Connect with us

Slider

Προς το μεσημέρι ο ανασχηματισμός: Η τοποθέτηση του Γιώργου Βαρεμένου στο υπουργείο Άμυνας μάλλον έχει κλειδώσει

550_334_421274

Στελέχη, βουλευτές και πρόσωπα εκτός κόμματος, που έχουν «αριστερό πρόσημο» και κοινωνικές αναφορές αναζητά ο πρωθυπουργός για να εντάξει στο νέο κυβερνητικό σχήμα, ώστε να αντισταθμίσει την απομάκρυνση των υπουργών της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ. Η αγωνία του Αλέξη Τσίπρα είναι να μην χαρακτηριστεί ο ανασχηματισμός ως το επιστέγασμα της συντηρητικής στροφής της κυβέρνησης, καθώς ήδη κατηγορείται ότι με την υιοθέτηση τη συμφωνίας με τους δανειστές, ο άξονας της πολιτικής του μετακινείται προς τα δεξιά. Ουσιαστικά δεν θέλει να αφήσει εντελώς ακάλυπτα τα νώτα του στην αριστερή κριτική.

Ακόμα πάντως κι αν υπήρχε κάποια τελευταία εκτίμηση ή ελπίδα ότι θα μπορούσε να μείνει στην κυβέρνηση στέλεχος που καταψήφισε τη νέα συμφωνία η χθεσινοβραδινή παρέμβαση του μεγάρου Μαξίμου, με την οποία ο πρωθυπουργός επιτίθεται σφοδρά σε όσους διαφοροποιήθηκαν κατά την πρόσφατη ψηφοφορία στη Βουλή, δεν αφήνει κανένα περιθώριο.

Ο ανασχηματισμός αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, μετά την εμπλοκή που φάνηκε να προκύπτει το απόγευμα της Πέμπτης.

Εκτός λοιπόν της κυβέρνησης θα είναι σίγουρα τα επιφανή στελέχη της αριστερής πλατφόρμας, οι κύριοι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης και Κώστας Ήσυχος.

Μία από τις εμπλοκές για τη σύνθεση του νέου σχήματος, τονίζεται σε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας protothema.gr, ήταν η δυστοκία στην εξεύρεση του διαδόχου του κ. Στρατούλη στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αρνήθηκαν τη θέση στελέχη όπως ο Αλέξης Μητρόπουλος και Σάββας Ρομπόλης, αλλά και οι εξωκοινοβουλευτικοί Γιάννης Κουζής (καθηγητής) και Δημήτρης Μπούρλος (εργατολόγος).

Στο πλαίσιο αναζήτησης «αριστερόστροφων» στελεχών είναι πολύ πιθανό να αξιοποιηθεί ο Γιάννης Αμανατίδης, που προέρχεται από την αριστερή πτέρυγα, αλλά ψήφισε Ναι στην κρίσιμη ψηφοφορία της Τετάρτης, αλλά και η πιο νέα σε ηλικία βουλευτής, η 27 Νατάσσα Γκαρά από τον Έβρο, που επίσης κινείται στις παρυφές της αριστερής όχθης του κόμματος.

Για τη θέση της Νάντιας Βαλαβάνη, που παραιτήθηκε από την κυβέρνηση και καταψήφισε τη συμφωνία, προορίζεται ο οικονομολόγος Χαράλαμπος Γκότσης, την αξιοποίηση του οποίου επιθυμεί το Μαξίμου.

Η τοποθέτηση του Γιώργου Βαρεμένου στη θέση του Κώστα Ήσυχου στο υπουργείο Άμυνας μάλλον έχει κλειδώσει.

Σίγουρος για αξιοποίηση πρέπει να θεωρείται ο Δημήτρης Βίτσας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται και η επιστροφή του Δημήτρη Παπαδημούλη από την ευρωβουλή, προκειμένου να αναλάβει κάποιο κρίσιμο υπουργείο.

Ακούγονται επίσης πολλά ονόματα δραστήριων βουλευτών. Μεταξύ αυτών η Όλγα Γεροβασίλη, ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Μάκης Μπαλαούρας, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ο Νίκος Φίλης (ειδικά αν γίνει αναδόμηση του επικοινωνιακού επιτελείου).

Στους υπό μετακίνηση περιλαμβάνονται στελέχη όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, που δεν θέλει να παραμείνει στο υπουργείο Εργασίας πλέον, μετά τη αλλαγή πλεύσης που επιβάλλει η συμφωνία για τα εργασιακά, αλλά και ο Θοδωρής Δρίτσας που θα προτιμούσε να μην σηκώσει το βάρος της πώλησης του ΟΛΠ.Eρωτηματικό είναι πάντα τι θα γίνει με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, αφού ο κ. Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις να δρομολογήσει την αντικατάστασή της από την προεδρία της Βουλής. Το γεγονός όμως ότι απαιτείται συντονισμένη κίνηση με την αντιπολίτευση δυσχεραίνει το εγχείρημα.

Εάν παρά ταύτα γίνει η αλλαγή για τη θέση αυτή συζητούνται ονόματα όπως του Αλέξη Μητρόπουλου ή του Νικου Βούτση. Στην περίπτωση που επιλεγεί ο τελευταίος θα προκύψουν και νέες μεγάλες καραμπόλες στο κυβερνητικό σχήμα.

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014