Δυτική Ελλάδα
Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας 2017
Πρωτόκολλο Συνεργασίας για τη δημιουργία του Δικτύου για την Επιχειρηματικότητα στη Δυτική Ελλάδα που περιλαμβάνει την υλοποίηση ενός πλαισίου δράσεων σε διοικητικό, επιχειρησιακό εκπαιδευτικό, επιστημονικό, ερευνητικό επίπεδο για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, συμφωνήθηκε να υπογραφεί κατά τη 2η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, στο πλαίσιο της πρόσφατης βράβευσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας από την Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ, ως «Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια 2017».
Στόχος είναι η διεύρυνση του δικτύου με τους όλους τους φορείς που θα έχουν ενεργό ρόλο στην υλοποίηση του σχεδιασμού για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και την εξειδίκευση δράσεων έχοντας στο επίκεντρο την έννοια της δικτύωσης.
«Αυτό που θέλουμε και για αυτό πρέπει να είμαστε όλοι, είναι να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ευκαιρίες που μας δίνονται από αυτό το Βραβείο. Η συνεργασία με όλους τους εταίρους μας είναι μείζονος σημασίας για να χαράξουμε τις μελλοντικές στρατηγικές για την επιχειρηματικότητα στην περιοχή μας» υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας και συμπλήρωσε: «Μιλάμε για ένα συνεργατικό εγχείρημα που δεν είναι δουλειά ενός μόνο φορέα. Οι δράσεις είναι αρκετές, αλλά είναι εφικτό να επιτευχθούν με συνεργασία με στόχο την εδραίωση ενός φιλικού κλίματος για την επιχειρηματικότητα. Παράλληλα, η περίπτωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μπορεί να αποτελέσει τον πιλότο για καινοτόμες πρακτικές στην στήριξη της επιχειρηματικότητας».
Από την πλευρά τους ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών Δημήτρης Καραβίδας και ο προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής Σπύρος Παπασπύρου, αναφέρθηκαν αναλυτικά στους άξονες προτεραιότητας του Δικτύου για την Επιχειρηματικότητα στη Δυτική Ελλάδα.
Επιπλέον, συμφωνήθηκε να γίνει καταμερισμός δραστηριοτήτων και να δημιουργηθεί Εκτελεστική Επιτροπή που θα προχωρήσει και στη σύσταση ομάδων σκέψης και δράσης σε συνεργασία με τους φορείς για επίκαιρα θέματα που αφορούν τη επιχειρηματικότητα στην περιοχή μας, ενώ κλείνοντας, αναφέρθηκαν τα άμεσα οφέλη που αναμένονται σε επιχειρηματικό επίπεδο από τη συμμετοχή στο Δίκτυο και την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας στη Δυτική Ελλάδα.
Στο Δίκτυο συμμετέχουν: Γ.Γ. Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, Πανεπιστήμιο Πατρών, Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, Επιμελητήριο Αχαΐας, Επιμελητήριο Ηλείας, ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών-ΚΕΠΕ, Οργανισμός Enterprise Greece, ΟΑΕΔ, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, ΕΑΠ, Ομοσπονδία Επαγγελματικών – Βιοτεχνικών – Εμπορικών Σωματείων στη Δυτική Ελλάδα, ΣΕΒΙΠΑ, Σύνδεσμος Τεχνολογικών Επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδας ΣΤΕΔΕ, Ελληνικός Σύνδεσμος Νέων Επιχειρηματιών Δυτικής Ελλάδας ΕΣΥΝΕ, ΠΤΑ, Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας.