Αθλητισμός
Ρεάλ και Ατλέτικο στον τελικό του Champions League
Η Μαδρίτη συνεχίζει να είναι η μοναδική πόλη που «έβγαλε»… εμφύλιο σε τελικό Champions League. Ακριβώς πριν από δύο χρόνια στη Λισαβόνα, η Ατλέτικο έφτασε δευτερόλεπτα πριν από την ολοκλήρωση του δικού της έπους (είχε κατακτήσει και το πρωτάθλημα Ισπανίας), αλλά ο αρχηγός της Ρεάλ, Σέρχιο Ράμος, ισοφάρισε 1-1 στην εκπνοή και έστειλε το ματς στην παράταση, όπου η «βασίλισσα» κυριάρχησε ολοκληρωτικά (4-1) και κατέκτησε το «decima», τον δέκατο τίτλο της.
Τα τελευταία χρόνια οι «ροχιμπλάνκος» βασανίζουν… συστηματικά τη Ρεάλ στην Primera Division. Είναι η ομάδα που, για να φτάσει στον τελικό, απέκλεισε την Μπαρτσελόνα και την Μπάγερν, ενώ στις αντίστοιχες φάσεις οι «μερένγκες» πέρασαν τα πολύ πιο… χαμηλά εμπόδια της Βόλφσμπουργκ και της Μάντσεστερ Σίτι.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Ατλέτικο θα ήταν το φαβορί, ωστόσο, καλείται να υπερκαλύψει μια τελευταία διαφορά που τη χωρίζει από τη μεγάλη αντίπαλό της: την παράδοση σε τελικούς Champions League, όπου στους «εμφυλίους» επικρατεί πάντα η πιο «μεγάλη» ομάδα. Η Ρεάλ νίκησε άνετα τη Βαλένθια το 2000 και πολύ πιο δύσκολα την Ατλέτικο το 2014, η Μπάγερν την Ντόρτμουντ το 2013, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την Τσέλσι το 2008…
Απο την άλλη πλευρά, βέβαια, η Ατλέτικο είναι κάτοχος του Γιουρόπα Λιγκ 2010 και 2012 και φιναλίστ του Champions League 2014, άρα η συμμετοχή σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης δεν είναι… ταξίδι στο άγνωστο. Η φανέλα της έχει αποκτήσει ειδικό βάρος, το οποίο την τελευταία τριετία έχει διπλασιαστεί. Το 2014 κατέκτησε το πρωτάθλημα Ισπανίας, ενώ φέτος το διεκδίκησε μέχρι την προτελευταία αγωνιστική.
Το βράδυ του Σαββάτου, κάποιοι θα γίνουν ήρωες, ενώ κάποιοι δεν θα έχουν καν την ευκαιρία. Όπως ο Ραφαέλ Βαράν που τραυματίστηκε σοβαρά και θα χάσει τον τελικό, αλλά και το επερχόμενο EURO στην πατρίδα του, τη Γαλλία. Σε μια από τις τελευταίες προπονήσεις αποχώρησε ο Κριστιάνο Ρονάλντο με πρόβλημα, ακολούθησε… πανικός σε όλον τον πλανήτη, αλλά ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των ευρωπαϊκών κυπέλλων καθησύχασε τους πάντες ότι θα είναι “Ο.Κ.” το Σάββατο.
Έτσι, το όνομά του δεν θα προστεθεί δίπλα στους μεγάλους απόντες των τελικών, όπως ο Φράνκο Μπαρέζι και ο Αλεσάντρο Κοστακούρτα με τη Μίλαν το 1994, ο Ρόι Κιν με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1999, ο Πάβελ Νέντβεντ με τη Γιουβέντους το 2003, ο Φρανκ Ριμπερί με τη Μπάγερν το 2010, ο Τζον Τέρι με την Τσέλσι το 2012. Για άλλους (Νέντβεντ, Κιν, μάλλον και για τον Τζον Τέρι) αποδείχθηκε πως χάθηκε η ευκαιρία μιας ζωής. Ο Σκόουλς κατάφερε να σηκώσει το τρόπαιο με τη Γιουνάιτεντ το 2008, ενώ οι δύο Ιταλοί είναι… χορτασμένοι (4 Τσάμπιονς Λιγκ ο Κοστακούρτα, 2 ο Μπαρέζι) και ο Ριμπερί ήταν MVP στον θρίαμβο της Μπάγερν το 2013.
Ένα είναι το σίγουρο. Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου μια πλατεία της Μαδρίτης θα είναι σημαιοστολισμένη και το πάρτι θα κρατήσει μέχρι το πρωί. Θα είναι η Θιμπέλες, παραδοσιακός τόπος εορτασμού της Ρεάλ ή το άγαλμα του Ποσειδώνα θα φορέσει ξανά ερυθρόλευκο κασκόλ στην πλατεία Κάνοβας δελ Καστίγιο, όπως γίνεται μετά από κάθε θρίαμβο της Ατλέτικο;
ΟΙ «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» ΤΩΝ ΠΑΓΚΩΝ
ΖΙΝΕΝΤΙΝ ΖΙΝΤΑΝ
Γεννήθηκε στη Μασσαλία στις 23 Ιουνίου 1972, γιος Αλγερινών μεταναστών. Ξεκίνησε από τις Κάννες, έγινε γνωστός στην Μπορντό και μεγαλούργησε στη Γιουβέντους και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Πρωταθλητής κόσμου (1998) και Ευρώπης (2000) με την Εθνική Γαλλίας, θεωρείται από πολλούς ως ο κορυφαίος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής της γενιάς του. Η φήμη του δεν αμαυρώθηκε ούτε στο ελάχιστο από την… αξέχαστη κεφαλιά στον Μάρκο Ματεράτσι στον τελικό του Μουντιάλ 2006, όπου αντίκρισε την κόκκινη κάρτα στην παράταση και η ομάδα του ηττήθηκε στα πέναλτι από την Ιταλία.
Γνωρίστηκε με τη σύζυγό του, Βερονίκ, σε ηλικία 17 ετών. Απέκτησαν τέσσερις γιους, που όλοι αγωνίζονται στις ακαδημίες της Ρεάλ! Εκεί βρισκόταν και ο πατέρας τους (στην K20), πριν κληθεί να αντικαταστήσει τον Ράφα Μπενίτεθ στις 4 Ιανουαρίου 2016. Πρόλαβε ήδη να καταγράψει ένα ρεκόρ στη «βασίλισσα», καθώς είναι ο προπονητής με την καλύτερη συγκομιδή στους πρώτους 20 αγώνες πρωταθλήματος: 17 νίκες, 2 ισοπαλίες, 1 ήττα.
ΝΤΙΕΓΚΟ ΣΙΜΕΟΝΕ
Γεννήθηκε στις 28 Απριλίου του 1970 στο Μπουένος Αϊρες. Έπαιξε για πρώτη φορά στην εθνική Αργεντινής σε ηλικία 18 ετών και αποχώρησε ως ρέκορντμαν συμμετοχών (106). Ως ποδοσφαιριστής, πανηγύρισε το τελευταίο πρωτάθλημα της Ατλέτικο Μαδρίτης, το οποίο συνδυάστηκε με νταμπλ τη σεζόν 1995-96, πριν επιστρέψει στους «ροχιμπλάνκος», για να τους οδηγήσει ξανά στην κορυφή της Πριμέρα το 2014. Η επιτυχία του στον σύλλογο της Μαδρίτης είναι ανεπανάληπτη, καθώς ανέλαβε τον Δεκέμβριο του 2011 και λίγους μήνες αργότερα πανηγύρισε την κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ. Αλλά και νωρίτερα, είχε δώσει δείγματα γραφής της αξίας του, καθώς το 2006, στην πρώτη πλήρη σεζόν του στην Εστουντιάντες, κατέκτησε το πρωτάθλημα της Απερτούρα και στη συνέχεια επανέλαβε αντίστοιχη επιτυχία το 2008 (Κλαουζούρα) με τη Ρίβερ Πλέιτ.
Ο «ΑΡΧΟΝΤΑΣ» ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ – ΜΑΡΚ ΚΛΑΤΕΝΜΠΕΡΓΚ
Διαιτητής θα είναι ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ, ο κατά τεκμήριο κορυφαίος Άγγλος διαιτητής των τελευταίων ετών. Γεννηθείς το 1975 στο Ντέραμ, έγινε βοηθός από τα 18, μπήκε στους εθνικούς πίνακες στα 25 και το 2000 «σφύριξε» σε αγώνες της Football League. Το 2004 πήρε προαγωγή στην Premier League, δύο χρόνια αργότερα έγινε διεθνής και το καλοκαίρι του 2012 διεύθυνε τον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου (Βραζιλία-Μεξικό 1-2). Με πολύ καλές διαιτησίες τα τελευταία δύο χρόνια, ο Κλάτενμπεργκ διεύθυνε το περασμένο Σάββατο τον τελικό κυπέλλου Αγγλίας Μάντσεστερ Γ.-Κρίσταλ Πάλας (1-0), στην αναμφισβήτητα καλύτερη σεζόν της καριέρας του.
Η διαιτητική ομάδα του τελικού:
Διαιτητής: Μάρκ Κλάτενμπεργκ (Αγγλία)
Βοηθοί: Σάιμον Μπεκ και Τζέικ Κόλιν (Αγγλία)
Επιπρόσθετοι: Άντονι Τέιλορ και Αντρέ Μάρινερ (Αγγλία)
Τέταρτος: Βίκτορ Κάσαϊ (Ουγγαρία)
Αναπληρωματικός: Στιούαρτ Μπερτ (Αγγλία)
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ