Επιστήμες
Τα μυστικά και οι άγνωστοι συγγραφείς του Wikipedia
Την Παρασκευή η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia κλείνει 15 χρόνια. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι συνεισφέρουν καθημερινά στην παροχή περιεχομένου. Ποιοι είναι όμως οι άνθρωποι πίσω από τις αναρτήσεις της εγκυκλοπαίδειας;
‘Ένα αφιέρωμα στα άγνωστα χέρια που γράφουν για τη Wikipedia φιλοξενεί η γαλλική εφημερίδα Le Monde.
«Η Wikipedia αποτελείται από νέους σε όλο τον κόσμο, που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, που έχουν πολλές φορές τελείως αντίθετες απόψεις στο κοινωνικό, πολιτικό και θρησκευτικό πεδίο αλλά συμφωνούν να μοιραστούν γνώσεις. Προσωπικά εγώ δεν έχω πτυχίο. Έζησα όλη τη ζωή μου έχοντας ένα ζήτημα αναφορικά με τα διπλώματα. Η Wikipedia ωστόσο δεν σας ρωτάει αν έχετε δίπλωμα, η συμμετοχή κρίνεται από τα άρθρα και τα επιχειρήματα που γράφει κάποιος» δηλώνει ένα από τα άγνωστα χέρια της εγκυκλοπαίδειας που συστήνεται με το ψευδώνυμό του Kikuyu3.
Ο 64χρονος συνταξιούχος άρχισε να ασχολείται με τη Wikipedia το 2008 χάρη στο πάθος του για την αστρονομία. «Ξυπνάω και κοιμάμαι με τη Wikipedia».
Mια από τις ανέκδοτες ιστορίες που ο ίδιος διηγήθηκε ήταν όταν είχε μια συνάντηση «ίσος προς ίσον» με τον Marchel Froissart, επίτιμο καθηγητή του College de France.
Δεν ήξερα ποιός ήταν, το έμαθα μετά» διηγείται οKikuyu3 και επαινεί την ταπεινότητα του καθηγητή στις συζητήσεις τους.
Οι αντιπαραθέσεις και οι «διαχειριστές»
Όπως σε κάθε κοινότητα, έτσι και σε εκείνη της Wikipedia δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι φιλίες αλλά και οι αντιπαραθέσεις. Ορισμένα άρθρα προκαλούν παθιασμένες συζητήσεις που μερικές φορές είναι έντονες. Όχι βεβαίως για τα θέματα που θα περίμενε κάποιος.
Μια από τις εκρηκτικότερες αφορούσε την έννοια του…ραδικιού, στα γαλλικά endive: πρέπει να το αποακλούμε endive ή chicon; Το ερώτημα προκάλεσε ατέρμονες αντιπαραθέσεις.
Ανάμεσα σε όσους συνεισφέρουν στο Wikipedia υπάρχουν οι λεγόμενοι διαχειριστές, οι οποίοι εκλέγονται από την κοινότητα και έχουν τη συνολική εποπτεία, μπορούν να μπλοκάρουν ή να σβήσουν άρθρα . Σύμφωνα με την Monde για τη γαλλική έκδοση αυτοί είναι 165.
«Εμείς οι επικεφαλής, επειδή έχουμε δικαίωμα να μπλοκάρουμε κάποιους, θεωρούμαστε κακοί», δηλώνει μία εξ αυτών στην Monde.
«Για παράδειγμα, κάποιος χρήστη που είπε σε έναν άλλο χρήστη “βούλωσέ το!” τον μπλόκαρα. Αυτό μου στοίχισε προσβλητικά μηνύματα. Άλλοτε με προσβάλουν κάποιοι καλλιτέχνες όταν σβήνω κομμάτια που αυτοί έγραψαν και δεν πληρούν τους κανόνες που έχουν τεθεί», σημειώνει.
Η επικεφαλής είναι 56 ετών και στέλεχος σε μια μεγάλη γαλλική βιομηχανία. Μπήκε στην Wikipedia πριν από 6 χρόνια και έχει γράψει πάνω από 500.000 άρθρα. «Είναι το πάθος μου, μουπαίρνει πάνω από 5 ως 6 ώρες την ημέρα», τονίζει χαρακτηριστικά.
Ως διαχειρίστρια, στον υπολογιστή της φτάνουν μια σειρά από άρθρα που ανεβάζουν διάφοροι χρήστες. «Κοιτάζω, διορθώνω, σβήνω, βγάζω τους βανδαλισμούς, κρατώ την εγκυκλοπαίδεια σε καλή κατάσταση, ώστε να μη χάσει το κύρος της».
Ποιες χώρες κρύβονται πίσω από τη Wikipedia
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, έρευνα του Ινστιτούτου internet του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διαπίστωση πως τα μισά σχεδόν άρθρα προέρχονται από ανθρώπους που ζουν σε πέντε κυρίως χώρες.
Πρόκειται για τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.
http://www.thetoc.gr/