Slider
Ομιλία της Μαρίας Τριανταφύλλου στην Βουλή για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό (βίντεο)
Ξεκινώντας την ομιλία της, η βουλευτής του Σύριζα Μαρία Τριανταφύλλου, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για πολλαπλές και αντικρουόμενες απόψεις μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «στο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει χτυπήσει σιωπητήριο. Υπάρχει δημοκρατία αλλά υπάρχει και συλλογική υλοποίηση των συλλογικών αποφάσεων».
Σχετικά με τη διαπραγμάτευση την οποία διεξάγει η κυβέρνηση, σημείωσε πως γίνεται στη βάση πρόσφατης λαϊκής εντολής και πως ανεξάρτητα από το πώς ο καθένας την ερμηνεύει από τη δική του πλευρά, είναι σίγουρο, πως η κυβέρνηση, δεν μπορεί να ψηφίσει μέτρα, Τα οποία καταψήφισε ο ελληνικός λαός στις 25 Ιανουαρίου 2015.
Για το κατατεθέν νομοσχέδιο, «Μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό», η κα. Τριανταφύλλου είπε πως αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια θεραπείας ή τουλάχιστον άμβλυνσης φαινομένων βίας, που γιγαντώθηκαν το τελευταίο διάστημα.
Τόνισε πως η εμπορευματοποίηση είναι η κύρια αιτία των φαινομένων βίας και των παθογενειών στον αθλητισμό. Ανέφερε χαρακτηριστικά, πως όσο η εμπορευματοποίηση
γιγαντώνονταν τόσο έφθιναν ταυτοτικές έννοιες του αθλητισμού: η ευγενής άμιλλα, η συλλογικότητα, η διαφάνεια και η δημοκρατική του λειτουργία με αποτέλεσμα σήμερα να φτάσει, να αποτελεί θερμοκήπιο διαφθοράς, βίας, οικονομικών ανταγωνισμών, πελατειακών σχέσεων, φυτώριο, που αναπτύσσονται φαινόμενα ρατσισμού και εκφασισμού, φαινόμενα ανισοτήτων μεταξύ οικονομικά ισχυρών και αδυνάτων, μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, φαινόμενα ντόπινγκ.
«Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού υποστηρίχθηκε από ένα νομικό καθεστώς -όχι μόνο σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε υπερεθνικό επίπεδο- που από τη μια απελευθέρωνε την αθλητική αγορά και από την άλλη διοργάνωνε διεθνείς αγώνες, αλλά και εθνικά πρωταθλήματα με τρόπο ώστε να «χωρούν» και να συμμετέχουν λίγοι και εκλεκτοί και σίγουρα οικονομικά ισχυροί. Σε αυτό το πλαίσιο χωράει το στοίχημα, με όποια μορφή, ο δανεισμός παικτών, η οικονομική ανομία και πολλά άλλα».
Στο κύριο μέρος της ομιλίας της αναφέρθηκε αναλυτικά στα σημεία του νομοσχεδίου:
«Βασικά του σημεία είναι η αυστηροποίηση των διοικητικών κυρώσεων σε αθλητικές ανώνυμες εταιρείες, που δε συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της βίας, με τα πρόστιμα που επιβάλλονται, (είναι πιο αυστηρά) με την αναβολή αγώνων, (αν κριθεί αναγκαίο).
Επίσης, περιλαμβάνει τη χρήση καμερών και ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ως προϋπόθεση για συμμετοχή ομάδων σε επαγγελματικά πρωταθλήματα. Είναι μέτρα που είχαν νομοθετηθεί και στο παρελθόν. Η ειδοποιός διαφορά, όμως, τώρα είναι ότι με το νομοσχέδιο επιβάλλονται κυρώσεις, δηλαδή δεν αδειοδοτούται τα γήπεδα, αν δεν ολοκληρωθεί η εγκατάστασή τους και δε διασφαλιστεί η λειτουργία τους. Επιβάλλονται χρηματικές ποινές σε ΜΜΕ, που προβάλλουν ή ωθούν στη βία.
Επίσης, θωρακίζεται και ενισχύεται ένα νομοθετικό πλαίσιο, για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο στρατολόγησης, οργάνωσης δηλαδή οπαδών και οπαδικών στρατών από αθλητικές ανώνυμες εταιρείες.
Επιβάλλεται η λειτουργία της νομιμότητας με την απαγόρευση διάθεσης εισιτηρίων, καθώς και την απαγόρευση λειτουργίας και στέγασης συνδέσμων φιλάθλων, όταν δεν λειτουργούν με το νόμιμο καθεστώς.
Προβλέπεται η υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης διαιτητών, βοηθών διαιτητών και παρατηρητών ΕΠΟ στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.
Είναι σημαντικότατο σημείο παρέμβασης, ως προς την αθλητική δικαιοσύνη, το γεγονός ότι προβλέπεται ανασυγκρότηση πειθαρχικών και δικαιοδοτικών οργάνων του ποδοσφαίρου, που θα αποτελούνται πλέον από τακτικούς δικαστές. Διάβασα στη νομοθετική ρύθμιση που μας ήρθε τώρα ότι είναι τριετής η θητεία τους και δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης.
Νομίζω ότι χρειάζεται να δούμε όσο γίνεται καλύτερα ασφαλιστικές δικλείδες, για να προλάβουμε αυθαιρεσίες».
Τέλος, η βουλευτής, έκλεισε την ομιλία της λέγοντας:
«Νομίζω, όμως, ότι η στήριξη του νομοθετήματος είναι αναγκαία, γιατί μπορεί να βάλει φρένο όχι απλά στη βία, αλλά να είναι η απαρχή, ένα πρώτο φρένο σε αυτό που λέμε «μπίζνα» στο χώρο του αθλητισμού.
Και νομίζω ότι είναι καιρός οι πολίτες να εμβαπτίζονται μέσω του αθλητισμού στις κοινωνικές αρετές, στη συλλογικότητα και πάνω απ’ όλα στη δημοκρατία.»