέφερε ότι δεν μίλησε με κάποιον από τους υποψηφίους για την ηγεσία της ΝΔ, δηλώνοντας ότι είχε συνομιλία μόνο με τους συνεργάτες του όπως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

Advertisement

AgrinioTimes ©2014