Άλλες Ειδήσεις
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το τελικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Έργου Landslide
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ιεραρχώντας την πολιτική προστασία ως πολύ σημαντική λειτουργία για την κοινωνία, συνδιοργανώνει με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το τελικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Έργου LANDSLIDE, αύριο Πέμπτη 10 Νοεμβρίου και ώρα 9 το πρωί στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου (Ν.Ε.Ο. Πατρών Αθηνών 32 και Αμερικής).
Το τελικό συνέδριο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας και έχει τίτλο «Εκτίμηση Επικινδυνότητας των Κατολισθήσεων: Συμμετοχή της Κοινωνίας» (“Landslides’ Risk Assessment: Engagement of Society”).
Το έργο εστιάζει στην πρόληψη και έγκαιρη προειδοποίηση των κατολισθήσεων μέσα από μια σειρά δράσεων οι πιο σημαντικές των οποίων είναι:
– Ανάπτυξη ενός μαθηματικού μοντέλου και του λογισμικού χρήσης του, το οποίο με την εισαγωγή δεδομένων από τις περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος κατολίσθησης θα μας δίνει τις πιθανότητες εκδήλωσης του φαινομένου σε εύλογο χρονικό διάστημα.
– Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την διενέργεια εκπαιδευτικών δράσεων ώστε τα στελέχη της πολιτικής προστασίας και τα μέλη εθελοντικών οργανώσεων και άλλων φορέων με ενδιαφέρον για τις κατολισθήσεις, να ενημερώνονται και να εκπαιδεύονται πάνω στις κατολισθήσεις.
– Καλλιέργεια κουλτούρας πολιτικής προστασίας μέσα από ενημερωτικές συναντήσεις με φορείς και ενεργούς πολίτες.
Εταίροι του έργου είναι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών, το Πανεπιστήμιο του Καμερίνο, καθώς και η Περιφέρειες του Smolyan στην Βουλγαρία και της Μάρκε στη Ιταλία, μαζί με την Πολωνική Νομαρχία του Μπιέλσκο-Μπιάλα.
Στο πλαίσιο της σε βάθος κατανόησης του φαινομένου των κατολισθήσεων και των προληπτικών δράσεων που μπορούν να αναληφθούν από την Πολιτεία με την συμβολή φορέων και πολιτών, προσκλήθηκε στο συνέδριο και το Ευρωπαϊκό έργο RECALL, το οποίο ασχολείται επίσης με τις κατολισθήσεις από διαφορετική σκοπιά:
– Εκπαίδευση εθελοντών στην αναγνώριση πρόδρομων φαινομένων των κατολισθήσεων.
– Υλοποίηση έργων μικρής κλίμακας σε ενεργές κατολισθήσεις μετά από ενδελεχή μελέτη.
– Ανάπτυξη ηλεκτρονικών εργαλείων εκπαίδευσης των εθελοντών και κοστολόγησης των πιθανών αντιμέτρων για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου από κατολισθήσεις.