Άλλες Ειδήσεις
Οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος
Θεσμικές διαδικασίες και κρίσιμες συνεδριάσεις στην Ολομέλεια της Βουλής προκαλεί η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να προχωρήσει άμεσα σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Σύμφωνα το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής αύριο αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να εγκρίνει την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για το δημοψήφισμα.
Το Σύνταγμα προβλέπει δύο περιπτώσεις δημοψηφισμάτων, τα οποία σε κάθε περίπτωση προκηρύσσονται με διάταγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας:
α) Δημοψήφισμα για “κρίσιμο εθνικό θέμα”. Για αυτή την περίπτωση απαιτείται πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου και απόφαση από 151 βουλευτές.
β) Δημοψήφισμα για “ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά”. Για αυτή την περίπτωση απαιτείται πρόταση 120 βουλευτών και απόφαση 180 βουλευτών. Σε αυτή την περίπτωση δημοψηφίσματος, εάν το νομοσχέδιο υπερψηφιστεί, ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου 42 παρ. 1 του Συντάγματος (έκδοση και δημοσίευση του νομοσχεδίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εντός μηνός, με δυνατότητα αναπομπής του στη Βουλή) .
Το πιο πιθανό είναι να επιλεγεί η πρώτη περίπτωση που απαιτεί 151 θετικές ψήφους.
Σύμφωνα με το νόμο για τα δημοψηφίσματα, και οι δύο μορφές δημοψηφίσματος οδηγούν σε δεσμευτικό αποτέλεσμα, εάν, για την πρώτη μορφή συμμετάσχει το 40% του εκλογικού σώματος και, εάν, για την δεύτερη μορφή συμμετάσχει το 50% του εκλογικού σώματος.