Προβληματισμό προκαλούν στοιχεία που αφορούν στην οπλοκατοχή στην Ελλάδα, ειδικότερα η πρόσφατη τάση νεαρών που απευθύνονται σε οπλοπωλεία ζητώντας μαχαίρια, μικρού μεγέθους έτσι ώστε να μπορούν εύκολα να τα κρύψουν.
Το φαινόμενο αυτό, φαίνεται να συνδέεται και με τα αυξανόμενα περιστατικά βίας στη χώρα το τελευταίο διάστημα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχουν δηλωθεί σχεδόν 1 εκατ. καραμπίνες και περίπου 4.500 σκοπευτικά και όπλα προστασίας σε όλη τη χώρα.
«Αυτό που μας ανησυχεί εμάς περισσότερο και σαν κατάστημα και σαν κοινωνία είναι ότι η μεγαλύτερη ζήτηση γίνεται από ανήλικους κάτι το οποίο εμείς δεν επιτρέπουμε. Η μεγαλύτερη ζήτηση αυτή τη στιγμή είναι στα μαχαίρια, σουγιάδες οτιδήποτε μικρό μπορεί να έχει κάποιος πάνω του. Η μεγαλύτερη δικαιολογία που μπορούμε να ακούσουμε είναι για λόγους προστασίας» λέει στην ΕΡΤ η υπεύθυνη οπλοπωλείου Αλεξάνδρα Ζηκίρη.
«Συνήθως ζητάνε μαχαίρια μικρά σε μέγεθος προκειμένου να μπορέσουν να τα κρύψουν εύκολα – είτε μαχαίρι λαιμού μέσα από την μπλούζα μέσα στο παπούτσι, οπουδήποτε ή κάτι σε πολυεργαλείο ώστε να μπορεί να δικαιολογηθεί ότι δεν είναι μαχαίρι έχει και άλλα πράγματα πάνω» λέει υπάλληλος οπλοπωλείου.
Για την άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου απαιτείται μια υπεύθυνη δήλωση στην Αστυνομία, ιατρικές βεβαιώσεις από παθολόγο και ψυχίατρο ενώ εξετάζεται και το ποινικό μητρώο όταν πρόκειται για οπλοφορία ατομικής ασφάλειας.
Όπλα στο παράνομο εμπόριο
Σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας, τα περιστατικά ένοπλης βίας προέρχονται κυρίως από όπλα που δεν είναι νόμιμα.
Η αύξηση του αριθμού των εγκληματικών ενεργειών από όπλα, οδήγησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη στη σύνθεση μιας νέας επιτροπής με στόχο την επανεξέταση χορήγησης αδειών οπλοφορίας αλλά και την χρονική διάρκεια ισχύος.
«Και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη πριν λίγο διάστημα είχε αναφέρει ότι πρέπει να δούμε το θέμα των όπλων πρέπει να δούμε και ειδικότερα θέματα σε σχέση με την άδεια όπως είναι η ψυχιατρική γνωμάτευση. Αυτή η δεκαετία που ισχύει δηλαδή. Θα πρέπει να δούμε κατά πόσο έχουν πρόσβαση οι νέοι στα όπλα – από τη μία μεριά έχουμε τα όπλα που είναι καταγεγραμμένα από την άλλη μεριά όμως υπάρχουν περιπτώσεις που διακινούνται όπλα παρανόμως» ανέφερε η εγκληματολόγος και πρόεδρος του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Έλενα Συρμάλη.
Τα αποκαλούμενα «μαύρα» όπλα, τα παράνομα περίστροφα, καραμπίνες και καλάσνικοφ ανέρχονται κατ’ εκτίμηση σε εκατοντάδες χιλιάδες και μπορεί κανείς εύκολα να τα προμηθευτεί σε πιάτσες της Αθήνας ή και στο dark net. Οι τιμές τους κυμαίνονται από 1000 έως 5.000 ευρώ.
Πηγή: ertnews.gr