Slider
ΣΥΡΙΖΑ Ακτίου – Βόνιτσας – Δεν θα ανεχθούμε την προοπτική να γίνει ο Δήμος μας «χωματερή»
Η ύπαρξη και η λειτουργία του ΧΥΤΑ στο δήμο Ακτίου-Βόνιτσας , συγκεκριμένα στην περιοχή Σκλάβαινα Παλαίρου, που δημιουργήθηκε με την προοπτική απορρόφησης των σκουπιδιών του ίδιου του δήμου αλλά και όμορων δήμων, και η σταδιακή μετατροπή του σε ΧΥΤΥ, καθίσταται όλο και πιο προβληματική, κυρίως όμως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.
Η τακτική της τωρινής Δημοτικής Αρχής ,ως συνέχεια της προηγούμενης, να εθελοτυφλεί και να αδυνατεί να δώσει επαρκείς και σαφείς απαντήσεις σχετικά, καταδεικνύει την απουσία σχεδιασμού, την αδυναμία ελέγχου της υπάρχουσας κατάστασης και την με μαθηματική ακρίβεια επιδείνωσή της στο άμεσο μέλλον, στην περίπτωση που καταλήξουν στην περιοχή μας τα σκουπίδια άλλων δήμων.
Στο επιχείρημα που ενδεχομένως προταθεί , ότι δηλαδή η σωστή λειτουργία του ΧΥΤΥ θα κοστίσει ακριβά στον πολίτη, άρα η υποδοχή μεγαλύτερης ποσότητας σκουπιδιών θα ενισχύσει τα έσοδα του δήμου μας χωρίς αύξηση των τελών, αντιπαραθέτουμε τα εξής :
- Η ήδη προβληματική λειτουργία του ΧΥΤΑ με τα προβλήματα ρύπανσης και μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα αποτρέπει από κάθε σκέψη επιβάρυνσής του με τα σκουπίδια άλλων δήμων. Αποτελεί αναγκαιότητα η διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του με τις υπάρχουσες συνθήκες , καθώς και ο έλεγχος της ποιότητας του παραγόμενου αποτελέσματος.
- Το ήδη υπάρχον χρέος που έχει προκύψει από τη λειτουργία του ως σήμερα δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί από το ποσό που θα επιφέρει στο δήμο η ενδεχόμενη υποδοχή σκουπιδιών από άλλους δήμους.
- Οι πολίτες ήδη πληρώνουν το κόστος χωρίς κανείς να τους παρέχει σαφή εικόνα του τί ακριβώς πληρώνουν.
ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΘΟΥΜΕ την προοπτική να γίνει ο Δήμος μας ΄΄χωματερή΄΄ , χωρίς αυτό να εμπεριέχει καμία τοπικιστική διάθεση , αδιαφορία ή απουσία αλληλεγγύης στα προβλήματα των άλλων δήμων , τα οποία είναι απόρροια των πολιτικών που ασκήθηκαν από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.
Μια βιώσιμη και δίκαιη οικονομικά και οικολογικά λύση υποδεικνύει την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα σε δράσεις τόσο σε επίπεδο δήμου όσο και σε επίπεδο γειτονιάς, χώρων εργασίας και κατοικίας με σκοπό : την επαναχρησιμοποίηση και την ανάκτηση υλικών, μέσω της διαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης μικρής κλίμακας και της ανάπτυξης δικτύου συλλογής ειδικών ρευμάτων αποβλήτων.
Και η κρατούσα λογική που λέει : « καταναλώνω, πετώ,βγάζω τα σκουπίδια και κάποιος άλλος τα μαζεύει» είναι το πρώτο που πρέπει να ανατρέψουμε.