Slider
Τι ειπώθηκε στη συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον Π.Κουρουμπλή
Kοινή διαπίστωση ότι η συνεργασία μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του υπουργείου Εσωτερικών είναι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε επιβεβλημένη και αναγκαία για να καταστεί δυνατή η επίλυση των μεγάλων, χρόνιων και οξυμένων προβλημάτων των δήμων, συνέπεσαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης και ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης- συζήτησης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, στην οποία παραβρέθηκαν ακόμη ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Μπαλάφας, ο γενικός γραμματέας Κ. Πουλάκης και ο γενικός διευθυντής Κ. Θεοδωρόπουλος.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, αφού καλωσόρισε την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «η συνεργασία είναι επιβεβλημένη, γιατί τα μεγάλα, χρόνια και οξυμένα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απαιτούν επιτακτικά την επίλυσή τους. Εάν δεν το καταφέρουμε, θα είμαστε υπεύθυνοι για τη διαιώνιση των προβλημάτων της Αυτοδιοίκησης, αλλά και των τοπικών κοινωνιών». Παράλληλα ο κ. Πατούλης τόνισε ότι «η ΚΕΔΕ θα συμπλεύσει με την Κεντρική Κυβέρνηση, στις αποφάσεις που κρίνει ότι ωφελούν τους Δήμους, αλλά ταυτόχρονα διατηρεί το δικαίωμα να διαφωνεί σε όσα θεωρεί ότι θίγουν την Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα δημοκρατικού διαλόγου για να ακουστούν οι απόψεις μας, αλλά και δεν θα διστάσουμε να βρούμε και πιο δυναμικούς τρόπους διεκδίκησης.»
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλής, ο οποίος σημείωσε ότι στόχος της σημερινής επίσκεψης είναι να συμβάλει στην καθιέρωση κλίματος εμπιστοσύνης και ειλικρινούς συνεργασίας, καθώς και να ακούσει με προσοχή τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα τόνισε ότι οι εκλογές τέλειωσαν και ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη απέναντι στην πατρίδα και πως οι κομματικές ιδιότητες του καθενός είναι χρήσιμο να είναι απόμακρες.
Σε ότι αφορά τον Καλλικράτη ο κ. Κουρουμπλής αποσαφήνισε ότι για την επόμενη διετία δεν υφίσταται θέμα αλλαγής του χωροταξικού σχεδιασμού. Παράλληλα τόνισε ότι τα αρκετά προβλήματα που έχει γεννήσει η εφαρμογή του θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Για το σκοπό αυτό αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, θα συσταθεί ειδική Επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών, στην οποία θα συμμετέχει και η ΚΕΔΕ και θα έχει ως έργο της την επεξεργασία τόσο του νέου πλαισίου για τον Καλλικράτη, όσο και το Νέο Κώδικα των Δήμων.
Επίσης στο αμέσως προσεχές διάστημα θα υπάρξει κοινή συνάντηση του ίδιου, της ΚΕΔΕ και του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη με αντικείμενο την παράταση του ΕΣΠΑ καθώς και την εξεύρεση επιπλέον χρηματοδότησης για τους παιδικούς σταθμούς.
Τέλος ο κ. Κουρουμπλής ανακοίνωσε τη σύσταση και καθημερινή λειτουργία μόνιμης επιτροπής ΥΠΕΣΔΑ και ΚΕΔΕ με αντικείμενο την επίλυση των εκκρεμοτήτων.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις δεσμεύσεις του υπουργού και «αυτό που μένει, τόνισε, είναι να ικανοποιηθούν στην πράξη».
Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έκανε εκτενή παρουσίαση των θέσεων και διεκδικήσεων της Αυτοδιοίκησης.
Σε ότι αφορά στην σημερινή οικονομική κατάσταση των δήμων, ο κ. Πατούλης είπε ότι οι πρωτοφανείς περικοπές πόρων τα τελευταία χρόνια, έχουν πλήξει ήδη τις ανελαστικές δαπάνες των δήμων και σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα των μικρών ΟΤΑ, υπάρχουν προβλήματα λειτουργίας αλλά και επιβίωσής τους.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των ΟΤΑ με την απόδοση του συνόλου των θεσμοθετημένων πόρων, με τη συνέχιση του προγράμματος απόδοσης των Παρακρατηθέντων, την επαναφορά του ποσοστού κατανομής εσόδων του Πράσινου Ταμείου στους δήμους από το 2,5%, στο αρχικό 10%, τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού των ΟΤΑ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο ύψος του επιτοκίου της ΕΚΤ.
Επίσης ζήτησε να υπάρξει αναμόρφωση του οικονομικού αποτελέσματος των δήμων στους στόχους του κρατικού προϋπολογισμού 2015 και το γενικό ισοζύγιο του προϋπολογισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να είναι ισοσκελισμένο, ενώ παράλληλα να υπάρξει πρόβλεψη στο πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων να συμμετέχουν και οι δήμοι κατά προτεραιότητα, με χρηματικό ποσό τουλάχιστον 1 δις ευρώ.
Για τη συμμετοχή των δήμων στο ΕΣΠΑ ο κ. Πατούλης επανέλαβε ότι για τα προγράμματα 2007-2013 υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, πολλά έργα έχουν διακοπεί, ενώ είναι διαπιστωμένη η αδυναμία ολοκλήρωσης έργων των δήμων μέχρι το τέλος του 2015. Για το λόγο αυτό, η Αυτοδιοίκηση ζητάπαράταση κατά ένα έτος στην ολοκλήρωση του χρόνου υλοποίησης του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013, καθώς και διερεύνηση της δυνατότητας χρηματοδότησης των δήμων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για όσα έργα τυχόν απενταχθούν.
Για το νέο ΕΣΠΑ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επανέφερε την πρόταση είτε να διαμορφωθεί ειδικό πρόγραμμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είτε να υπάρξει πρόβλεψη τόσο στα Τομεακά όσο και στα Περιφερειακά Προγράμματα για συγκεκριμένες κατηγορίες έργων και δράσεων στους δήμους. Επίσης ο κ. Πατούλης υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η ισότιμη εταιρική σχέση μεταξύ των δήμων και των περιφερειών στο σχεδιασμό σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, τη χρηματοδότηση και την εφαρμογή των προγραμμάτων.
Για τα κοινωνικά προγράμματα των δήμων ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε πως πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας των υφιστάμενων δομών, η δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν τον αποκεντρωμένο ρόλο των ΟΤΑ στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, τη συνέχιση των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας.
Για το προσφυγικό – μεταναστευτικό και ειδικότερα για τα κέντρα υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι την ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να διασφαλιστεί τόσο η ομαλή και ποιοτική φιλοξενία των προσφύγων, όσο και την κανονική λειτουργία των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών, καθώς μέριμνα ώστε να μην κληθούν οι δήμοι να επωμισθούν δυσβάσταχτες για αυτούς δαπάνες.
Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και σε ζητήματα που αφορούν στην καταστατική θέση των αιρετών, τονίζοντας ότι υπάρχουν εκκρεμότητες που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης όπως το μισθολογικό καθεστώς, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα, αλλά και το πλαίσιο εποπτείας των ΟΤΑ.