Connect with us

Πολιτική

Σκουρλέτης: Προτεραιότητα για τη Νέα Αριστερά να γονιμοποιήσει μια διαδικασία ανασύνθεσης του χώρου

skourletis 1

Στην εκπομπή του Ertnews, «Newsroom», μίλησε ο πρώην υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, που έχει συνταχθεί με τη «Νέα Αριστερά», για τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και τον 31χρονο αστυνομικό που αυτή την ώρα πραγματικά δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή.

Όπως δήλωσε: «Νομίζω ότι είναι άλλο ένα επεισόδιο στον χώρο του αθλητισμού. Προφανώς το πρώτιστο είναι να βρεθεί ο ένοχος αυτός που το έκανε. Από κει και πέρα όμως έχουμε ένα κουβάρι το οποίο χρόνια έχει φτιαχτεί και βλέπω ότι δεν υπάρχει τελικά μια ουσιαστική απάντηση στα ζητήματα της οπαδικής βίας και της βίας στον χώρο του αθλητισμού. Η κυβέρνηση θα κάνει μέσα στους τελευταίους 22 μήνες την τρίτη σύσκεψη για να ανακοινώσει ξανά μέτρα γι αυτό το θέμα. Τι έγιναν τα προηγούμενα μέτρα που υπήρξαν. Έχουν ευθύνη οι διοικήσεις ή οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ; Είναι διαχρονικό θέμα και ο ρόλος της αστυνομίας.

Το θέμα είναι ότι είναι διαχρονικό και βλέπουμε από μεριάς της αστυνομίας ότι τελικά πολλές φορές ακούω στο δημόσιο λόγο και συμμερίζομαι αυτή την εκτίμηση ότι λειτουργεί σαν μια άλλη ομάδα που ανταγωνίζεται τις διάφορες ομάδες των χούλιγκαν. Ξέρετε, η αστυνομία πρέπει να είναι πάνω από αυτά, αλλά για να το κάνει αυτό πρέπει να έχει σωστές εντολές και σωστές κατευθύνσεις. Άρα ας αφήσουμε λοιπόν την επικοινωνία κι αυτό, αναφέρομαι στο θέμα της τρίτης σύσκεψης κι ας δούμε το περιεχόμενο».

Ακολούθως για τις εξελίξεις στην αριστερά και σε σχετική δημοσκόπηση, ανέφερε πως: «Καταρχήν, αυτή η δημοσκόπηση αποτυπώνει την κρίση στον χώρο της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς. Μια κρίση η οποία δεν ξεκίνησε προφανώς ούτε με τις αποχωρήσεις ούτε με την εκλογή του Στέφανου Κασελάκη. Ήταν μια φθίνουσα πορεία του χώρου του ΣΥΡΙΖΑ μετά το 19, η οποία αποτυπώθηκε με πολύ ηχηρό τρόπο στα αποτελέσματα των εκλογών των βουλευτικών του Μαΐου και του Ιουνίου.

Άρα λοιπόν, αν κάποιος θέλει να αναλύσει αυτή την κατάσταση, πρέπει να ξεκινήσει στις αιτίες το γιατί φτάσαμε ως εδώ. Όσον αφορά το εγχείρημα της Νέας Αριστεράς, νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς μέσα σε μια εβδομάδα για να μπορέσουμε να βγάλουμε κάποια πρώτα δημοσκοπικά αποτελέσματα, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει συγκροτηθεί κάποιος, έστω υπό διαμόρφωση φορέας. Έχουμε μια παρουσία μέχρι τώρα σε δύο συζητήσεις φορολογικά νομοσχέδια που γίνανε, που συζητήθηκαν στη Βουλή αυτή τη βδομάδα. Έχουμε τον προϋπολογισμό που θα είναι μια ευκαιρία για να υπάρξει μια πιο συστηματική τοποθέτηση σε διάφορα ζητήματα.

Εγώ νομίζω ότι η μεγάλη πρόκληση για τη νέα Αριστερά είναι το να μπορέσει να εκφράσει δύο πράγματα. Πρώτα από όλα μια κοινωνική αριστερά που θεωρώ ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν έβρισκε μια πλήρη έκφραση στο πολιτικό επίπεδο. Δηλαδή κόσμος ο οποίος, να το πω σχηματικά, έχει έναν αριστερό τρόπο προσέγγισης στα τεκταινόμενα στο κοινωνικό πεδίο, αλλά δεν υπήρχε κάποια πολιτική δύναμη να τον εκφράσει με έναν αυθεντικό τρόπο. Και το δεύτερο είναι να καλύψει αυτό το κενό που δημιουργείται από τη ραγδαία μετατόπιση, πολιτική μετατόπιση και μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Εγώ ποτέ δεν ήμουν της άποψης ότι η Αριστερά είναι μια Αριστερά, είναι και το ΚΚΕ, δογματική Αριστερά δεν με εκφράζει, Αριστερά είναι και άλλες μικρότερες ομάδες. Εγώ μιλάω για τη σύγχρονη αριστερή, ριζοσπαστική, ανανεωτική αριστερά».

Ως προς τις διαφορές με το ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε πως: «Βλέπω πολλές διαφορές που σχετίζονται ακριβώς με τα αίτια της καθοδικής πορείας και της συρρίκνωσης αυτού του χώρου. Πρώτα απ’ όλα ο τρόπος που. Αντιπολιτευτική, μετά. 19 ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένας τρόπος χωρίς προγραμματικές αιχμές, χωρίς σαφείς αιχμές, προγραμματικές, αντιφατικός, που φλέρταρε πολλές φορές με τον λαϊκισμό, που στην προσπάθειά του να τα πει όλα δεν έλεγε τίποτα με σαφήνεια, που οδήγησαν τελικά σε μια αναξιοπιστία του χώρου και γι’ αυτό υπήρξε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απωλέσει αυτό που λέμε συλλογική πολιτική συζήτηση και λειτουργία τα τελευταία χρόνια, πράγμα που δεν διευκόλυνε πολιτικές ενστάσεις ή διαφορετικές προσεγγίσεις να συζητώνται με έναν συλλογικό τρόπο, να εκλογικεύονται και να οδηγούν σε κάποιες βελτιώσεις της παρουσίας. Ήταν κι αυτό θεωρώ, ένα από τα προβλήματα που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτά δεν τα είχε δει τότε η πλειοψηφούσα ηγετική ομάδα, αυτή που διαμορφώθηκε μετά το 2019».

Συνέχισε λέγοντας: «Εγώ από το πεδίο της κριτικής μου δεν βγάζω κανέναν. Και προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας ως πρόεδρος του κόμματος και αυτός είναι μέσα σε αυτό το πεδίο της κριτικής με τις ευθύνες που του αναλογούν. Θα έλεγα ότι ένα από τα μεγάλα λάθη και τα ελλείμματα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι μετά το 2019, μετά την απώλεια δηλαδή της κυβέρνησης, δεν κάθισε κάτω να κουβεντιάσει αυτοκριτικά για την προηγούμενη πορεία.

Αντίθετα, διάλεξε μια θολή προσέγγιση, απαξιωτική θα έλεγα, που παραμέρισε τις καλές στιγμές και υιοθέτησε κάποιες διαιρετικές καταστάσεις, οι οποίες δεν παρήγαγαν πολιτικό έργο. Δηλαδή ποιοι είναι με την Αριστερά, ποιοι είναι με τη διεύρυνση, ποιοι θέλουν να κυβερνήσουν, ποιοι θέλουν να χάσουν. Τεχνητές διαιρέσεις, οι οποίες οδήγησαν στο να χάσουμε αυτό που ήταν αναγκαίο, δηλαδή έναν βηματισμό πειστικό, αντιπολιτευτικό, έναντι της ΝΔ».

Για το επιχείρημα του κ. Κασσελάκη ότι όσοι αποχώρησαν το έκαναν γιατί έχασαν τις εσωκομματικές εκλογές, απάντησε: «Εγώ τουλάχιστον μιλάω για τον εαυτό μου. Έφυγα από έναν χώρο ο οποίος, όπως σας είπα πριν, είχε μεταλλαχθεί από έναν χώρο που είχε χάσει την ταυτότητά του. Διότι όταν απευθύνεσαι και θέλεις να πείσεις τον κόσμο, πρέπει να ξέρεις ποιος είσαι εσύ προηγουμένως, ποια είναι η δικιά σου ταυτότητα. Ένα χώρο που μπορούσε να εκφράσει τους προβληματισμούς της νέας γενιάς των εργαζομένων, το να πιάνει επαφή με τα διάφορα κινήματα, αυτά όλα τα οποία είχε απωλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από μια θολή φυσιογνωμία και είναι πολύ σημαντικά».

Για τις προπτικές των συνεργασιών τόνισε: «Καταρχήν δύο πράγματα να ξεκαθαρίσουμε. Προτεραιότητα για τη νέα Αριστερά είναι να γονιμοποιήσει μια διαδικασία ανασύνθεσης του χώρου της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, έτσι ώστε να προκύψει αυτό το καινούργιο. Και αυτό το καινούργιο δεν θα κριθεί μόνο με τη δική μας διάθεση. Είναι αν θα πρέπει να πει συγκεκριμένα πράγματα για τις ανισότητες, για τη δημοκρατία, για τους θεσμούς, για την κλιματική κατάρρευση, για την υγεία. Και όχι μόνο με ιδεολογικές αναφορές που είναι απαραίτητες, αλλά και με συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας τώρα. Από κει και έπειτα, στη δικιά μας στρατηγική πάντοτε ήταν η διαμόρφωση των όρων της συνεργασίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις και όχι μόνο με το ΠΑΣΟΚ.

Αλλά προσέξτε να δείτε, έχουμε πρόσφατα εμπειρίες πριν τις εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ την πέταξε αυτή την ευκαιρία, στη βάση μάλιστα του πιο ευνοϊκού πεδίου που υπήρχε η απλή αναλογική. Άρα, επαναλαμβάνω, άλλο είναι το να διαμορφώσεις τη δική σου ταυτότητα και άλλο το να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις μιας συνεργασίας πρώτα από όλα μέσα στη Βουλή. Στο μαζικό επίπεδο βεβαίως, μπορούμε να δώσουμε μια μάχη για να ξανακερδίσουν οι εργαζόμενοι αυτά που έχασαν με τον νόμο Χατζηδάκη. Να τη δώσουμε από. Από εκεί και έπειτα το άλλο περί συμπόρευσης μονιμότερης δεν υπάρχει σε καμιά πλευρά από τη δικιά μας πλευρά και δεν το έχει πει κανένας. Ένα πράγμα να ξέρετε, όταν λέει τα πράγματα δεν πάνε δεξιά στη ζωή, τότε στρίβει αριστερά».

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014