Δυτική Ελλάδα
Το Μεταναστευτικό στο επίκεντρο του Πολιτικού Γραφείου της CPMR – Βασικός εισηγητής ο Κωνσταντίνος Καρπέτας
Βασικός εισηγητής για το Μεταναστευτικό ήταν ο βοηθός Περιφερειάρχη για τις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σχέσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Αντιπρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR, Κώστας Καρπέτας, κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της CPMR (Διάσκεψη των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης), που πραγματοποιήθηκε στη Χερσόνησο της Κρήτης.
Συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το θέμα, ο κ. Καρπέτας έθεσε το μεταναστευτικό υψηλά στην ατζέντα της CPMR και ως μέλος του ανώτατου πολιτικού οργάνου της CPMR, ενημέρωσε το Σώμα για τις έως τώρα εξελίξεις και εισηγήθηκε το πλαίσιο για μελλοντικές ενέργειες και πρωτοβουλίες, ενόψει και της Γενικής Συνέλευσης της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR που θα πραγματοποιηθεί στις 2-3 Ιουλίου 2015 στο Ναύπλιο.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, η Διαμεσογειακή Επιτροπή ξεκίνησε από το Παλέρμο την πανευρωπαϊκή εκστρατεία ευαισθητοποίησης και αλληλεγγύης «Είμαστε όλοι Μεσόγειοι», η οποία έχει και την υποστήριξη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.
«Οι Περιφερειακές και οι Τοπικές Αρχές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, χωρίς να διαθέτουν επαρκή μέσα και πόρους – ιδίως οι “ακρίτες” του Ευρωπαϊκού Νότου που βρίσκονται στη μέγγενη των δημοσιονομικών προγραμμάτων λιτότητας. Οι προσωρινές λύσεις ανάγκης που υιοθετούνται, συχνά έχουν αρνητικές κοινωνικές συνέπειες, με αποτέλεσμα να μειώνονται ακόμα περισσότερο οι δυνατότητές τους όσον αφορά τη διαχείριση των ροών, την ανθρωπιστική ανταπόκριση, την υποδοχή και την ένταξη» ανέφερε ο κ. Καρπέτας και συνέχισε: «Η ευθύνη θα πρέπει να γίνει κοινή σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης. Διεκδικούμε τη θέσπιση ενός μόνιμου μηχανισμού κατανομής των ευθυνών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κρατών μελών, των περιφερειών και των τοπικών αρχών ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τους διαρθρωτικούς περιορισμούς, τους πόρους, τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, τη δημογραφική κατάσταση και τους άλλους σχετικούς παράγοντες (όπως η επανένωση των οικογενειών), θα αντιμετωπίζει δίκαια τόσο τις «συνοριακές» χώρες του ευρωπαϊκού Νότου όσο και τις χώρες του Βορρά, και θα έχει πρόβλεψη για έκτακτες και επείγουσες καταστάσεις.».
Στο επίκεντρο του Πολιτικού Γραφείου της CPMR βρέθηκαν επίσης η Πολιτική Συνοχής, η Προσβασιμότητα και ιδίως των νησιών, οι Θαλάσσιες Υποθέσεις, και η Ενέργεια και το Κλίμα (ενόψει της Διάσκεψης για το Κλίμα το 2015 στο Παρίσι).
«Οι ευρωπαϊκές περιφέρειες, ιδίως αυτές τις Μεσογείου, αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις (κρίση, μεταναστευτικό, κλπ.) αλλά και μεγάλες ευκαιρίες (νέα προγραμματική περίοδος, ξεκίνημα Μακροπεριφέρειας Αδριατικής-Ιονίου, πακέτο “Γιούνκερ”, κλπ.). με την ισχυρή παρουσία μας στα ευρωπαϊκά όργανα, προσπαθούμε να ανταλλάξουμε πρακτικές, να κινητοποιήσουμε δυνάμεις και να διαμορφώσουμε κοινά πολιτικά οράματα και κοινές δράσεις» ανέφερε ο κ. Καρπέτας στο κλείσιμο της συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου της CPMR και ενόψει της επερχόμενης Γενικής Συνέλευσης της Διαμεσογειακής Επιτροπής σε λίγες μέρες.