Δυτική Ελλάδα
Συνεχίζονται οι συλλήψεις για απάτες με το πρόσχημα τροχαίου ατυχήματος σε βάρος πολιτών
Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω μια 36χρονη υπήκοος Βουλγαρίας, ενώ αναζητούνται ακόμη τρεις συνεργοί της
Εξιχνιάσθηκαν τέσσερις περιπτώσεις στην Πάτρα που έλαβαν χώρα χθες το μεσημέρι
Οι δράστες τηλεφωνούσαν σε πολίτες προσποιούμενοι τους αστυνομικούς και με το πρόσχημα ότι οικείοι τους έχουν εμπλακεί σε τροχαία ατυχήματα με θανάσιμο ή σοβαρό τραυματισμό ανήλικου παιδιού, προσπαθούσαν να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά
Συνελήφθη, χθες (1-11-2016) το μεσημέρι στην Πάτρα, στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, μια 36χρονη υπήκοος Βουλγαρίας, μέλος τουλάχιστον τετραμελούς εγκληματικής ομάδας που ενέχεται σε απάτες σε βάρος πολιτών.
Σε βάρος της σχηματίσθηκε δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και κατ’ επάγγελμα διάπραξη απάτης, ενώ οι ίδιες κατηγορίες βαρύνουν και τους υπόλοιπους τρείς συνεργούς της.
Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι, ένα από τα μέλη της εγκληματικής ομάδας τηλεφώνησε σε 41χρονο ημεδαπό και προσποιούμενο τον αστυνομικό τον ενημέρωσε ότι το τέκνο του είχε εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα με θανάσιμο τραυματισμό ανηλίκου, απαιτώντας του μεγάλο χρηματικό ποσό για να αποφύγει την φυλάκιση.
Στη συνέχεια, ο δράστης αφού συμφώνησε με τον ημεδαπό, στην καταβολή του χρηματικού ποσού των (3.500) ευρώ, του ζήτησε να συναντηθούν σε προκαθορισμένο τόπο και χρόνο στην Πάτρα.
Για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, κινητοποιήθηκαν άμεσα οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, οι οποίοι στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, μετέβησαν στον προαναφερόμενο τόπο και συνέλαβαν επ΄αυτοφώρω την 36χρονη τη στιγμή, που είχε παραλάβει τα χρήματα από τον 41χρονο.
Αναλυτικότερα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης τηλεφωνούσαν σε πολίτες, προσποιούμενοι τους αστυνομικούς και με το πρόσχημα ότι οικείοι τους έχουν εμπλακεί σε τροχαία ατυχήματα με θανάσιμο ή σοβαρό τραυματισμό ανηλίκου, απαιτούσαν χρήματα που κυμαίνονταν από (5.000) έως (55.000) ευρώ, προκειμένου οι εμπλεκόμενοι συγγενείς τους να αποφύγουν τις συνέπειες από το δήθεν τροχαίο ατύχημα.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι, η 36χρονη είχε αναλάβει το ρόλο του παραλήπτη των χρημάτων («εισπράκτορα») από τα θύματα, ενώ άλλα μέλη της οργάνωσης είχαν αναλάβει το ρόλο καθοδήγησης και επικοινωνίας με τα υποψήφια θύματα.
Επιπρόσθετα, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, με την ίδια μεθοδολογία αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν, χθες το μεσημέρι, σε χρονικό διάστημα μικρότερο της ώρας, τουλάχιστον άλλους τρεις πολίτες στην Πάτρα, αξιώνοντας ποσά που ξεπερνούν τις (60.000) ευρώ.
Η συλληφθείσα, με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος της, θα οδηγηθεί σήμερα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται, η έρευνα από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών για εμπλοκή της και σε άλλες περιπτώσεις, καθώς και για τον εντοπισμό των συνεργών της.
Μεθοδολογία απάτης με το πρόσχημα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος
Οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε πολίτες (κυρίως πρωινές και απογευματινές ώρες), προσποιούμενοι άλλοτε τους νοσοκομειακούς γιατρούς και άλλοτε τους δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι, στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως τέκνο τους) έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού.
Προκειμένου να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτούν την καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων ποικίλλει, προσαρμοζόμενα σε κάθε υπόθεση ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των θυμάτων.
Για να γίνουν πιο πειστικοί, έτεροι συνεργάτες παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία, αναλόγως του φύλου του συγγενικού τους προσώπου, προσποιούμενοι αυτό, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα.
Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, είτε εμφανίζονται στην οικία τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο, πλησίον της οικίας.
Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.
Συμβουλές
Στο πλαίσιο πρόληψης αυτής της μορφής εγκληματικότητας η Ελληνική Αστυνομία συνιστά στους πολίτες:
• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ., σύλληψη για θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα ή νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.),
• Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
• Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων,
• Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
• Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
• Επισημαίνεται ότι από Αρχές επιβολής του νόμου, νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
• Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
• Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
• Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.