Connect with us

Υγεία

Το κουτσομπολιό χαρίζει χρόνια στη ζωή!

550_334_40436

Το κουτσομπολιό έχει ζωτική σημασία για την επιβίωση και μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο, υποστηρίζει ένας διακεκριμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Παρότι πολλοί το θεωρούν μία αήθη συνήθεια, ο καθηγητής Εξελικτικής Ψυχολογίας δρ Ρόμπιν Ντάνμπαρ πιστεύει ότι είναι ένα χαρακτηριστικό που μας ξεχωρίζει από τα ζώα και το οποίο χρειαζόμαστε για την επιβίωσή μας.

Όπως εξήγησε στο Φεστιβάλ Επιστήμης του Τσέλτεναμ, το κουτσομπολιό επιτρέπει τη μετάδοση σημαντικών πληροφοριών, μας βοηθεί να δενόμαστε με την οικογένεια και τους φίλους μας, και ευνοεί την μακροβιότητα.

«Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες μακροζωίας είναι το μέγεθος του κοινωνικού δικτύου μας», είπε. «Μπορεί μάλιστα να είναι ο σημαντικότερος όλων, με εξαίρεση ίσως το κάπνισμα, ενώ ασκεί τεράστια επίδραση στην ευτυχία και στην ευεξία μας».

Το πρόβλημα, συνέχισε, είναι πως θα διατηρηθεί το κοινωνικό δίκτυο. «Η γλώσσα εξελίχθηκε για να ενημερωνόμαστε, να λέμε ιστορίες που είναι σημαντικές για την συνοχή της κοινότητας στην οποία ζούμε και για να διατηρούμε ζωντανή την επικοινωνία εντός του κοινωνικού δικτύου μας», είπε.

«Το κουτσομπολιό δεν είναι τίποτε άλλο παρά συζητήσεις με τους άλλους, οι οποίες μας διατηρούν ενημερωμένους για τον κοινωνικό κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε.

»Επομένως, μάς κάνει απλώς ανθρώπους. Με αρνητικό τρόπο, δηλαδή για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, το κουτσομπολιό δεν εμφανίστηκε παρά τον 18ο αιώνα».

Αντί, επομένως, να νιώθουμε τύψεις όταν κουτσομπολεύουμε (δίχως να λέμε ψέματα) τους άλλους, θα έπρεπε να το αποδεχθούμε ως σημαντικό κομμάτι της ζωής μας, το οποίο μας βοηθεί να ζήσουμε περισσότερο, κατέληξε ο δρ Ντάνμπαρ.

Η ποσότητα επίσης μετράει

Σημαίνουν άραγε όλ’ αυτά ότι πρέπει από το πρωί έως το βράδυ να κουτσομπολεύουμε τους πάντες και τα πάντα;

Η απάντηση είναι αρνητική, κατά την δρα Τζένιφερ Κόουλ, λέκτορα στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, η οποία έχει πραγματοποιήσει μελέτες για το κουτσομπολιό και τις απόψεις μας γι’ αυτό.

«Η ποσότητα του κουτσομπολιού έχει μεγάλη σημασία», είπε. «Αν και δυσπιστούμε προς όσους κουτσομπολεύουν πάρα πολύ, είμαστε επιφυλακτικοί και με όσους δεν κουτσομπολεύουν καθόλου.

«Η κοινωνική σύνδεση είναι πολύ σημαντική και γι’ αυτό έχει σημασία το κουτσομπολιό, αρκεί να είναι περιορισμένο και όχι ανεξέλεγκτο».

tanea.gr

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014