Connect with us

Slider

Στον Μ. Σουλτς για το μεταναστευτικό ο Απ. Κατσιφάρας

Εμφάνιση 2.jpgΕμφάνιση 1.jpg

Άμεσες πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των Περιφερειών και των περιοχών της Μεσογείου που πλήττονται περισσότερο το τελευταίο χρονικό διάστημα από τις μεταναστευτικές ροές, δεσμεύτηκε να αναλάβει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, κατά τη διάρκεια συνάντησης που έγινε σήμερα το μεσημέρι με την αντιπροσωπεία των Περιφερειαρχών, μεταξύ των οποίων και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, έπειτα από τη διήμερη συνάντηση της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR στο Παλέρμο της Ιταλίας.

Κατά το συνέδριο της CPMR για την εκκίνηση της εκστρατείας «Είμαστε όλοι Μεσόγειοι», αποφασίστηκε να γίνει πρόσκληση στα Ευρωπαϊκά Θεσμικά Όργανα από τις Περιφερειακές και Τοπικές Αρχές της Μεσογείου για την κατάρτιση μιας ρεαλιστικής Μεσογειακής Πολιτικής, η οποία θα λαμβάνει υπόψιν της τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών που καταφθάνουν καθημερινά στα παράλια της Ευρώπης και θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της κοινής μοίρας, που ενώνει τους λαούς.

«Ο πρόεδρος του Ε.Κ. αφουγκράστηκε το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει στις Περιφέρειές μας, υπέγραψε την Κοινή Θέση μας και δήλωσε πως θα είναι υποστηρικτής των ενεργειών μας και πως άμεσα θα παρέμβει στα θεσμικά όργανα της Ευρώπης και τις κυβερνήσεις των εμπλεκόμενων κρατών» επεσήμανε ο κ. Κατσιφάρας, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση και ως Αντιπρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR, Πρόεδρος της Διαπεριφερειακής Ομάδας “Αδριατική-Ιόνιο” της Επιτροπής των Περιφερειών και Αντιπρόεδρος της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην Επιτροπή των Περιφερειών.

Παράλληλα, συμπλήρωσε: «Εμείς αυτό που ζητάμε είναι να προχωρήσει άμεσα η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του Δουβλίνου όσον αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα, καθότι πλέον είναι ξεπερασμένο και να γίνει μία δίκαιη κατανομή των μεταναστών σε ολόκληρη την Ε.Ε. με κριτήρια πληθυσμιακά, οικονομικά (εθνικό εγχώριο ΑΕΠ), καθώς και βάσει των δεικτών ανεργίας» και κατέληξε ο κ. Κατσιφάρας: «Ο κ. Σουλτς δεσμεύτηκε επίσης, να συνδράμει στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. ώστε πλέον να υπάρξει χρηματοδοτική βοήθεια προς τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τα μεταναστευτικά κύματα, για να μπορέσουμε και εμείς να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους που υποφέρουν».

Στη σημερινή συνάντηση συμμετείχαν επίσης, ο Περιφερειάρχης Προβηγκίας, Άλπεων και Κυανής Ακτής και πρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR, Μισέλ Βοζέλ, η Αντιπεριφερειάρχης Καταλονίας και αντιπρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR, Ιοάννα Ορτέγκα, ο Περιφερειάρχης Σικελίας και Συντονιστής της Ομάδας Δράσης για το Μεταναστευτικό της CPMR, Ροζάριο Κροτσέτα, η Γενική Γραμματέας της CPMR Ελένη Μαριάνου και η Δήμαρχος της Λαμπεντούζα Τζ. Νικόλι.

Χθες, κατά τη δεύτερη ημέρα στο Παλέρμο, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε ανοικτή ανοιχτή δομή φιλοξενίας μεταναστών στο κέντρο της πόλης, που έχει δημιουργήσει η Καθολική Εκκλησία και λειτουργεί σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου.

Κοινή θέση της CPMR από το Παλέρμο

Στην συμφωνία της Κοινής Θέσης των Μεσογειακών Περιφερειών, στην οποία κατέληξε το Συνέδριο τονίζεται πως «η Ευρώπη πρέπει, αφενός, να πρωταγωνιστήσει στην ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή της Μεσογείου και στην αντιμετώπιση όλων των δικτύων του οργανωμένου εγκλήματος (λαθρεμπόριο όπλων κ.λπ.) και, αφετέρου, να ανταποκριθεί στην ανθρωπιστική κρίση που προκύπτει από τους μετανάστες, διασφαλίζοντας τη διάσωσή τους από τη θάλασσα και την υποδοχή και φιλοξενία τους σε αξιοπρεπείς συνθήκες. Οι περιφερειακές και τοπικές αρχές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, χωρίς να διαθέτουν επαρκή μέσα. Συχνά αναλαμβάνουν την ανθρώπινη, οικονομική και τεχνική ευθύνη της διάσωσης των ζωών και την υποστήριξη των μεταναστών στην οικονομική και κοινωνική τους ένταξη. Είναι στο πλευρό εκείνων των ανθρώπων που κινδυνεύει η ζωή τους, ανεξάρτητα από τη θρησκεία, το χρώμα του δέρματος ή την καταγωγή τους».

Παράλληλα, σημειώνεται πως η πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί, πρέπει να περιλαμβάνει το δικαίωμα στο άσυλο, την από κοινού καταπολέμηση των δικτύων λαθρεμπορίου, ένα πρόγραμμα επανεγκατάστασης για τους μετανάστες που θα βασίζεται στην κοινή ευθύνη, τη βιώσιμη διαχείριση των κέντρων υποδοχής, τη βοήθεια ένταξης, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την προώθηση των δημοκρατικών αξιών. Θα πρέπει να συμβάλει στην ειρήνη, στην ευημερία και στη συνοχή της Μεσογείου.

Και καταλήγει η Κοινή Θέση, όπως ανακοινώθηκε και στον κ. Σουλτς: «Η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει την αστυνομική και δικαστική συνεργασία με τις χώρες στην περιοχή κρίσης, τους άμεσους γειτόνους και τις χώρες διέλευσης των μεταναστευτικών ροών, με ταυτόχρονη προώθηση της αποκεντρωμένης εδαφικής συνεργασίας για την υποστήριξη των πληθυσμών της Μεσογείου στην προσπάθειά τους για ανάπτυξη. Περισσότερο από ποτέ, ως Μεσόγειοι, πρέπει να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας και να μιλήσουμε μαζί για να προχωρήσει η Ευρώπη στο μονοπάτι των αξιών της! Αυτή η εκστρατεία ευαισθητοποίησης «Είμαστε όλοι Μεσόγειοι» βασίζεται στις αξίες της αλληλεγγύης, του διαπολιτισμικού και διαθρησκευτικού διαλόγου, της κοινωνικο-οικονομικής ολοκλήρωσης, της ενεργού συμμετοχής των πολιτών και της συνεργασίας, της καταπολέμησης του ρατσισμού, του εθνοκεντρισμού και της ξενοφοβίας».

Advertisement

AgrinioTimes ©2014