Δυτική Ελλάδα
Συνέντευξη Τύπου με θέμα το σύστημα χρονικού περιορισμού στάθμευσης στο κέντρο της Πάτρας
Συνέντευξη Τύπου με θέμα το σύστημα χρονικού περιορισμού στάθμευσης στο κέντρο της Πάτρας, παραχώρησε σήμερα ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, παρουσία του Εκπροσώπου Τύπου Ανδρέα Αντωνόπουλου, της Διευθύντριας της Διεύθυνσης Διαχείρισης Προσόδων και Δημοτικής Περιουσίας Μαρίας Αγιωτάτου, της Προϊσταμένης του Τμήματος Συγκοινωνιακού και Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού, Ζωής Κατσακιώρη και του Προϊσταμένου του Τμήματος Ελέγχου Κοινοχρήστων Χώρων, Χρήστου Καλογερή.
Ο Δήμαρχος Πατρέων τόνισε τα εξής κατά τη διάρκεια της συνέντευξης:
Το Συγκοινωνιακό-Κυκλοφοριακό πρόβλημα της Πάτρας είναι από τα σοβαρότερα ζητήματα που επηρεάζουν τη ζωή του πατραϊκού λαού. Είναι πρόβλημα χρόνιο, με πολλές παραμέτρους, και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποκλειστικά στα πλαίσια ενός Δήμου. Δεν πρόκειται για ένα τοπικό – τεχνικό ζήτημα, είναι ζήτημα κυρίως πολιτικό. Αυτό εκφράζεται και στις τεχνικές παραμέτρους των μέχρι σήμερα Σχεδιασμών, όπου κύριο κριτήριο ήταν και είναι το κέρδος (κατασκευαστικών ομίλων, βιομηχανιών αυτοκινήτου, ελαστικών κλπ). Οι λαϊκές ανάγκες και η ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης ελάχιστα λαμβάνονται υπόψη.
Η γενικότερη ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, σταθερά ενίσχυε τα Ι.Χ. σε βάρος των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στα οποία επίσης στηρίχθηκε η επιχειρηματική δράση, ενώ ταυτόχρονα ενίσχυε την άναρχη περιαστική δόμηση και επέκταση του Σχεδίου Πόλης, του περιορισμού του δημοσίου χώρου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η κατασκευή της Μίνι – Περιμετρικής και η διάνοιξη της Κανακάρη. Η ολοκλήρωση αυτών των έργων θα βοηθούσε σε ένα βαθμό στην επίλυση του κυκλοφοριακού.
Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η θέση του λιμανιού του σταθμού υπεραστικών λεωφορείων, του ιδηροδρομικού Σταθμού και το κατά πόσο ευνοούν την εύρυθμη λειτουργία της κυκλοφορίας στην πόλη, ή εξυπηρετούν την κερδοφορία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς.
Επαναλαμβάνουμε τη θέση της Δημοτικής Αρχής για Αποκλειστικά Δημόσιο Φορέα Συγκοινωνιών που θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί κεντρικά και περιφερειακά την παροχή της Συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα του Δήμου Πατρέων, με κριτήριο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών για μεταφορά. Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να οργανώσουμε την πάλη μας. Ο τρίτος Δήμος της χώρας, με Πανεπιστήμιο, Α.Τ.Ε.Ι, Νοσοκομείο, δεν μπορεί να στερείται δημόσιων ΜΜΜ, τα οποία οφείλει να χρηματοδοτήσει και να λειτουργήσει το κράτος.
Ο Δημόσιος Φορέας θα περιλαμβάνει προαστιακό σιδηρόδρομο με επέκτασή του προς Βορρά μέχρι Ψαθόπυργο ή και Αίγιο, με λειτουργία της νότιας γραμμής Πάτρα – Κάτω Αχαΐα. Επίσης, γραμμή ΤΡΑΜ από Πανεπιστήμιο και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έως ΤΕΙ (σύμφωνα με την υπάρχουσα Μελέτη Σκοπιμότητας), καθώς και εξέταση της δυνατότητας γραμμής ΤΡΑΜ στην Αγίου Νικολάου και σύνδεση με αναβατόριο με την Άνω Πόλη.
Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις, στηρίζει και υπηρετεί την καπιταλιστική ανάπτυξη. Αντιμετωπίζει τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας ως πεδίο κερδοφορίας ή υποβοήθησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου και δεν λειτουργεί για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών, την μετακίνηση των εργαζομένων με ασφάλεια, ταχύτητα για να κερδίζουν ελεύθερο χρόνο.
Η Πάτρα αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με την μετακίνηση των κατοίκων της. Με στοιχεία παλαιότερης μελέτης, μόλις το 6% των μετακινούμενων εξυπηρετείται από Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το αστικό ΚΤΕΛ είναι ιδιωτική επιχείρηση και λειτουργεί με βάση το κέρδος και όχι την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.
Επομένως η πάλη ενάντια σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική δεν είναι ένα δευτερεύον ζήτημα, είναι το κύριο ακόμη για να έχουμε ή για να προσδοκούμε έστω στοιχεία ανακούφισης για τα λαϊκά εργατικά στρώματα και στο συγκεκριμένο ζήτημα της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης.
Στο Δήμο μας υπάρχουν διαμορφωμένες συνθήκες σε σχέση με το κυκλοφοριακό. Η Δημοτική Αρχή κατάργησε το χαράτσι της ελεγχόμενης στάθμευσης. Δεδομένη είναι η θεώρηση μας ότι οι δρόμοι, οι πλατείες και οι παραλιακοί χώροι ανήκουν στους κατοίκους της πόλης μας και δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης. Οι λύσεις που προτείνουμε δεν είναι εισπρακτικού – επιχειρηματικού χαρακτήρα. Θα έχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα γιατί, αντικειμενικά, δεν μπορούν να ανατρέψουν το σύνολο των γενικότερων οικιστικών – συγκοινωνιακών πολιτικών επιλογών που οξύνουν και αναπαράγουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα.
Ο Δήμος ξεκινά τη Δευτέρα 29 Αυγούστου το σύστημα χρονικού περιορισμού, στάθμευσης στο κέντρο της Πάτρας με στόχο την ανακούφιση του οξυμένου κυκλοφοριακού προβλήματος.
Ξεκινάμε τη λειτουργία του συστήματος χρονικού περιορισμού στάθμευσης με κάρτα αξίας 30λεπτών για μια ή δύο ώρες στάθμευσης.
Η περιοχή στην οποία θα εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, εκτείνεται στα εξής όρια:
- Από Καραϊσκάκη έως και Όθωνος Αμαλίας
- Από Τσαμαδού έως και Ζαΐμη.
Για μια ώρα στην περιοχή η οποία περικλείεται από τις οδούς:
- Κανακάρη, Κορίνθου, Μαιζώνος στο τμήμα τους από Κολοκοτρώνη έως Γούναρη
- Κολοκοτρώνη, Ερμού, Πατρέως, Βότση, Φιλοποίμενος, στο τμήμα τους από Καραϊσκάκη έως Αγίου Ανδρέου
- Αγίου Νικολάου, από Κορίνθου έως Καραϊσκάκη
Για δύο ώρες στην περιοχή η οποία περικλείεται από τις οδούς:
- Καραϊσκάκη, Αγίου Ανδρέου, στο τμήμα τους από Τσαμαδού έως Ζαϊμη
- Κανακάρη, Κορίνθου, Μαιζώνος, στο τμήμα τους από Τσαμαδού έως Γούναρη και από Κολοκοτρώνη έως Ζαϊμη
- Μπουμπουλίνας, από Γούναρη έως Μιαούλη
- Όθωνος Αμαλίας, από Αράτου έως Τσαμαδού
- Γεροκωστοπούλου, Πατρέως, Παντανάσσης, Βότση, Φιλοποίμενος, Γούναρη, στο τμήμα τους από Αγίου Ανδρέου έως Όθωνος Αμαλίας
- Αράτου, Ζαϊμη, Μιαούλη, Τσαμαδού, από Καραϊσκάκη έως Όθωνος Αμαλίας
Το μέτρο ισχύει από Δευτέρα έως Παρασκευή για τις ώρες 08:00-14:00 και 17:00-21:00 και Σάββατο 08:00-14:00.
Τις κάρτες οι οδηγοί μπορούν να τις προμηθευτούν από επιλεγμένα καταστήματα.
Πάνω στην κάρτα ο δημότης θα σημειώνει ξύνοντας τα κατάλληλα σημεία της κάρτας, την ημερομηνία και την ώρα στάθμευσης του οχήματος και στην συνέχεια θα το τοποθετεί σε εμφανές σημείο του αυτοκινήτου.
Μετά την παρέλευση του χρονικού ορίου ο δημότης θα υποχρεούται να μετακινήσει το όχημα εκτός της περιοχής μεγίστου ορίου στάθμευσης, αφού δεν θα έχει ξανά το δικαίωμα να σταθμεύσει το όχημα εντός της ημέρας στην συγκεκριμένη περιοχή.
ΔΙΚΥΚΛΑ
Τα δίκυκλα επιτρέπεται να σταθμεύουν στις ειδικές θέσεις που προβλέπονται χωρίς χρονικό περιορισμό και χωρίς τιμολόγηση
ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΣΗ
Η φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων επιτρέπεται μόνο στις ειδικές προβλεπόμενες θέσεις και μόνο κατά τη χρονική περίοδο τροφοδοσίας καταστημάτων. Μετά το τέλος του ωραρίου φορτοεκφόρτωσης οι θέσεις διατίθενται για τη στάθμευση δικύκλων. Κατάληψη θέσης φορτοεκφόρτωσης από άλλα οχήματα ή δίκυκλα κατά τη διάρκεια φορτοεκφόρτωσης των καταστημάτων θεωρείται παράβαση.
ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Εάν η δουλειά στο κέντρο της πόλης απαιτεί πάνω από μία ή δύο ώρες, μπορεί ο οδηγός να παρκάρει το αυτοκίνητό του, στους τρεις (3) υπαίθριους χώρους στάθμευσης εντός της λιμενικής ζώνης (νοτίως του ανοικτού κολυμβητηρίου του Ν.Ο.Π., χώρος στάθμευσης «Γεώργιος Καλεντζώτης», χώρος στάθμευσης νοτίως του Φάρου). Από εκεί μπορεί τόσο ο οδηγός όσο και οι συνεπιβαίνοντες, να επιβιβαστούν στα λεωφορεία του Δήμου, που θα κάνουν τη διαδρομή πάρκινγκ -Γούναρη-Μώλος Αγίου Νικολάου και αντιστρόφως από τις 07:00 έως 21:30, ανά 15’, ενώ κατά τις ώρες αιχμής, ήτοι από: 07:00-09:00, 13:30-15:30, 17:00-18:00 και 20:30-21:30 θα εκτελούνται ανά 8’.