Κοινωνία
«Σχίσμα» στην Τράπεζα Πειραιώς: Ο Μ.Σάλλας πήρε την Παγκρήτιο Τράπεζα
Με ποσοστό 15% επί του συνόλου των Συνεταιριστικών μερίδων θα συμμετέχει πλέον ο Μιχάλης Σάλλας στο Συνεταιριστικό Κεφάλαιο της Παγκρήτιας Τράπεζας ως Στρατηγικός Επενδυτής αναλαμβάνοντας το management, αφού καθώς φαίνεται δεν «χώραγε» πλέον στην ίδια τράπεζα με τον Τ.Πόλσον, τον βασικό διαχειριστή σειράς ξένων funds που μετά την δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση ανέλαβαν τον έλεγχο της τράπεζας Πειραιώς, εκδιώκοντας τον Μ.Σάλλα από την διοίκησή της τον περασμένο Ιούλιο.
«Σύμφωνο Αμοιβαίας Κατανόησης και Εμπιστευτικότητας (MoU) υπεγράφη την Τρίτη 29/11/2016 μεταξύ του κ. Μιχάλη Σάλλα και της Παγκρήτιας Τράπεζας, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας.
Στο MoU ρητά εκφράζεται η επιθυμία της συμμετοχής του Μ. Σάλλα στο Συνεταιριστικό Κεφάλαιο ως Στρατηγικός Επενδυτής, με ποσοστό τουλάχιστον 15% επί του συνόλου των Συνεταιριστικών μερίδων.
Η συμμετοχή του στρατηγικού επενδυτή αναμένεται να ενισχύσει και να θωρακίσει περαιτέρω την κεφαλαιακή επάρκεια της Παγκρήτιας» σημειώνει η Τράπεζα στην ανακοίνωσή της.
Παράλληλα, τόσο η Διοίκηση της Τράπεζας όσο και ο κ. Σάλλας πιστεύουν ότι με την συνεργασία αυτή δημιουργούνται οι δυνατότητες για την ενδυνάμωση, ανάπτυξη και αναβάθμιση των δραστηριοτήτων της Τράπεζας, προς όφελος των υφιστάμενων και μελλοντικών συνεταίρων της.
Η συμμετοχή θα υλοποιηθεί σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις Συνεταιριστικές Τράπεζες και θα διασφαλίζει το συνεταιριστικό χαρακτήρα της Παγκρήτιας.
Στόχος και των δύο πλευρών είναι το σύνολο της διαδικασίας με βάση τα προβλεπόμενα από τον Νόμο, τις Εποπτικές Αρχές και το MOU, να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 31 Ιανουαρίου 2017.
Επί της ουσίας επαναλαμβάνεται το εγχείρημα δημιουργίας μαι αμιγώς ελληνικής τράπεζας από την στιγμή που οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha, Eurobank, Πειραιώς και Εθνική) έχουν περάσει σε ξένα χέρια. Αυτό είχε επιχειρηθεί με την Αttica Βank την οποία έκλεισε τότε για μια ημέρα η ΤτΕ μην αφήνοντας τον σχηματισμό ελληνικής διοίκησης
Ο ίδιος ο Μ.Σάλας βέβαια ήθελε να αποκτήσει την δική του τράπεζα πάλι από τότε που ο Τ.Πόλσον τον εκδίωξε από την θέση του Προεδρου και Διεθύνοντος Συμβούλου της Πειραιώς.
Η δήλωση του Μιχάλη Σάλλα
«Γνωρίζω την Τράπεζα από την ίδρυσή της και έχω παρακολουθήσει στενά την πορεία της όλα αυτά τα χρόνια.
Θεωρώ την Παγκρήτια Τράπεζα άρρηκτα δεμένη με την οικονομία της Κρήτης, έχω εμπιστοσύνη στη Διοίκηση και στα στελέχη της και πιστεύω ότι η νέα προσπάθεια όλων μας θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξή της και θα διευρύνει τις προοπτικές της προς όφελος των συνεταίρων και των πελατών της.»
Η Τράπεζα Πειραιώς το 1991, είχε το 0,1% της αγοράς, ενώ στην παρούσα φάση έχει μερίδιο αγοράς 30%. Είχε 200 εργαζόμενους και τώρα έχει 19.000, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είχε ενεργητικό 200 εκατ. ευρώ και τώρα φτάνει περίπου τα 90 δισ. ευρώ.
Ο Μ.Σάλλα είχε τον τίτλο του Επιτίμου Προέδρου του Ομίλου Πειραιώς, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην ανάπτυξη του Ομίλου, του οποίου υπήρξε ο δημιουργός και ο επί 25 έτη πρόεδρος.
pronews.gr