Άλλες Ειδήσεις
Τριήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του Μάριο Σοάρες
Η Πορτογαλία κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος αρχής γενομένης την Δευτέρα, μετά τον θάνατο σήμερα σε ηλικία 92 ετών του πρώην Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Μάριο Σοάρες, ενός αφοσιωμένου υπερμάχου της Ευρώπης, που άφησε το δικό του στίγμα στην πολιτική ιστορία της χώρας του για τουλάχιστον 4 δεκαετίες.
«Χάσαμε σήμερα εκείνον που τόσες πολλές φορές ήταν το πρόσωπο και η φωνή της ελευθερίας μας, για την οποία εκείνος πολεμούσε όλη του την ζωή» δήλωσε ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα από το Νέο Δελχί, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης διάρκειας μίας εβδομάδας.
«Η απώλεια του Μάριο Σοάρες, είναι το να χάνουμε κάποιο πρόσωπο αναντικατάστατο στην πρόσφατη Ιστορία μας» συμπλήρωσε ο Αντόνιο Κόστα, διατυπώνοντας την θλίψη του καθώς δεν θα μπορέσει να παραστεί στην κηδεία με τιμές αρχηγού Κράτους, την ημερομηνία της οποίας δεν διευκρίνισε.
Ο Μάριο Σοάρες, που θεωρείται ο πατέρας της Δημοκρατίας στην Πορτογαλία, απεβίωσε σήμερα το απόγευμα στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού στη Λισαβόνα όπου νοσηλευόταν από τις 13η Δεκεμβρίου ενώ είχε παρουσιάσει «ενδείξεις καθολικής επιδείνωσης της υγείας του».
Ο θάνατός του προκάλεσε έντονα συναισθήματα στην χώρα και η σημαία κυματίζει πλέον μεσίστια στο Κοινοβούλιο στη Λισαβόνα.
«Ήταν ένας μαχητής της ελευθερίας» και η Πορτογαλία πρέπει να πασχίσει προκειμένου «να παραμείνει αθάνατη η κληρονομιά του» σχολίασε, συγκινημένος, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα.
«Είμαι βέβαιος ότι πρόκειται για μια θλιβερή ημέρα για όλους τους Πορτογάλους. Ήταν ένας από τους θεμελιωτές του δημοκρατικού πολιτεύματος με το οποίο εμείς ζούμε σήμερα» υπογράμμισε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Πέδρο Πάσους Κοέλιου.
Ιδρυτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας, υπουργός Εξωτερικών, δύο φορές πρωθυπουργός, πρόεδρος της Δημοκρατίας από το 1986 έως το 1996, κατόπιν ευρωβουλευτής, ο Μάριο Σοάρες αποτέλεσε κεντρικό πρόσωπο της Δημοκρατίας στην Πορτογαλία.
«Ποτέ μου δεν θεώρησαν ότι είμαι ιδιαίτερος. Είμαι ένα κανονικό πρόσωπο» είχε ο ίδιος δηλώσει σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τον Φεβρουάριο του 2015 ο Μάριο Σοάρες, ένας δικηγόρος που εισήλθε πολύ νωρίς στην πολιτική για να αντιταχθεί στην δικτατορία του Αντόνιο Ολιβέιρα Σαλαζάρ.
Παρών στην πολιτική σκηνή της χώρας του έως προχωρημένη ηλικία, καταδίκασε με δριμύτητα την πολιτική λιτότητας που εφάρμοσε η προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση το διάστημα 2011- 2014.
Αρχιτέκτονας της ένταξης της Πορτογαλίας στην ΕΕ το 1986, κατήγγειλε 25 χρόνια αργότερα την απουσία αλληλεγγύης των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, που σύμφωνα με τον ίδιο «ξέχασαν το σχέδιο των ιδρυτών πατέρων» κι επέτρεψαν να τους καθοδηγήσει ένας «σκληρός καπιταλισμός».
Η τελευταία του δημόσια εμφάνιση ήταν τον Σεπτέμβριο με αφορμή μια τελετή προς τιμή της συζύγου του, της φιλανθρώπου Μαρία Μπαρόζο. Παντρεύτηκαν το 1949, έκαναν δύο παιδιά.
Ο ρόλος του ήταν ιδιαίτερα σημαντικός την επομένη της Επανάστασης των Γαρυφάλων του 1974, ένα στρατιωτικό πραξικόπημα που έβαλε τέλος στη δικτατορία 48 ετών και σε αποικιακούς πολέμους 13 ετών.
Ο Αντόνιο Σοάρες κέρδισε τις πρώτες ελεύθερες εκλογές που διοργανώθηκαν στην Πορτογαλία.
ΑΠΕ-ΜΠΕ