Uncategorized
Παππάς: Κάναμε αυτό που μας αναλογούσε
Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο euronews ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας είναι πεπεισμένη πως οι προτάσεις της θα τερματίσουν το πεντάμηνο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, ενώ επέμεινε ότι το ζήτημα του κρατικού χρέους της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα στο οποίο πρέπει να δοθεί ευρωπαϊκή λύση.
Ερωτηθείς για τα μηνύματα που λαμβάνει από τους εταίρους της η Αθήνα, ο κ. Παππάς σημείωσε: «Το βασικό μήνυμα έχει σταλεί δημόσια. Καλωσορίζουμε το γεγονός ότι πολλές φωνές σημείωσαν πως υποβάλαμε μια σειρά προτάσεων, κάτι που αποτελεί ένα κρίσιμο, σημαντικό βήμα, και αναμένουμε ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα. Όλοι το θέλουν αυτό, κανένας δεν θέλει να παίζει με επικίνδυνα σενάρια, κι αυτό αποδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες, το καλωσορίζουμε από την πλευρά μας αυτό, και αναμένουμε ότι όλοι οι παίκτες-κλειδιά θα αρθούν στο ύψος των θεσμικών τους ευθυνών».
Ερωτηθείς για το πώς γεφυρώθηκαν οι διαφορές, ο κ. Παππάς ανέφερε: «Είχαμε διαφωνίες για τους δημοσιονομικούς στόχους, ποιοι ακριβώς ήταν οι δημοσιονομικοί στόχοι που θα έπρεπε να επιτύχει η ελληνική κυβέρνηση. Κάναμε ορισμένα βήματα πίσω και θα εκπληρώσουμε τους στόχους που είχαν προτείνει οι θεσμοί. Όμως, και θέλω να το τονίσω αυτό, είναι δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης να αποφασίσει το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις ανησυχίες των εταίρων μας (λόγω των εμπειριών τους) με προηγούμενες κυβερνήσεις—δεν πιστεύουν ότι θα είμαστε σε θέση και θα ακολουθήσουμε μια πολύ σοβαρή πορεία δράσης ώστε να επιτύχουμε τη δημοσιονομική εξισορρόπηση. Σε κάθε περίπτωση όμως, όποιος μελετήσει το έγγραφο το οποίο υποβάλαμε, θα αντιληφθεί ότι κάναμε αυτό που έπρεπε και οποιοσδήποτε επιμένει δημόσια ότι δεν κάναμε αυτό που μας αναλογούσε, δεν λέει την αλήθεια».
Ακόμη, αναφερόμενος στις πιέσεις των πιστωτών να υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις, ο κ. Παππάς σημείωσε: «Μπορώ να πω ότι έχουμε μια βάση συζήτησης η οποία προστατεύει τις συντάξεις, γνωρίζουμε ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα έχει πολύ σοβαρά προβλήματα, εξαιτίας των δημογραφικών ταμείων, εξαιτίας του ότι τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν λιγοστά κεφάλαια, και επειδή έχουμε υψηλή ανεργία. Υπάρχουν δύο τρόποι να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Είτε τη μείωση των συντάξεων, ή την αύξηση των (ασφαλιστικών) εισφορών.
Έτσι, αυτό που θα κάνουμε θα είναι να αυξήσουμε τις εισφορές στα επίπεδα της περυσινής χρονιάς, κυρίως από τους εργοδότες, και αυτό θα εξασφαλίσει επαρκή ρευστότητα ώστε να διατηρηθεί το τρέχον επίπεδο συντάξεων. Μην με παρεξηγήσετε: γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πρέπει να κάνουμε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνει χωρίς να προκληθεί νέα ύφεση και λαμβανομένων υπόψη των αναλογιστικών μελετών οι οποίες μόλις ολοκληρώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, μαζί με τους εταίρους μας, και με έναν τρόπο ο οποίος θα είναι κοινωνικά δίκαιος και δημοσιονομικά ορθός».
Ερωτηθείς για τις πρόσφατες αντεγκλήσεις με το ΔΝΤ και το ότι το Ταμείο είναι το μόνο που αναφέρεται στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο κ. Παππάς ανέφερε: «Ακούμε πολύ προσεκτικά τι λέει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όμως, σε πολλές περιπτώσεις, κάνει προτάσεις οι οποίες είναι ασύμβατες με τις ευρωπαϊκές παραδόσεις. Τις παραδόσεις του κράτους πρόνοιας, της κοινωνικής συνοχής, κ.ο.κ. Ειλικρινά, καλωσορίζουμε αυτά που λέει (το ΔΝΤ) περί ελάφρυνσης χρέους, ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί με κάποιον τρόπο, και καλωσορίζουμε κάθε ιδέα για αυτό, θα συζητήσουμε με τους εταίρους μας για αυτό. Έχουμε ήδη παρουσιάσει ορισμένες ιδέες. Αλλά γνωρίζουμε ότι αυτό πρέπει να γίνει με έναν τρόπο που θα σταματήσει την καταστροφική κατάσταση των τελευταίων πέντε ετών. Πιστεύουμε σθεναρά ότι η αναδιάρθρωση του χρέους (της Ελλάδας) είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και χρειάζεται να βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη».
ΑΠΕ-ΜΠΕ