Connect with us

Slider

Ο Γιώργος Βαρεμένος στην κυβέρνηση;

590_064965284ed60a6cef8b16acc4801823

Αλλάζουν χαρτοφυλάκιο Σκουρλέτης, Δρίτσας – Ακούγονται ότι μπαίνουν στην κυβέρνηση Μητρόπουλος, Μπαλάφας, Μπαλαούρας, Φίλης, Μηταφίδης, Τσουκαλάς, Ρομπόλης και Βαρεμένος – Ανοιχτό το ενδεχόμενο υπουργοποίησης προσώπων ευρύτερης αποδοχής – Συνεχείς συσκέψεις στο Μαξίμου

Στο ρυθμό του ανασχηματισμού κινούνται οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Μετά την απόφαση του Eurogroup να δώσει το δάνειο-γέφυρα στην Ελλάδα και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών κατά 900 εκατ.ευρώ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποφασίζει τη νέα σύνθεση της κυβέρνησής του.

Αρχικά, αναμενόταν ότι η ανακοίνωση του ανασχηματισμού θα γινόταν σήμερα το απόγευμα, ωστόσο νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό δεν θα συμβεί και οι ανακοινώσεις μετατίθενται για αύριο. Εκτός κυβέρνησης αναμένεται να βρεθούν Λαφαζάνης, Στρατούλης, Ήσυχος, Βαλαβάνη (η οποία έχει υποβάλλει την παραίτησή της). Μετατίθενται Σκουρλέτης, Δρίτσας. Μέσα Μητρόπουλος, Μπαλάφας, Ρομπόλης και άλλοι.

Τις τελευταίες ώρες ακούγεται έντονα το όνομα του Γιώργου Βαρεμένου ως αντικαταστάτη του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Κώστα Ήσυχου ο οποίος ψήφισε «όχι» στα προαπαιτούμενα. Ερωτηματικό με καραμπόλες από πιθανή αντικατάσταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην προεδρία της Βουλής.

Στα ονόματα που ακούγεται ότι θα μπουν στην κυβέρνηση συγκαταλέγονται αυτά των Βίτσα, Μπαλαούρα, Φίλη, Μηταφίδη, Τσουκαλά. Από τις 17:30 ο κ. Τσίπρας έχει σύσκεψη με τους συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης.

Αναπόφευκτος είναι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης μετά τη νέα εντυπωσιακή διαφοροποίηση υπουργών στην ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή, ενώ άρχισε ήδη η φημολογία για επικείμενες εκλογές, με την 13η Σεπτεμβρίου να κυκλοφορεί ως πιθανή ημερομηνία. Κάποιοι τοποθετούν τον ανασχηματισμό ακόμη και σήμερα, αφού περάσει η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup και υπάρξει η πρώτη κίνηση από τους δανειστές στο πλαίσιο της συμφωνίας, με το άνοιγμα του ELA ώστε να τονωθεί η ρευστότητα των τραπεζών. Άλλοι τον τοποθετούν αύριο, αφού ηρεμήσουν λίγο τα πράγματα και αναζητηθούν τρόπο διεύρυνσης της κυβέρνησης, όχι με πολιτικές συμμαχίες αλλά με συμβολικές τοποθετήσεις ανθρώπων ευρύτερης αποδοχής.

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η αντικατάσταση των Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Στρατούλη και Κώστα Ήσυχου, των τριών δηλαδή υπουργών της αριστερής πλατφόρμας που έχουν διαφοροποιηθεί κάθετα από τη νέα συμφωνία θεωρώντας την επαχθές και αδιέξοδο μνημόνιο.

Έχει επίσης δημιουργηθεί ήδη κενό με τις παραιτήσεις του Νίκου Χουντή προ ημερών και της Νάντιας Βαλαβάνη από χθες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι επιθυμεί να μετακινηθεί από το υπουργείο Εργασίας ο Πάνος Σκουρλέτης, καθώς δεν μπορεί να παραμείνει μετά την απαίτηση των δανειστών να μην προχωρήσει ο νόμος για τα εργασιακά. Ο κ. Σκουρλέτης θεωρείται πιθανότερος διάδοχος του Π. Λαφαζάνη στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Το δρόμο της μετακίνησής του σε άλλο υπουργείο είναι πιθανό να πάρει και ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας καθώς διαφωνεί με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και η θέση του Γιώργου Κατρούγκαλου είναι επισφαλής.

Ακόμα μεγαλύτερες θα είναι οι αλλαγές στο σχήμα εάν τεθεί ζήτημα με την παραμονή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην προεδρία της Βουλής και την θέση της δεν λάβουν ένας εκ των Δημήτρη Βίτσα ή Αλέξη Μητρόπουλου, αλλά ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Νίκος Βούτσης.

Για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων προορίζεται ο Σάββας Ρομπόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το οριστικό ρήγμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί την προσφυγή σε εκλογές το ταχύτερο δυνατό. Με δεδομένο ότι προειδοποίησε για την απώλεια της δεδηλωμένης και ότι δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς τη στήριξη των βουλευτών του, αλλά και με διατυπωμένη ήδη τη θέση του ότι δεν επιθυμεί να γίνει Παπαδήμος – δηλαδή να συνεργαστεί με ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ – ή μίας κυβέρνησης τεχνοκρατών, η διέξοδος των εκλογών είναι η ευκταία για το Μέγαρο Μαξίμου. Πρέπει όμως να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στον ESM, με τη συγκεκριμένη διαδικασία να θέλει περί τον ένα μήνα. Εξ αυτού του λόγου ως μία πιθανή ημερομηνία για εκλογές αναφέρεται η 13η Σεπτεμβρίου.

Το σενάριο αυτό θα ευδοκιμήσει εφόσον βέβαια είναι εφικτή η προσφυγή στις κάλπες σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία των πρώτων μηνών μετά τη συμφωνία με τους δανειστές και, κατ’ άλλους, εφόσον υπάρξει και ανοχή ή σύμφωνη γνώμη από τους εταίρους, καθώς θα υπάρχει απαίτηση για γρήγορη θεσμοθέτηση των εφαρμοστικών νόμων. Στην περίπτωση που οι εκλογές κριθούν ως αδύνατη επιλογή για τους επόμενους μήνες, τότε θα ενεργοποιηθούν σενάρια κυβέρνησης ευρύτερων και διαφορετικών συνεργασιών από τη σημερινή, με το όνομα του πρωθυπουργού σε αυτή την περίπτωση να είναι ένα ανοιχτό θέμα.

protothema.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014