Άρθρα-Απόψεις
Ο Συμπαραστάτης του Δημότη,Κώστας Χειμώνας για το προσφυγικό
ΑΡΘΡΟ
ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Το προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα που ταλανίζει ολόκληρη την Ευρώπη. Και έτσι όπως Εξελίσσεται θα διαρκέσει πολύ.
Η χώρα μας βρίσκετε στο μάτι του κυκλώνα και οι διοικούντες αλλά και οι δημοσιολογούντες καθημερινά το αναλύουν σε τέτοιο βαθμό που σίγουρα μας έχουν μπερδέψει.
Δεν θα τολμήσω να πάρω θέση για το πώς δημιουργήθηκε και πως αντιμετωπίζεται διότι θα κινδυνεύσω να κατηγορηθώ ότι πολιτικολογώ.
Δεν είναι άλλωστε ο θεσμικός μου ρόλος αυτός. Επειδή όμως η κεντρική διοίκηση αναζητεί χώρους φιλοξενίας των προσφύγων και στην «γειτονιά μας» το θέμα μου κεντρίζει το ενδιαφέρον και οφείλω να πάρω θέση, για το καλό των συνδημοτών μου.
Εξελίσσεται λοιπόν μια παραφιλολογία που υποδεικνύει χώρους γι’ αυτή τη φιλοξενία των προσφύγων εντός και εκτός του ιστού της πόλης. Φυσικά ερήμην των πολιτών και των φορέων που συμβάλουν στην ρύθμιση της καθημερινότητας τους. Αλήθεια ποιος είναι εκείνος που έχει τις κατάλληλες γνώσεις αλλά και την εμπειρία να μας υποδείξει πως θα εξελιχθεί το προσφυγικό, τη στιγμή που καθημερινά διαδραματίζονται πρωτόγνωρες καταστάσεις , όπως διαπληκτισμοί μεταξύ τους, ασθένειες κλπ. Και ποιός είναι εκείνος που θα προβλέψει μελλοντικές καταστάσεις που έχουν να κάνουν με θέματα κοινωνικά, όπως εξεύρεση χώρων θρησκευτικής λατρείας μ’ ότι αυτό συνεπάγεται , εξεύρεση στελεχών και χώρων εκπαίδευσης, αλλά και απασχόλησης. Οι πρόσφυγες δηλαδή, μικρά παιδιά, νέοι άνθρωποι, νεαρές γυναίκες θα είναι στοιβαγμένοι σε χώρους φιλοξενίας, χωρίς να μπορούν «να εκφράζονται» στην τοπική κοινωνία. Και πώς πρακτικά θα «μεταφράζεται» αυτή η έκφραση.
Να τονίσουμε βεβαίως στο σημείο αυτό ότι δεν πρέπει να συσχετίζομαι τη σημερινή φιλοξενία με την παλιότερη αλληλεγγύη μας σε Σέρβους πρόσφυγες ομοθρήσκους μας, γιατί κάποιοι σπεύδουν και φιλολογούν και γι’ αυτό.
Η αναζήτηση λοιπόν των χώρων φιλοξενίας αλλά και η διάρκειά παραμονής των προσφύγων είναι τόσο αόριστη που κατά την άποψη μου καθίσταται και επικίνδυνη. Καθότι οι εγκλωβισμένοι στη χώρα μας λόγω κλειστών συνόρων αυξάνονται και απ’ ότι πληροφορούμαστε οι αιτήσεις ασυλίας αυξάνονται. Κάποιοι λοιπόν απ’ ότι φαίνεται ωφελούνται από την παραμονή τους εδώ. Κάποιοι που λειτουργούν ως κράτος εν κράτει, με απεριόριστες εξουσίες που τις έλαβαν αυτοβούλως και διαχειρίζονται την προσφυγική κρίση. Είναι όπως λένε οι καθημερινές ειδήσεις οι περίφημες Μ.Κ.Ο. που κανείς δεν μπορεί να διακρίνει και να διεισδύσει στα άδυτα των ενεργειών τους που τις τροφοδοτούν με χρήμα αλλά και εξουσία.
Περαιτέρω ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι οι ανάγκες των συνανθρώπων μας που θα αφορούν πρωταρχικά τη σίτιση και την υγεία τους θα είναι τεράστιες στην εποχή μάλιστα της μεγάλης οικονομικής κρίσης που βιώνουμε όλοι μας χρόνια τώρα.
Τα προεκτεθέντα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εκληφθούν ως άρνηση φιλοξενίας. Αυτό μακριά από κάθε Έλληνα, που η φιλοξενία και η αλληλεγγύη είναι στον DNA του, που καθημερινά πασχίζει κάτω από αντίξοες συνθήκες να συμπαρασταθεί με κάθε τρόπο στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Οι εικόνες στα νησιά που κάνουν τον γύρο του κόσμου καταδεικνύουν με το πιο κατηγορηματικό τρόπο την ευαισθησία των Ελλήνων. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που κρυπτόμενοι πίσω από το δάκτυλο τους, δεν λαμβάνουν υπόψη τα προεκτεθέντα, αλλά με μια φρασεολογία του Ελληνάρα που έχει δήθεν μια αντίληψη και μια άλλη θεώρηση του προσφυγικού, αλλά και μια διαφορετική ιδεολογία, χωρίς φοβικά σύνδρομα, κατηγορεί όλους εκείνους που επισημαίνουν τα προβλήματα που ενδεχομένως προκύψουν.
Η δική μου παρέμβαση για το προσφυγικό επιθυμεί να επισημάνει στην κεντρική πολιτεία την υποχρέωσή της να μην προβεί σε πρόχειρες και βιαστικές κινήσεις οι οποίες θα αποβούν σε βάρος των συνδημοτών μου. Και εξηγούμαι. Αν η κεντρική διοίκηση προσπαθήσει να επιβάλει συγκεκριμένους χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή του Δήμου Αγρινίου παρά την ενδεχομένως άρνηση απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου να υποδείξει τέτοιους χώρους, θα πρέπει ξεκάθαρα να ορίσουν τη χρονική διάρκεια της φιλοξενίας και με βάση αυτή να καθορίσει την οικονομική βοήθεια προς τη Δημοτική Αρχή. Και βεβαίως θα πρέπει να ενισχύσει τις δομές του Δήμου με υπαλλήλους αλλά και εξειδικευμένο προσωπικό προκειμένου να μην δυσκολευθεί στην αντιμετώπιση της φιλοξενίας των συνανθρώπων μας.
Στο σημείο αυτό πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι στη Δυτική Ελλάδα και ιδίως στην περιοχή μας ίσως επιδιωχθεί από τους γνωστούς – αγνώστους διακινητές η δυνατότητα μέσω των παραλιών μας, πρόσβασης προς την γειτονική Ιταλία, με ότι αυτό συνεπάγεται. Επίσης οι χώροι που ενδεχομένως χρησιμοποιηθούν για την φιλοξενία να αποβούν ωφέλιμοι μακροχρόνια για τους συνδημότες μας, γι’ αυτό θα πρέπει ο σχεδιασμός και η αναμόρφωσή τους να λάβει από σοβαρά υπόψη.
Και τέλος να τονίσουμε ότι στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό να αρθούν πολλές από τις διατάξεις κατά τη συζήτησή του στη Βουλή, διότι μια πρόχειρη ανάγνωση της Εισηγητικής Έκθεσης, μου δημιουργεί την εντύπωση ότι μέσω αυτού (νομοσχεδίου) «κατασκευάζεται» ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός με πολλές δομές πολύ προσωπικό, πολλές επιτροπές και ως φαίνεται θα έχει μακρύ μέλλον.
Ας είμαστε λοιπόν προετοιμασμένοι και γενικώς υποψιασμένοι.
Ο ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ