Την ώρα που η αμερικανική κυβέρνηση καταστρωνει σχέδια που περιλαμβάνουν ακόμη και πιο δυναμική εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών στην κρίση της Μ. Ανατολής, όπως έγραψε το Politico, o Άντονι Μπλίνκεν μεταβαίνει στο Ισραήλ. Παράλληλα, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ επισκέπτεται τον Λίβανο, εκφράζοντας ανησυχίες για ευρύτερη ανάφλεξη.
Τα μεταπολεμικά σχέδιά στη Γάζα παρουσίασε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλαντ, ενώ στο Ισραήλ αναμένεται ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν,
Προβλέπουν στην ουσία, περιορισμένη παλαιστινιακή πολιτική διοίκηση που δεν θα απειλεί το Ισραήλ, κανένα ρόλο στη Χαμάς- και ο στόχος παραμένει για την ολοκληρωτική εξόντωσή της- ενώ ο συνολικός έλεγχος της ασφάλειας θα παραμείνει στα χέρια του Ισραήλ. Επίσης, πολυεθνική δύναμη θα συμμετέχει στην ανοικοδόμηση, με τη συμμετοχή και αραβικών κρατών, με ρόλο «κλειδί» στην Αιγυπτο.
Στο βόρειο τμήμα της Γάζας , οι επιχειρήσεις θα γίνουν στοχευμένες με επιδρομές, και καταδαφίσεις υποδομών της Χαμάς, ενώ στο νότιο τμήμα θα συνεχιστούν κατά ηγετών της και για τηδιάσωση των 132 ομήρων.
Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ παρουσίασε το μεταπολεμικό σχέδιο που ακόμη δεν έχει σφραγίδα κυβερνητικής έγκρισης. «Δεν θα υπάρξει ισραηλινή πολιτική παρουσία στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίτευξη των στόχων του πολέμου», είπε ο κ. Γκάλαντ, προσθέτοντας πως ο ισραηλινός στρατός θα διατηρήσει σε κάθε περίπτωση «ελευθερία δράσης» στον θύλακο για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε «απειλής».
Οι κάτοικοι της Γάζας είναι Παλαιστίνιοι. Κατά συνέπεια παλαιστινιακές οντότητες θα αναλάβουν (τη διακυβέρνηση), υπό τον όρο πως δεν θα υπάρχει καμιά εχθρική ενέργεια ή απειλή εναντίον του κράτους του Ισραήλ», είπε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας χωρίς να ξεκαθαρίσει ποιος ακριβώς από τους Παλαιστίνιους αναμένει πως θα αναλάβει τη διακυβέρνηση του θυλάκου 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων.
Ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ πρότεινε να επιστρέψουν εβραίοι έποικοι στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο και να «ενθαρρυνθεί» ο παλαιστινιακός πληθυσμός να «μεταναστεύσει», έπειτα από παρόμοια πρόταση του άλλου ακροδεξιού υπουργού της κυβέρνησης Νετανιάχου, του Μπεζαλέλ Σμότριτς (Οικονομικών). Οι δηλώσεις των δυο υπουργών προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις διεθνώς.
Στο Λίβανο ο Ζοζέπ Μπορέλ
Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ θα επισκεφθεί το Λίβανο από σήμερα μέχρι μεθαύριο, 7 Ιανουαρίου, για συνομιλίες σχετικά με την κατάσταση στα ισραηλινολιβανικά σύνορα και για το πόσο σημαντικό είναι να αποφευχθεί μια περιφερειακή κλιμάκωση, ανέφερεται σε σημερινή δήλωση που εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«(Ο Μπορέλ) θα τονίσει για μια ακόμα φορά την ανάγκη να προωθηθούν διπλωματικές προσπάθειες με περιφερειακούς ηγέτες», προστίθεται στη δήλωση.
Στο Ισραήλ, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Χερτσί Χαλεβί διαβεβαίωσε πως οι δυνάμεις του επαγρυπνούν στα σύνορα με τον Λίβανο, θέατρο από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας πρακτικά καθημερινών ανταλλαγών πυρών.
Πηγή: ertnews.gr