Δυτική Ελλάδα
Σημεία τοποθέτησης του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλeξ. Καχριμάνη στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος – Πρόγραμμα διαχείρισης νεκρών ζώων
Στην οικονομική αυτοτέλεια των Περιφερειών, στις διοικητικές μεταρρυθμίσεις και στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, εστίασε την ομιλία του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα:
Τάχθηκε υπέρ βελτιώσεων του “Καλλικράτη” στην κατεύθυνση ενίσχυσης του ρόλου των περιφερειών, μέσω της εξασφάλισης της διοικητικής και οικονομικής τους αυτοτέλειας. Στο πλαίσιο αυτό επανάλαβε την αναγκαιότητα ενοποίησης και ενσωμάτωσης όλων των υπηρεσιών αγροτικής ανάπτυξης υπό τη διοίκηση των Περιφερειών. Ως προς τις αλλαγές του πλαισίου για τις εκλογές κλπ τόνισε χαρακτηριστικά πως “διανύουμε μια δύσκολη εποχή και πρέπει όλο το βάρος να πέσει στην αποτελεσματική και όχι στη θεωρητική προσέγγιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Δεν μπορεί την ώρα της “μάχης” να ψάχνουμε αλλαγές που δεν θα βοηθήσουν τους πολίτες”.
Για τα αγροτικά θέματα, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα θετικά βήματα που έχουν γίνει ως τώρα σε σειρά ζητημάτων (όπως αδειοδοτήσεις, βοσκότοποι, κλπ), ζητώντας να λυθούν οριστικά οι εκκρεμότητες που υπάρχουν ως προς το χαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων και τα κληροτεμάχια στη βάση των αεροφωτογραφιών 1940 και 1960. Υπογράμμισε επίσης ότι πολλές από τις σημερινές δυσλειτουργίες θα εκλείψουν με τη μεταφορά της αρμοδιότητας των Δασικών Υπηρεσιών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως προς το νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, υπογράμμισε την ετοιμότητα των Περιφερειών για την υλοποίησή του.
Αναφέρθηκε σε επιμέρους ζητήματα που αφορούν τους κατοίκους της υπαίθρου, ζητώντας για την επίλυσή τους και τη στήριξη του συνεδρίου της ΕΝΠΕ. Μεταξύ αυτών είναι: Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ και η ρύθμιση των χρεών τους. Η αποκατάσταση της αδικίας που υπάρχει στο καθεστώς ΦΠΑ, και συγκεκριμένα σε κλάδους που υποχρεώνονται σε αγορές με 24% και σε πώληση με 13%. Στην ένταξη στον ΟΓΑ όλων των επαγγελματιών σε κατοίκους οικισμών με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων. Στην λήψη μέτρων για τις ζωονόσους.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και επίσης στο προσφυγικό ζήτημα, επισημαίνοντας ότι οι Περιφέρειες αν και έχουν μείνει εκτός σχεδιασμού, εν τούτοις έχουν συμβάλλει στην εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση προβλημάτων.
Ολοκληρώνεται το νέο κλειστό γυμναστήριο
στην Δ.Κ. Ανατολής Ιωαννίνων
Την Αίθουσα Βαρέων Αθλημάτων της Δ.Κ. Ανατολής, επισκέφτηκε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στην οποία εκτελούνται οι τελευταίες εργασίες διαμόρφωσης του αγωνιστικού χώρου. Η τελευταία εκκρεμότητα που απομένει είναι η εξωτερική σύνδεσή της με το Πανηπειρωτικό Αθλητικό Κέντρο Ιωαννίνων, με το οποίο θα αποτελεί ενιαία αθλητική μονάδα. Για το σκοπό αυτό ήδη η Περιφέρεια προχωρά τις διαδικασίες κατασκευής πεζογέφυρας. Μετά την επίσκεψή του δήλωσε τα εξής:
“Μετά από πολύχρονες προσπάθειες, ένα έργο που ξεκίνησε την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, αλλά πέρασε πολλές περιπέτειες τόσο με την αρχική επιλογή του χώρου εγκατάστασης, όσο και οικονομικές εξαιτίας της αδυναμίας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού να ανταποκριθεί σε ανειλημμένες υποχρεώσεις της, φτάνει επιτέλους στην ολοκλήρωσή του, με πόρους της Περιφέρειας.
Στο διάστημα που μεσολάβησε υπήρξαν αλλαγές σκέψης για τη χρήση του. Η Περιφέρεια θέλοντας να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν σε αθλητικές υποδομές στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, προχώρησε στην κατασκευή άλλης αίθουσας στη Λιμνοπούλα για την άρση βαρών, την οποία παραδώσαμε και σύντομα θα προχωρήσουμε και σε συμπληρωματικές εργασίες και το νέο γυμναστήριο θα τεθεί στη διάθεση των σωματείων που καλλιεργούν αθλοπαιδιές”.
Από σήμερα 24 Οκτωβρίου αρχίζει στην Περιφέρεια Ηπείρου το πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ για τη διαχείριση των νεκρών ζώων. Το πρόγραμμα είναι ΔΩΡΕΑΝ και δεν συνεπάγεται οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση για τους κτηνοτρόφους
Το πρόγραμμα εφαρμόζεται :
α) σε νεκρά βοοειδή ηλικίας άνω των 48 μηνών (τα οποία γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή σε χώρα της ΕΕ) ή των 24 μηνών (τα οποία γεννήθηκαν σε Βουλγαρία, Ρουμανία ή σε τρίτες χώρες ) και εκτράφηκαν στην Ελλάδα
β) σε νεκρά πρόβατα και αίγες ηλικίας άνω των 18 μηνών
ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ
Οι κτηνοτρόφοι απευθύνονται άμεσα για την ύπαρξη νεκρών ζώων στην εκτροφή τους, στην τοπική κτηνιατρική υπηρεσία ή στο φορέα υλοποίησης του προγράμματος, στο ακόλουθο τηλεφωνικό κέντρο σε 24ωρη βάση.
Επιπρόσθετα, οι κτηνοτρόφοι βοοειδών, αιγών και προβάτων που ενημερώνουν τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες, για τα συγκεκριμένα νεκρά ζώα εντός 48 ωρών από το θάνατο του ζώου, ανεξαρτήτως αιτιολογίας θανάτου, ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΟΝΤΑΙ με :
-120 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΝΕΚΡΟ ΒΟΟΕΙΔΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 24 Η 48 ΜΗΝΩΝ ΚΑΙ
– 30 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΝΕΚΡΗ ΑΙΓΑ Η ΝΕΚΡΟ ΠΡΟΒΑΤΟ ΑΝΩ ΤΩΝ 18 ΜΗΝΩΝ.
ΖΩΑ ΥΠΟ ΣΗΨΗ ΔΕΝ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
Το νεκρό βοοειδές, πρόβατο ή αίγα θα πρέπει να φέρει ενώτιο, να είναι στην κατάλληλη ηλικία που αναφέρεται πιο πάνω και να συνοδεύεται από το διαβατήριο (βοοειδές) ή το μητρώο εκμετάλλευσης (αίγα ή πρόβατο).
Δράσεις ενίσχυσης μελισσοκόμων
Από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκδόθηκε ανακοίνωση σχετικά με τις δράσεις “Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων” και “Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας”.
Οι μελισσοκόμοι πρέπει να δηλώσουν τις κυψέλες διαχείμανσης το αργότερο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016 στην αρμόδια ΔΑΟΚ ης περιοχής τους. Επίσης γίνεται γνωστό ότι θα ενισχύεται η δαπάνη για την προμήθεια καινούργιων κυψελών κατά το διάστημα από την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους έως και ην 20η Μαρτίου του επόμενου έτους.
Τέλος στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης για την “Οικονομική στήριξη της νομαδικές μελισσοκομίας” του νέου τριετούς προγράμματος 2017-2019, θα ενισχύεται η δαπάνη μετακίνησης των μελισσοσμηνών από τον συνήθη μόνιμο τόπο της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης σε άλλον, κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους έως και την 20η Μαΐου του επόμενου έτους.