Uncategorized
Οι Τ.Ο. Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις αφιερωμένες στο Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου
Οι Τ.Ο. Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις αφιερωμένες στο Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου, την «Παιδαγωγική Ακαδημία» του ΔΣΕ, τιμώντας έτσι τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού.
Συγκεκριμένα:
- Την Τετάρτη 25/5, στις 7:30 μμ παρουσίαση της πρότασης του ΚΚΕ για το «Το Ενιαίο 12χρονο Σχολείο Σύγχρονης Γενικής Παιδείας». Θα μιλήσει η Πένυ Τριάντη, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας.
Η παρουσίαση θα γίνει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου (πρώην Τράπεζα Ελλάδος), όπου θα διατίθεται και η αντίστοιχη έκδοση που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».
- Την Τετάρτη 25/5, στις 7:30 μμ η ΚΟΒ Μεσολογγίου διοργανώνει στο «Τρικούπειο» Πολιτιστικό Κέντρο προβολή της ταινίας «Παιδαγωγικό Ποίημα». Η ταινία αποτελεί ένα φάρο για τον σημερινό παιδαγωγό και το ρόλο του στο σχολείο. Είναι βασισμένη στο διάσημο ομώνυμο βιβλίο του πρωτοπόρου παιδαγωγού Αντόν Μακαρένκο.
Οι παραπάνω εκδηλώσεις γίνονται στα πλαίσια των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται με αφορμή την εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου. Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί στα Τρόπαια Αρκαδίας την Κυριακή 29 Μάη. Στην εκδήλωση αυτή θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και η Κυριακή Καμαρινού, διδάκτωρ Κοινωνιολογίας.
Το Λαϊκό Διδασκαλείο λειτούργησε το 1948 στα πλαίσια της δράσης της 3ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, σαν ταχύρυθμη Διδασκαλική Ακαδημία για δασκάλους.
Συγκεκριμένα, στα τέλη του 1947, μετά την απελευθέρωση μεγάλων περιοχών σε όλη την Ελλάδα, αποφασίζεται η δημιουργία της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης (ΠΔΚ).
Το 1948 στην Πελοπόννησο ο ΔΣΕ έχει εδραιώσει την κυριαρχία του σε μια μεγάλη ελεύθερη περιοχή που καταλαμβάνει τα 2/3 της Πελοποννήσου, με τον αντίπαλο να έχει οχυρωθεί αναγκαστικά σε 36 βάσεις (κυρίως σε αστικά κέντρα) περιοριζόμενος σε αμυντική τακτική. “Δημιουργείται στην καρδιά της Πελοποννήσου μια λεύτερη περιοχή πολύ πιο μεγάλη και πολύ πιο σημαντική από την περιοχή του Γράμμου”, όπως σημείωνε ο Νίκος Ζαχαριάδης σε άρθρο του στο περιοδικό “Δημοκρατικός Στρατός” τον Αύγουστο του 1948.
Με απόφαση της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης οργανώνεται η κυβερνητική – διοικητική λειτουργία. Στις αρμοδιότητες τους υπάγονται: η Τοπική Διοίκηση, οι Επιτροπές Διαφώτισης, η Λαϊκή Δικαιοσύνη, η Λαϊκή Πολιτοφυλακή, η Υπηρεσία Πληροφοριών και Τηλεφωνικών Επικοινωνιών, οι ομάδες Πολιτικών Επιτρόπων Πόλεων, η Επιμελητεία του Αντάρτη και, βεβαίως, η Λαϊκή Παιδεία.
Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η φροντίδα για τις επείγουσες λαϊκές ανάγκες αποκτά άμεση προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, θεσπίζεται εξάχρονη, υποχρεωτική και δωρεάν στοιχειώδης εκπαίδευση. Τα λαϊκά συμβούλια υποχρεώνονταν να οργανώσουν σχολεία σε κάθε χωριό ακόμα και αν δεν υπήρχαν διπλωματούχοι δάσκαλοι. Για να καλυφθούν τα κενά παίρνονται άμεσα μέτρα όπως η ενθάρρυνση όσων δασκάλων δεν έχουν φύγει να παραμείνουν στις θέσεις τους και να διδάξουν, η απόσπαση στα σχολεία δασκάλων που υπηρετούν στα ένοπλα τμήματα του ΔΣΕ, ο διορισμός ως δασκάλων ανθρώπων που αν και δεν είναι πτυχιούχοι, η κατάρτισή τους τούς επιτρέπει να εκτελέσουν χρέη δασκάλου.
Αποφασίζεται η ίδρυση σχολής, ένα είδος Παιδαγωγικής Ακαδημίας, που θα πραγματοποιεί επιμόρφωση δασκάλων. Εκπαίδευσε πάνω από 70 δασκάλους με πτυχία και διοριστήρια.
Μόνιμη έδρα του διδασκαλείου ορίζονται τα Τρόπαια (όπου έχουν την έδρα τους και άλλες υπηρεσίες του ΔΣΕ). Τη θέση του διευθυντή αναλαμβάνει ο Πάνος Γεωργόπουλος, δικηγόρος, γυμναστής και λοχαγός του ΔΣΕ, από την Κερπινή Αρκαδίας.
Tα μαθήματα είχαν τη μορφή ταχύρυθμης εκπαίδευσης πάνω στις θεμελιώδεις ενότητες της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως ήταν: τα Παιδαγωγικά, η Διδακτική, η Ψυχολογία, παράλληλα με τις κοινωνικές επιστήμες, όπως ήταν η Ιστορία και η Φιλοσοφία.