Άλλες Ειδήσεις
Πέντε νέες δράσεις, 8 εκατ. ευρώ και 100 νέες θέσεις εργασίας στο δίκτυο κοινωνικής προστασίας για αδύναμους της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας μέσω νέου ΕΣΠΑ 2014-2020
Άστεγοι, ηλικιωμένοι, άποροι και πολίτες που έχουν πληγεί από την ανθρωπιστική, οικονομική και κοινωνική κρίση βρίσκονται στο επίκεντρο του σχεδιασμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Οι δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού 8.633.780 ευρώ, που συμπεριλαμβάνονται στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας 2014-2020, έχουν ως σκοπό την καταπολέμηση κάθε μορφής φτώχειας και περιλαμβάνουν κέντρα εξυπηρέτησης και διασύνδεσης πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα, κοινωνικά παντοπωλεία και φαρμακεία, κέντρα διημέρευσης για ΑμεΑ και φροντίδας ηλικιωμένων.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει στρατηγικό της στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας με ανθρωπιά, αλληλεγγύη προς όλους, τους άνεργους, τους φτωχούς, τους συνταξιούχους και τα αδύναμα στρώματα της κοινωνίας μας. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε πάντοτε με στόχευση προς τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Διεκδικούμε ακόμα περισσότερα» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Πέρα από το δίκτυο προστασίας που θα δημιουργηθεί για τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, συμβάλλουμε και στη μείωση της ανεργίας στην περιοχή μας, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας, καθώς μέσα από τις δράσεις θα προσληφθούν περίπου 100 άτομα για τις τρεις πρώτες κατηγορίες, πέρα από τους εργαζόμενους που ήδη απασχολούνται στα ήδη υπάρχοντα ΚΕΔΗΦ και ΚΗΦΗ.
Ειδικότερα, εκδόθηκαν προσκλήσεις για την ένταξη των συγκεκριμένων κατηγοριών δράσεων:
- Κέντρα Κοινότητας (60 άτομα)
- Δομή παροχής βασικών αγαθών (Κοινωνικά παντοπωλεία, συσσίτια 10 άτομα και κοινωνικά φαρμακεία 10 άτομα)
- Δομές για αστέγους (Υπνωτήρια 10 άτομα και Κέντρα Ημέρας 10 άτομα)
- Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία (ΚΕΔΗΦ)
- Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ).
Αναλυτική παρουσίαση
- Κέντρα Κοινότητας
Τα Κέντρα Κοινότητας είναι νέα δράση, με καινοτόμα χαρακτηριστικά και με τη λειτουργία τους επιδιώκεται η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και Υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης.
Ενσωματώνουν τα Γραφεία Διαμεσολάβησης του Δικτύου Δομών για την αντιμετώπιση της φτώχειας, καθώς και τις λειτουργίες εξειδικευμένων κέντρων για ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού (π.χ. Κέντρα Ρομά, Κέντρα Μεταναστών κ.α.).
Περιλαμβάνουν: α) Πύλη Εισόδου για την πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με τα προγράμματα πρόνοιας, κοινωνικής ένταξης και απασχόλησης, β) Διασύνδεση με τους φορείς που παρέχουν υπηρεσίες απασχόλησης, καθώς και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες, γ) Παροχή Ποιοτικών Υπηρεσιών (συμβουλευτική υποστήριξη, συμβουλευτική αγωγή σε θέματα νομικού χαρακτήρα, ανάπτυξη Δικτύου Εθελοντισμού, ανάπτυξη δράσεων δημιουργικής απασχόλησης και μαθησιακής στήριξης, διοργάνωση εκδηλώσεων κ.α.)
Προϋπολογισμός της δράσης είναι 3.500.000 ευρώ, ενώ δικαιούχοι είναι Δήμοι, ΟΤΑ α΄ βαθμού και λοιποί φορείς καθ’ αρμοδιότητα, φορείς που συστήνονται και εποπτεύονται από ΟΤΑ α’ βαθμού (Δημοτικά ΝΠΔΔ, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις).
- Δομή παροχής βασικών αγαθών
Η συγκεκριμένη δράση αφορά δομές, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο του ΕΠΑΝΑΔ 2007-2013 και επανασχεδιάζονται στη βάση των συμπερασμάτων της αποτίμησης και με βάση τις τρέχουσες ανάγκες.
Δομή Σίτισης και βασικών αγαθών: Συνιστά συλλειτουργία των δομών των κοινωνικών παντοπωλείων και των δομών που παρείχαν συσσίτια. Στόχος της λειτουργίας των δομών είναι να λειτουργήσουν σε συνέργεια με το ΤΕΒΑ.
Κοινωνικά Φαρμακεία: Προγραμματίζεται η εκ νέου συγχρηματοδότηση των κοινωνικών φαρμακείων. Η δράση αφορά στην παροχή σε σταθερή και τακτική βάση δωρεάν φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και παραφαρμακευτικών προϊόντων σε ωφελούμενα άτομα που τα έχουν ανάγκη.
Προϋπολογισμός της δράσης είναι 1.555.200 ευρώ, ενώ δικαιούχοι είναι Δήμοι, ΟΤΑ Α’ βαθμού, λοιποί φορείς καθ’ αρμοδιότητα, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) του Ν. 4019/2011 και Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙΣΠΕ) του Ν. 2716/1999 (αρ. 12), Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και • Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Νομικά Πρόσωπα των Δήμων (Δημοτικά ΝΠΔΔ, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις των Δήμων).
- Δομές για αστέγους
Το οξυμένο πρόβλημα έλλειψης στέγης κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα και η συνεπαγόμενη αναγκαιότητα περαιτέρω εξειδίκευσης της πολιτικής για τους αστέγους, οδήγησε στην απόφαση οι συγχρηματοδοτούμενες δομές για άστεγους να αποτελέσουν αντικείμενο διακριτής πράξης, η οποία θα περιλαμβάνει Υπνωτήρια και Κέντρα Ημέρας. Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται θα είναι αναβαθμισμένες και θα υπάρχει πρόβλεψη για παροχή γευμάτων στα υπνωτήρια και μικρογευμάτων.
Προϋπολογισμός της δράσης είναι 1.112.580 ευρώ, ενώ δικαιούχοι είναι Δήμοι, ΟΤΑ Α’ βαθμού και διαδημοτικά σχήματα συνεργασίας αυτών, Δημοτικά ΝΠΔΔ παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας ή Κοινωφελείς Επιχειρήσεις των ΟΤΑ Α’ βαθμού, με ανάλογη τροποποίηση του καταστατικού τους και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πιστοποιημένα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν. 2646/98 (ΦΕΚ 236/1988 τ. Α’) ή ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του Ν.4139/2013 (ΦΕΚ 74/2013 τ. Α’) με την προϋπόθεση ότι θα έχουν υπογράψει συμφωνητικό συνεργασίας με το Δήμο στον οποίο ενδιαφέρεται να υποβάλει σχετική πρόταση χρηματοδότησης.
- Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία
Πρόκειται για συνέχιση της δράσης που συγχρηματοδοτήθηκε από το ΕΠΑΝΑΔ και αφορά τη χρηματοδότηση των δικαιούχων για τη λειτουργία των παρακάτω δομών:
α) Κέντρα Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Αναπηρίες από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου,
β) Λοιπά Κέντρα από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, που έχουν νομίμως αδειοδοτηθεί για την παροχή υπηρεσιών συναφών προς τα Κέντρα Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας.
Στόχοι είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία που χρήζουν υποστηρικτικών υπηρεσιών, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η πρόληψη φαινομένων περιθωριοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού.
Προϋπολογισμός της δράσης είναι 2.241.000 ευρώ, ενώ δικαιούχοι είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που λειτουργούν: α) Κέντρα Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Αναπηρίες (ΚΔΗΦ) που έχουν νομίμως αδειοδοτηθεί και πληρούν τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές, που ορίζονται στο Π.Δ. 395/1993, καθώς και στο κεφάλαιο Γ της υπ’ αριθμ. Π4α/οικ.4633/29.9.1993 απόφασης της Υφυπουργού Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, β) Λοιπά Κέντρα που έχουν νομίμως αδειοδοτηθεί για την παροχή υπηρεσιών συναφών προς τα Κέντρα Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας
- Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ)
Το Υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει μια ολοκληρωμένη πολιτική για τους ηλικιωμένους (Πρωτοβάθμιο Σύστημα Φροντίδας Ηλικιωμένων), με τη δημιουργία Δικτύου φροντίδας ηλικιωμένων. Τα ΚΗΦΗ παρέχουν υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα μη δυνάμενα να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, άνοια, κλπ).
Προϋπολογισμός της δράσης είναι 225.000 ευρώ, ενώ δικαιούχοι είναι οι Δήμοι Αγρινίου και Ήλιδας ή Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αυτών / Δημοτικές Κοινωφελείς Επιχειρήσεις του Ν.3463/2006 / Διαδημοτικές Επιχειρήσεις, που νομίμως έχουν αδειοδοτηθεί και λειτουργούν δομές ΚΗΦΗ, σύμφωνα με το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την ίδρυση και λειτουργία τους, όπως ισχύει κάθε φορά (αριθ. Π1γ/ΑΓΠ/οικ.14963/9.10.2001, ΦΕΚ 1397/Β, Απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, όπως τροποποιήθηκε με την Π1γ/ΓΠ/οικ.11801/5.02.2003 (ΦΕΚ 160/Β) και με την Δ27/οικ. 9746/409/4.04.2013 (ΦΕΚ 914/Β)), και σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο Νόμο υπ. αριθμ. 4018/2011 (ΦΕΚ 215/Α).