Sports
Ο Οργανισμός Αντιντόπινγκ αντεπιτίθεται
Τα δείγματα που λαμβάνονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες φυλάσσονται πλέον για 10 χρόνια, ώστε ένας αθλητής που έκανε χρήση να εντοπιστεί ακόμη και μία δεκαετία αργότερα από νεότερη τεχνολογία ελέγχου.
«Θα έρθει η μέρα που οι αθλητές θα προσέρχονται σε πολυαθλητικά γεγονότα, όπως οι Ευρωπαϊκοί ή οι Παναμερικανικοί Αγώνες, γνωρίζοντας ότι θα αγωνιστούν σε δίκαιο επίπεδο ανταγωνισμού, χωρίς απατεώνες που χρησιμοποιούν αναβολικά», δηλώνει με νόημα ο Κρεγκ Ρίντι, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Κατά του Ντόπινγκ (WADA).
Για κάποιους η εκκαθάριση του παγκόσμιου αθλητισμού από τις αναβολικές ουσίες αποτελεί χαμένη μάχη, όμως για τον κ. Ρίντι, τον Βρετανό παράγοντα του ολυμπιακού κινήματος, που ανέλαβε την προεδρία του WADA πριν από 18 μήνες, δεν θα υπήρχε λόγος να σηκώνεται το πρωί και να πηγαίνει στη δουλειά του εάν δεν πίστευε ότι ο πόλεμος αυτός μπορεί να κερδηθεί.
«Είμαι άνθρωπος που βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο, θέλω να πιστεύω ότι είναι εφικτό να έχουμε καθαρό αθλητισμό», τόνισε ο κ. Ρίντι κατά την παρουσία του στους Παναμερικανικούς Αγώνες στο Τορόντο.
«Είμαι προετοιμασμένος να παραδεχθώ ότι σε έναν κόσμο πολλών δισεκατομμυρίων ανθρώπων δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει απόλυτη εξάλειψη του φαινομένου του ντόπινγκ. Ωστόσο θεωρώ πως υπάρχει αρκετά λογική πιθανότητα να βρεθούμε στον οργανωμένο αθλητισμό σε τέτοιο επίπεδο ώστε οι αθλητές οι οποίοι επιδιώκουν να μας εξαπατήσουν να αποτελούν μια όλο και πιο μικρή μερίδα της παγκόσμιας αθλητικής οικογένειας. Δεν θα ήμουν και τόσο άνετος ξυπνώντας κάθε Δευτέρα πρωί με τη σκέψη ότι δεν έχουμε καμία ελπίδα. Γιατί να ασχοληθώ τότε;» διερωτήθηκε ο Βρετανός παράγοντας.
Ενώ το σκάνδαλο διαφθοράς συγκλονίζει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο και η εκκαθάριση της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (FIFA) έχει καταστεί η μεγάλη αθλητική προτεραιότητα της μόδας, ο αγώνας για την καταπολέμηση του ντόπινγκ συνεχίζεται, αν και έχει προς το παρόν μειωθεί το ενδιαφέρον πολλών μέσων ενημέρωσης.
Οι διαδικασίες ελέγχου ακολουθούν τον αναθεωρημένο Κώδικα Λειτουργίας του WADA, τον οποίον ο κ. Ρίντι χαρακτηρίζει καλοδουλεμένο έγγραφο.
Ο πρώτος πρόεδρος του WADA, ο εκδηλωτικός Καναδός Ντικ Πάουντ, συνήθιζε να μιλάει φωναχτά για το πρόβλημα του ντόπινγκ, φέρνοντάς το στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων. Τον διαδέχθηκε ο Αυστραλός πολιτικός Τζον Φέιχι, που χρησιμοποίησε πιο διπλωματική προσέγγιση, παίρνοντας στο πλευρό του στη μάχη κατά του ντόπινγκ τις κυβερνήσεις και τις αστυνομικές Αρχές σε μεγαλύτερο βαθμό.
Ο κ. Ρίντι θεωρεί ότι η εντολή που έχει ως πρόεδρος του WADA είναι ξεκάθαρη, δηλαδή να οδηγήσει τους οργανισμούς που έχουν συστήσει τον WADA να εκμεταλλευθούν καλύτερα τα εργαλεία που τους έχουν παρασχεθεί.
«Οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν ξεκαθαριστεί», είπε ο κ. Ρίντι. «Πρόκειται για την τρίτη αναθεώρηση του Κώδικα, άρα οι κανονισμοί πρέπει να βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο. Τώρα πρέπει να αυξήσουν τη δουλειά και την ταχύτητά τους όλοι οι εμπλεκόμενοι. Εκεί πιστεύω ότι βρισκόμαστε».
Αρχή με τους Παναμερικανικούς
Ο WADA ζήτησε από τους διοργανωτές των φετινών Παναμερικανικών Αγώνων στο Τορόντο του Καναδά, καθώς και άλλων μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ΔΟΕ και να αποθηκεύουν τα δείγματα ούρων και αίματος των αθλητών για πιθανό επανέλεγχο στο μέλλον.
Τα δείγματα που λαμβάνονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες φυλάσσονται πλέον για 10 χρόνια, ώστε ένας αθλητής που έκανε χρήση να εντοπιστεί ακόμη και μία δεκαετία αργότερα από νεότερη τεχνολογία ελέγχου.
«Τους ενθαρρύνουμε να το κάνουν, διότι είναι σημαντικό για τους καθαρούς αθλητές να γνωρίζουν πως κάποια ουσία που δεν μπορεί να αναλυθεί σήμερα θα μπορεί να αναλυθεί και να ανιχνευθεί αργότερα», δήλωσε ο Ντέιβιντ Χάουμαν, γενικός διευθυντής του WADA, σε συνέντευξή του (στο ΑΡ).
Κατά τους Παναμερικανικούς Αγώνες του 2011 στην Γκουανταλαχάρα του Μεξικού, τρεις αθλητές βρέθηκαν θετικοί σε ελέγχους ντόπινγκ, λίγες μόνο ώρες μετά την τελετή έναρξης της διοργάνωσης, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι οι σταυροφόροι στη μάχη κατά των απαγορευμένων ουσιών στον αθλητισμό θα πρέπει να έχουν πάντα τα μάτια τους ανοιχτά.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, στο Τορόντο, η ανάμνηση αυτή παραμένει ισχυρή. Οι διοργανωτές των φετινών Παναμερικανικών Αγώνων έχουν θέσει σε εφαρμογή ένα πληρέστατο πρόγραμμα ελέγχων για χρήση αναβολικών από αθλητές, το οποίο θα καλύψει επαρκώς το μεγαλύτερο πολυαθλητικό γεγονός που έχει φιλοξενηθεί στον Καναδά, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976. Οι Παναμερικανικοί Αγώνες του 2015 άρχισαν στις 10 του μηνός και θα ολοκληρωθούν στις 26 Ιουλίου, με τη συμμετοχή 7.000 αθλητών από 41 χώρες της ηπείρου.
Το πρόγραμμα καταπολέμησης ντόπινγκ των φετινών Παναμερικανικών Αγώνων παρέχει υπηρεσίες ελέγχου πριν και κατά τη διάρκεια των Αγώνων στο Τορόντο, εκ μέρους του Παναμερικανικού Οργανισμού Αθλητισμού (PASO). Προβλέπεται η διενέργεια 1.500 τεστ ούρων και η λήψη 400 δειγμάτων αίματος για έλεγχο.
kathimerini.gr