Slider
Ο Κουρουμπλής… τα μαζεύει για την «τιμωρία» των τσεκ απ.Ο ΓΓ του υπ. Υγείας τον«αδειάζει»
Για επικοινωνιακό πυροτέχνημα κάνει λόγο ο Γιάννης Μπασκόζος – Τον κατηγορεί για νεοφιλεύθερη αντίληψη περί προσωπικής ευθύνης για την υγεία – ΙΣΑ: Αντί να συμβουλεύουν τιμωρούν τους πολίτες
Υπό ισχυρή αμφισβήτηση, αν όχι απόρριψη, τίθεται η πρόταση του υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή για “τιμωρία” των ασφαλισμένων με καρκίνο, με μειωμένη αποζημίωση της θεραπείας τους, εφόσον παρέλειψαν να υποβληθούν στον αναγκαίο προληπτικό έλεγχο της νόσου.
Ο ιατρικός κόσμος αναγνωρίζει μεν τις…καλές προθέσεις του υπουργού Υγείας σχετικά με την αναγκαιότητα της πρόληψης του καρκίνου αλλά διατυπώνει τις έντονες επιφυλάξεις του σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου ακραίου τιμωρητικού μέτρου.
Την ίδια στιγμή, ο καρκίνος και η πολιτική πρόληψης της νόσου προκαλούν αντιπαράθεση σε επίπεδο ηγεσίας στην Αριστοτέλους, και μάλιστα μέσω…facebook. Με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο facebook αργά το βράδυ της Τρίτης ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, και γιατρός – τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιάννης Μπασκόζος “υπενθύμισε” στον υπουργό Υγείας ότι “η ουσιαστική υπεράσπιση της δημόσιας υγείας με έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή υγείας είναι βασική αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας”. Το έλλειμμα επικοινωνίας του υπουργού Υγείας με τον αναπληρωτή κ. Ανδρέα Ξανθό, αλλά και με τους γενικούς κκ Μπασκόζο και Σπύρο Κοκκινάκη, και η “αυτόνομη” πολιτική που χαράσσει και συνήθως ανακοινώνει απο τηλεόρασης ή ραδιοφώνου ο κ. Κουρουμπλής έχει αναδειχθεί αρκετές φορές, με τον κ. Μπασκόζο, ισχυρό στελεχος του χώρου της υγείας στον ΣΥΡΙΖΑ, να μην διστάζει να αποκαλύπτει τα προβλήματα του υπουργικού οίκου στην Αριστοτέλους.
Ο κ. Μπασκόζος, ο οποίος σημειωτέον κρατά σταθερά αποστάσεις ασφαλείας από τον υπουργό Υγείας το τελευταίο διάστημα, χαρακτήρισε επικοινωνιακό πυροτέχνημα την πρόταση του υπουργού για τιμωρία όσων αμελούν τις εξετάσεις για καρκίνο “που αφενός δίνει λάθος σήματα στην κοινωνία, αφετέρου ενισχύει τη νεοφιλεύθερη αντίληψη περί προσωπικής ευθύνης για την υγεία”.
Υιοθετώντας το επιστημονικό μοντέλο που εδράζεται στην αποτελεσματικότητα της πρόληψης μέσω ενημέρωσης και εκπαίδευσης και όχι μέσω επαπειλούμενων κυρώσεων ο γενικός γραμματέας δηλώνει στέλνοντας ξεκάθαρο το μήνυμα στον επικεφαλής του υπουργείου ότι “οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, με μέθοδο και υπομονή. Υπάρχουν τρόποι” ενώ εμφανίζεται βέβαιος ότι “με σοβαρότητα, συλλογική δουλειά και επιστημονική τεκμηρίωση θα τα καταφέρουμε”.
Αντίθετος ο ΙΣΑ
Αντίθετος εμφανίζεται και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ) σε ενδεχόμενη επιβολή «τιμωρίας» σε όσους ασφαλισμένους ασθενήσουν με καρκίνο και δεν έχουν προηγουμένως υποβληθεί σε όλες τις απαραίτητες, προληπτικές εξετάσεις σύμφωνα με τα σχέδια του υπ. Υγείας.
«Η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για την υποχρεωτική εξέταση για συγκεκριμένες παθήσεις και τιμωρία όσων δεν κάνουν την συγκεκριμένη εξέταση με το να μην τους καλύπτει τα νοσήλια σε περίπτωση νοσήσεως, από την μια πλευρά είναι αποσπασματική αφού δεν καλύπτει συνολικά την πρόληψη, από την άλλη τιμωρεί τον πολίτη αντί να τον συμβουλεύσει και να τον εκπαιδεύσει στην ανάγκη για πρόληψη» αναφέρει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης.,
Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών με καρκίνο μαστού “Άλμα Ζωής” κυρία Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου, η οποία απορρίπτει την “τιμωρητική διάθεση” της πολιτείας και αντιθέτως ζητεί από το κράτος “να διδάξει στις γυναίκες πόσο απαραίτητο είναι μετά τα 40 να κάνουν τις προληπτικές εξετάσεις και μετά να τους δίνει τη δυνατότητα να τις κάνουν όπως πρέπει”.
Κυριοπουλος: Το εθνικό προγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου λειτουργεί μονο με σύστημα bonus malus
Τις βασικές αρχές της δημόσιας υγείας που αφορούν την εφαρμογή προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου στον πληθυσμό ανάρτησε στο facebook και ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και πρώην κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, κ. Γιάννης Κυριόπουλος, δίνοντας τη δική του τεκμηριωμένη (αντίθετη) απάντηση με αυτόν τον τρόπο στις εξαγγελίες του υπουργού Υγείας.
Αναφέρεται ο ειδικός στη διαφορά ανάμεσα στον προσυμπτωματικό έλεγχο (screening) των υγιών ατόμων και την παρακολούθηση (monitoring) των ασθενών. “Με βάση αυτή τη διάκριση και με τη συνδρομή της ανάλυσης κόστους και επιπτώσεων δύναται να υποστηριχθεί η εισαγωγή εθνικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου δια του οποίου εξειδικεύεται η διαχείριση και ο έλεγχος των μειζόνων παραγόντων κινδύνου κατά φύλο και ηλικία” επισημαίνει.
Αντιθέτως, η άγνοια αυτών, όπως λέει, υποκρύπτει έλλειψη εκπαίδευσης και κουλτούρας ενώ και η αγνόηση τους υποδηλώνει δόλο και ανεπίτρεπτη κερδοσκοπία, αμφότερα διαβρωτικά της αναγκαιότητας για μια τεκμηριωμένη εθνική πολιτική υγείας. “Υπό το πρίσμα αυτό, ένα εθνικό πρόγραμμα συστηματικού προσυμπτωματικού ελέγχου πρέπει να χαρακτηρίζεται ως ισχυρώς συστηνόμενο και να ενθαρρύνεται με τη προσφορά κινήτρων τύπου behavioral economics (bonus-malus) στους γιατρούς, τους επαγγελματίες υγείας και τους πολίτες” καταλήγει ο κ. Κυριόπουλος.
Με δηλώσεις του στο μπλογκ «meallamatia», ο υπουργός Υγείας επιχειρεί αναδίπλωση για το «πρωτοποριακό» πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου, που εισηγήθηκε…
Την τακτική της οπισθοχώρησης επιλέγει τώρα ο υπουργός Υγείας, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, μετά την ισχυρότατη πίεση που δέχθηκε, από φίλους και εχθρούς εντός του κόμματος και της κυβέρνησης, αλλά και επιστήμονες, σχετικά με το μοντέλο πρόληψης του καρκίνου που σχεδίαζε και το οποίο είχε ως άξονα την «τιμωρία» αυτών που θα νοσήσουν, εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν έχουν υποβληθεί σε προληπτικές εξετάσεις για τη νόσο.
Επιχειρώντας να εξηγήσει τα… ανεξήγητα σε ό,τι αφορά το «πρωτοποριακό» αυτό πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου, ο υπουργός Υγείας δήλωσε στο ιστολόγιο meallamatia.blogspot.gr ότι δεν πρόκειται για σχέδιο και πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας, αλλά απλώς για «μια σκέψη προς προβληματισμό και για έντονη, διαρκή ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος του κόσμου για ένα τόσο σοβαρό θέμα».
Επιπλέον, και για να ισχυροποιήσει την εκπεφρασμένη και διατυπωμένη σε μέσα ενημέρωσης «σκέψη» του, ο κ. Κουρουμπλής αναφέρει ότι όλα όσα είπε δεν περιέχονται σε κανένα νομοθέτημα: «Δεν υπάρχει νομοθέτημα, άλλωστε αν υπήρχε αυτό θα είχε προκύψει μέσα από δημόσιο διάλογο και εξαντλητική διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς και με όλη την κοινωνία, γιατί αυτή είναι η πάγια τακτική μας ως πολιτική ηγεσία».
«Κάπως, πρέπει να κινητοποιηθούμε και να αντιδράσουμε επιτέλους, άμεσα και οργανωμένα, όταν χάνονται νέα παιδιά από την αδιαφορία» εκρήγνυται ο υπουργός Υγείας στη δήλωσή του στο ιστολόγιο meallamatia.blogspot.gr, και επιτίθεται σε όσους αντέδρασαν κατά του ίδιου: «Τι αντιπροτείνουν οι ενιστάμενοι; Ανοίξαμε μια διαρκή και ουσιαστική δημόσια συζήτηση και περιμένουμε αντιπροτάσεις και όχι αφορισμούς».
Ο κ. Κουρουμπλής δίδει ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι «είμαστε μπροστά σε εξάρσεις θανατηφόρων νοσημάτων και νομίζω όλοι θα συμφωνήσουμε πως αυτό κάπως θα πρέπει να αναχαιτιστεί».
Προφανώς θεωρεί ασήμαντη λεπτομέρεια το γεγονός ότι η χώρα μας δεν έχει μετρήσιμα στοιχεία για την έξαρση των θανατηφόρων νοσημάτων που ο ίδιος επικαλείται και ότι είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα χωρίς αρχεία νεοπλασιών για καμία μορφή καρκίνου – ούτε καν για τους τέσσερις βασικούς καρκίνου, μαστού, τραχήλου, προστάτη, παχέος εντέρου που έβαλε στο στόχαστρο.
«Ας μιλήσουμε όλοι με πολύ καθαρό τρόπο και να συζητήσουμε ουσιαστικά και εξαντλητικά Για να μην ξεχαστεί το θέμα σε δύο μέρες και για να προστατεύσουμε αποτελεσματικά, όλοι μαζί τα παιδιά μας και την κοινωνία από αυτά που έρχονται» καταλήγει ο κ. Κουρουμπλής.