Slider
Περιοδεία του Νίκου Μωραΐτη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λευκάδας
Κλιμάκιο της ΤΕ Λευκάδας τουΚΚΕ, με επικεφαλής το βουλευτή του Κόμματος Νίκο Μωραΐτη, περιόδευσε το μεσημέρι της Δευτέρας 15 Ιούνη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λευκάδας.
Συναντήθηκε με τον υποδιοικητή Νικόλαο Καρανίκα, ενώ ακολούθησε συγκέντρωση των εργαζομένων, στην οποία μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος είχε παραστεί πρόσφατα εκ μέρους του Κόμματος στο 18ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος που διεξήχθη στην Πάτρα.
Ο Ν. Μωραΐτης είπε μεταξύ άλλων:
«Το ΚΚΕ έγκαιρα προκάλεσε στη Βουλή συζήτηση και επισήμανε την αναγκαιότητα άμεσης λήψης μέτρων. Βρισκόμαστε τώρα ενάμιση μήνα από τότε που άρχισε η αντιπυρική περίοδος και τα προβλήματα είναι εκρηκτικά. Ίσως να υπάρχει μια διαφοροποίηση από περιοχή σε περιοχή, αλλά δεν παύουν να είναι στην ουσία εκρηκτικά. Σε ό,τι αφορά κατ’ αρχάς το έμψυχο υλικό υπάρχει εργασιακός μεσαίωνας, αφού υπάρχουν εργαζόμενοι τριών ταχυτήτων: Μόνιμοι, πενταετούς θητείας και εποχικοί. Προβλήματα υπάρχουν και στο μηχανολογικό εξοπλισμό, στα αυτοκίνητα κι όλα αυτά. Αλλού είναι απαρχαιωμένος ο στόλος, με πεπαλαιωμένα αυτοκίνητα, αλλού δεν μπορούν να αλλάξουν ούτε ελαστικά. Είναι σοβαρά προβλήματα. Υπάρχουν και περιπτώσεις ακόμα που οι πυροσβέστες προχωρούν στην αλλαγή ελαστικών με δικά τους χρήματα.
Όλα αυτά είναι απόρροια μιας πολιτικής που ακολουθείται εδώ και χρόνια. Δεν είναι μόνο τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να επιταχύνθηκε λόγω της κρίσης. Έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σημαντική μείωση του προϋπολογισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα. Ανέρχεται μόνο στα πέντε τελευταία χρόνια στα 200 εκατ. ευρώ. Είναι ένα σημαντικό ποσό. Εμείς λέμε καθαρά ότι δεν είναι αποτέλεσμα της κρίσης, γιατί το ζήτημα είναι πού δίνεις προτεραιότητα. Η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έδωσε πριν δυο μήνες περίπου 500 εκατ. δολάρια – μπορεί να μη δόθηκαν όλα μαζί – για τον εξοπλισμό αεροσκαφών του ΝΑΤΟ που επιβλέπουν το Αιγαίο. Κι από την άλλη μεριά τα αεροσκάφη του Πυροσβεστικού Σώματος είτε είναι καθηλωμένα είτε κι αν ακόμη πετάνε εναπόκειται στον ηρωισμό των πιλότων, οι οποίοι πραγματικά με κίνδυνο της ζωής τους καταφέρνουν και τα κινούν. Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο. Πρέπει να δοθούν χρήματα για τις πραγματικές ανάγκες. Ιδιαίτερα στο Πυροσβεστικό Σώμα, που οι εργαζόμενοι όχι μόνο επιτελούν ένα λειτούργημα, αλλά κάνουν και μια επικίνδυνη εργασία. Κι αυτό αποδεικνύεται καθημερινά. Τα τελευταία χρόνια πολλοί συνάδελφοί σας τραυματίστηκαν ή είχαμε ακόμη και νεκρούς πάνω στην προσπάθεια της πυρόσβεσης.
Επομένως, εμείς λέμε ότι δεν μπαίνουν πραγματικά σε ιεράρχηση οι λαϊκές ανάγκες, οι ανάγκες των πυροσβεστών και ότι αντίθετα δίνονται χρήματα για άλλους σκοπούς. Τα προβλήματα είναι σημαντικά. Ας πάρουμε τους εργαζόμενους, θα μας τα πείτε βέβαια κι εσείς στη συνέχεια. Υπάρχουν τρομακτικές ελλείψεις σε αναλώσιμα, σε είδη ρουχισμού, σε γάντια, σε γιλέκα, σε άρβυλα κι ό,τι άλλο έχετε. Μου είπε ο κ. υποδιοικητής ότι έχετε από το 2009 να πάρετε στολή και άρβυλα, με αποτέλεσμα να αναγκάζεστε εσείς οι ίδιοι, που είστε εκτεθειμένοι σε κίνδυνο, να τα αγοράζετε, απ΄ αυτό το πενιχρό εισόδημα, που κι αυτό έχει πετσοκοπεί. Για να μπορείτε να ανταποκριθείτε στις ανάγκες».
Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η πυροπροστασία της Πάρνηθας έχει δοθεί ήδη σε ιδιώτες, επισημαίνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα δάση που θα είναι στο έλεος των πυρκαγιών, αφού οι επιλογές αυτές θα ωθήσουν σε εμπρησμούς και στη μη σωστή φύλαξη των δασών. Τόνισε ότι το ΚΚΕ προτείνει την πλήρη στελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος, αφού υπάρχουν κενά και σε αυτούς ακόμη τους απαρχαιωμένους οργανισμούς, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιοχές όπως π.χ. στην Πρέβεζα, στην Αιτωλοακαρνανία κ.λπ. να μη βγαίνουν ούτε ακόμη οι βάρδιες. Μεταφέροντας την εμπειρία πυροσβεστών από την Αιτωλοακαρνανία, επισήμανε το γεγονός ότι ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων στην Πυροσβεστική είναι απασχολημένο με το οδικό δίκτυο-καρμανιόλα, από το Αντίρριο μέχρι τα Γιάννενα και από την Αμφιλοχία μέχρι τη Λευκάδα. Με τους απεγκλωβισμούς σε τροχαία ατυχήματα που είναι καθημερινό φαινόμενο. Τόνισε την ανάγκη για τη δημιουργία νέων οργανογραμμάτων ώστε να υπάρχει πλήρη κάλυψη και να μπορούν οι πυροσβέστες να ανταποκρίνονται στο σοβαρό τους έργο.
Κλείνοντας την ομιλία του είπε ότι «στόχος του ΚΚΕ είναι να ανοίξει μια κουβέντα με τους εργαζόμενους στο Πυροσβεστικό Σώμα που προέρχονται στην πλειοψηφία τους από λαϊκές οικογένειες. Φέραμε το ζήτημα στη Βουλή, θα το ξαναφέρουμε, επισήμανε. Προσπαθούμε να αναδείξουμε τα προβλήματα, περιοδεύοντας σε όλη τη χώρα, αλλά είναι και δικιά σας υπόθεση. Εναπόκειται και σε εσάς να πάρετε πρωτοβουλίες μέσα από το συνδικαλιστικό σας όργανο. Γι’ αυτό θα πρέπει να πάρετε την υπόθεση στα χέρια σας και να παλέψετε σε αυτή την κατεύθυνση. Να προστατέψετε τον εαυτό σας πρώτα απ΄ όλα, τις οικογένειές σας, και να είστε σε ένα εργασιακό περιβάλλον ανάλογο με την υπηρεσία, με το λειτούργημα στην κυριολεξία, που επιτελείτε».
Ακολούθησε διάλογος με τους πυροσβέστες στη διάρκεια του οποίου επισημάνθηκαν μια σειρά από προβλήματα με τα οποία βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι, όπως:
Υπάρχουν σήμερα εργαζόμενοι τριών ταχυτήτων -μόνιμοι, 5ετούς θητείας, εποχικοί- και είναι επιτακτική η ανάγκη της ομογενοποίησής τους.
Ελλείψεις σε ελαστικά των αυτοκινήτων, αλλά και ελλιπής συντήρηση των πλαστικών, τις περισσότερες φορές, ομβροδεξαμενών, κρουνών κ.λπ.
Ασαφή επιχειρησιακά όρια της υπηρεσίας που δεν ξέρει κανείς πού ακριβώς τελειώνουν (η ΠΥ Λευκάδας καλύπτει ανάγκες και του νομού Αιτωλοακαρνανίας – περιοχή Ξηρομέρου μέχρι Κανδήλα, Μύτικα).
Το καλαθοφόρο όχημα που υπάρχει δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αφού δεν έχει γίνει το απαιτούμενο σέρβις από ειδικό κλιμάκιο που θα πρέπει να έρθει από τη Γερμανία για το σκοπό αυτό.
Τα χρηματικά εντάλματα που εκδίδονται από την υπηρεσία καθυστερούν πολλούς μήνες μέχρι να πληρωθούν, με αποτέλεσμα οι προμηθευτές να μη δίνουν πλέον εμπορεύματα.
Οξυμένο κτιριακό πρόβλημα αντιμετωπίζει το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής στη Νότια Λευκάδα, που εδρεύει στο Μαραντοχώρι. Έχει αποκολληθεί μέρος του κτιρίου, με ό,τι αυτο συνεπάγεται για την ασφάλεια των εργαζομένων, ενώ οι βάρδιες γίνονται παρουσία τρωκτικών.
Το καινούργιο κτίριο που στεγάζει σήμερα την ΠΥ Λευκάδας και έγινε με σύμπραξη ΣΔΙΤ -ένα από τα επτά πανελλαδικά- αντιμετωπίζει προβλήματα στεγανοποίησης και μπάζει νερά από την οροφή και στο υπόγειο. Ένα κτίριο για το οποίο το Δημόσιο πληρώνει αυτή τη στιγμή, και θα συνεχίσει για πολλά ακόμη χρόνια να το κάνει, 30 χιλ. ευρώ το μήνα.
Το επάγγελμα του πυροσβέστη δεν ανήκει στην κατηγορία των επικίνδυνων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
Χρησιμοποιείται αρκετές φορές η μέθοδος της επιφυλακής για να μην καταβάλλονται υπερωρίες κ.ά.