Connect with us

Άλλες Ειδήσεις

Οι θέσεις των μονομάχων στο κρίσιμο ντιμπέιτ

Οι θέσεις των μονομάχων στο κρίσιμο ντιμπέιτ

Στις 21:00 ξεκινά η διακαναλική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών – Όλοι εναντίον όλων και στην μέση ο Τσίπρας – Η προετοιμασία, τα δίδυμα και οι «μονομαχίες» της αποψινής αναμέτρησης

Με εξασφαλισμένη την πολύ υψηλή θεαματικότητα, αφού τα έξι πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια θα μεταδίδουν το ντιμπέιτ, οι πολιτικοί αρχηγοί ιδιαίτερα των μικρότερων κομμάτων θεωρούν ότι η αποψινή τηλεοπτική αναμέτρηση αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για να ακουστούν οι θέσεις τους.

Βεβαίως όπως είναι καθορισμένοι οι κύκλοι των ερωτήσεων που βάζουν περιορισμούς στους αρχηγούς, όλοι αναγνωρίζουν ότι «ο καθένας θα πει αυτά που θέλει και ότι θα πρέπει κάποιος να κάνει κάποια “χοντράδα” για να έχει μεγάλο κόστος». Για να είναι όμως έτοιμοι δια παν ενδεχόμενο όλα τα επιτελεία είχαν συνεχείς συσκέψεις τις τελευταίες δύο ημέρες για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία, για τις αναμενόμενες ερωτήσεις και για τις ενδεχόμενες παγίδες.

Πολιτικά στο επίκεντρο, εκ των πραγμάτων, θα βρεθεί ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα δεχθεί κριτική, επιθέσεις και στο τέλος ενδεχομένως και ευθείες ερωτήσεις, τόσο από τα δεξιά του από τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Σταύρο Θεοδωράκη και Φώφη Γεννηματά, όσο και από τα αριστερά του από τον Δημήτρη Κουτσούμπα και από τον μέχρι προ μηνός σύντροφό του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Συμπαράσταση αναμένεται να έχει μόνο από το «δεξί του χέρι», τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος εκτός από τις βοήθειες στον κυβερνητικό εταίρο θα αφήσει αιχμές ή και ευθείες βολές κατά του Μεϊμαράκη αλλά και του άσπονδου πολιτικού εχθρού του Σταύρου Θοδωράκη.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να εμφανιστεί με πρωθυπουργικό προφίλ και με τον αέρα ότι θα είναι ο νικητής των εκλογών, ενώ θα προσέξει ώστε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα και είναι ο πλέον κατάλληλος για να οδηγήσει την χώρα στην επόμενη ημέρα. Αντίπαλό του αναγνωρίζει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στον οποίο έστω και έμμεσα κατά την διάρκεια των απαντήσεων θα απευθύνει μομφή ότι εκπροσωπεί τον παλιό πολιτικό κόσμο. Πάντως και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μεϊμαράκης θα κρατήσουν τα καλύτερα όπλα τους για την μεταξύ τους αναμέτρηση την προσεχή Δευτέρα.

Ο πρώην πρωθυπουργός θα κληθεί και από τους δημοσιογράφους αλλά και από τους πολιτικούς του αντιπάλους να απολογηθεί για τον «απομονωτισμό» και την άρνησή του να συνεργαστεί μετά τις εκλογές σε κυβέρνηση Συνασπισμού με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Είναι κοινή η θέση των τριών κομμάτων ότι ο μεγάλος συνασπισμός, είναι απαραίτητος για να υλοποιηθεί η συμφωνία σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάκαμψης.

Ο κ. Μεϊμαράκης ο οποίος έλεγε «σιγά μην χρειάζομαι φροντιστήριο», θα κινηθεί σε συναινετικούς τόνους και θα προβάλλει την ανάγκη συνεργασίας για να βγει η χώρα από την κρίση, ενδεχομένως να επαναλάβει ότι για εκείνον δεν προέχει η καρέκλα του πρωθυπουργού αλλά μία βιώσιμη και αποτελεσματική κυβέρνηση με την συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά θα εμπεδώσει το ύφος του μιλώντας, απλά, κατανοητά και κυρίως με ειλικρίνεια που αγγίζει ένα διευρυνόμενο κοινό.

Οι υπεύθυνοι του Ποταμιού αλλά και του ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Λαϊκής Ενότητας αναγνωρίζουν ότι «οι θέσεις τους δεν περνούν στον κόσμο». Οι επιτελείς του Ποταμιού εκτιμούν ότι η σημερινή παρουσία του επικεφαλής τους θα βγάλει το κόμμα κερδισμένο. Επιπλέον ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα δεχθεί, οποιαδήποτε ηθική αναφορά και ότι θα απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση. Άλλωστε για τα περί ηθικής και λαϊκισμού έχει ανοικτούς λογαριασμούς με τον πρωθυπουργό και από παλιά με τον κ. Καμμένο. Στην τελική του τοποθέτηση θα απευθύνει έμμεση ερώτηση προς τους Τσίπρα και Μεϊμαράκη.

Η κυρία Γεννηματά που θα είναι η μόνη γυναίκα μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει το μικρό ρεύμα που τις τελευταίες ημέρες έχει η «Δημοκρατική Συμπαράταξη-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι» και να δείξει ότι η κεντροαριστερά που εκπροσωπεί έχει λόγο ύπαρξης στην επόμενη βουλή στην οποία μπορεί να είναι κυβερνητικός εταίρος όποιο κι αν είναι το πρώτο κόμμα. Έχει όμως ενδιαφέρον το πώς θα τοποθετηθεί σε σχέση με τη ΝΔ με την οποία συγκυβέρνησε και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο είναι πολύ πιθανό να συγκυβερνήσει μετά τις εκλογές.

Οι δύο αρχηγοί των πέρα του ΣΥΡΙΖΑ αριστερών κομμάτων, Δημήτρης Κουτσούμπας και Παναγιώτης Λαφαζάνης θα ασκήσουν την γνωστή από αριστερά κριτική τους στον ΣΥΡΙΖΑ και σε όλο το μνημονιακό μπλοκ. Από την άλλη όμως θα έχουν ένα πρόβλημα μεταξύ τους για το ποιος είναι ο αυθεντικός εκφραστής της αντιμνημονιακής πτέρυγας μετά την μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ ο κ. Λαφαζάνης θα κατηγορεί τον κ. Τσίπρα ότι υποχώρησε, εγκατέλειψε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και προσχώρησε στο μνημονιακό μπλοκ θα δέχεται επίθεση από τον κ. Κουτσούμπα ότι και η Λαϊκή Ενότητα αφενός έχει ευθύνη για την συμμετοχή της στην επτάμηνη διακυβέρνηση και αφετέρου ότι αποτελεί το νέο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση η αναμέτρηση θα έχει ενδιαφέρον και το παιχνίδι ίσως δεν κριθεί στα μείζονα, στα οποία όλοι είναι προετοιμασμένοι για τους μονολόγους τους, αλλά στις λεπτομέρειες. Δεν είναι δίχως σημασία ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο μόνος που έχει παρόμοια εμπειρία τόσο από το 2009 όσο και από τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014