Slider
Στην Αιτ/νία η πρώτη προσπάθεια συστηματικής καλλιέργειας δαμάσκηνων
Η δαμασκηνιά θεωρείται ιθαγενής της δυτικής Ασίας, στην Ευρώπη όμως, όπως και στη χώρα μας, η καλλιέργειά της δεν είναι άγνωστη. Στην Αιτ/νία η πρώτη προσπάθεια συστηματικής καλλιέργειας ξεκίνησε ως το αποτέλεσμα των προσπαθειών της Ένωσης Αγρινίου και του Α.Σ. ΑΧΕΛΩΟΣ να υποδείξουν εναλλακτικές του καπνού κατευθύνσεις. Προηγήθηκε φυσικά ευρύ ερευνητικό πρόγραμμα σε συνεργασία με πανεπιστήμια της χώρας και του εξωτερικού και η τριετής πειραματική εφαρμογή σε πιλοτικούς αγρούς στη Μεγάλη Χώρα, το Αγγελόκαστρο, τη Στάνου και τη Λεπενού. Η στροφή στις δενδρώδεις καλλιέργειες αναφερόταν ακόμη στην κερασιά, την αχλαδιά και τη μηλιά, ενώ η έρευνα συνεχίζεται και με άλλες καλλιέργειες. Τα αποτελέσματα του προγράμματος παρουσιάστηκαν αναλυτικά σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση. Η δαμασκηνιά άρχισε να δίνει καρπό 14 μήνες μετά τη φύτευσή της, που γίνεται πάντα Φεβρουάριο – Μάρτιο. Ανήκει στην οικογένεια των ροδιδών. Έχει χνουδωτούς βλαστούς και φέρει προμήκη, αυτωοειδή, οδοντωτά και ελαφρώς ρυτιδωμένα φύλλα. Τα άνθη είναι μεγάλα και λευκά. Εμφανίζονται σχεδόν ταυτόχρονα με τα φύλλα και φύονται συνήθως ανά δύο. Είναι διγενή λοιπόν, με υποσφαιρική στεφάνη από πέντε πέταλα και με πολυάριθμους στήμονες. Ο καρπός, το γνωστό μας δαμάσκηνο, είναι κρεμαστή, ωοειδής ή σφαιρική δρύπη, η οποία πλευρικά διατρέχεται από ένα αυλάκι. Έχει ιώδη, κοκκινόμαυρο, κεχριμπαρένιο ή χρυσίζοντα φλοιό και κιτρινωπή συνήθως, γλυκόξινη, αρωματική σάρκα με χαρακτηριστική γεύση. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται πλέον στην Αιτωλοακαρνανία είναι η BlackAmber, η T.C. Sun, η Angeleno, αλλά και η Red Beauty, η Black Beauty, η Black Star και η Black Diamond. Η καλλιέργεια, με το σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης που εφαρμόζει η Ένωση Αγρινίου και με τη διαρκή τεχνική υποστήριξή της σε όλα τα στάδια της παραγωγής, αλλά και στη μετά τη συγκομιδή διάθεση του προϊόντος, αφήνει ένα πολύ καλό εισόδημα στον παραγωγό. Συνολικά, καλλιεργούνται σήμερα περί τα 1000 στρέμματα με τη μέση απόδοση να φτάνει τους 2,5-3 τόνους/στρέμμα. Οι περίπου 80 παραγωγοί διαθέτουν, μέσω του Α.Σ. “Αχελώος” το προϊόν σε ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως στη Γερμανία, την Ιταλία, την Τσεχία και την Ουγγαρία, εξαγωγές γίνονται ακόμη σε χώρες όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία. Η μέση τιμή παραγωγού κυμαίνεται, ανάλογα με την ποιότητα, στα 0,60-0,70 ευρώ. Η περίοδος των πωλήσεων ξεκινά από τα μέσα Μαϊου και διαρκεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου.
www.e-ea.gr