Uncategorized
Τσίπρας – Γιούνκερ κατά ΔΝΤ και Σόιμπλε για εργασιακά και Grexit
Ξεκάθαρο μήνυμα στους δανειστές, παρουσία του προέδρου της Κομισιόν και εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης που περιλαμβάνει το καυτό ζήτημα των εργασιακών σχέσεων έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας. «Η ανάκαμψη στην Ελλάδα δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας», είπε χαρακτηριστικά. Σύμμαχος της Ελλάδας στο εργασιακό ο Γιούνκερ.«Γνωρίζετε ότι ακούγονται διάφορες απόψεις. Απόψεις από την πλευρά των πιστωτών που προσκρούουν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, εργασιακό και κοινωνικό. Κοινή μας πεποίθηση όμως είναι ότι η ανάκαμψη στην Ελλάδα δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας, αλλά σε ένα παραγωγικό μοντέλο σύγχρονο και ασφαλές, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για το περιβάλλον. Σε ένα παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στην καινοτομία και στην υψηλή προστιθέμενη αξία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Σύμμαχος της Ελλάδας στα εργασιακά ο Γιούνκερ
Ερωτηθείς για τη στάση που θα κρατήσει η Κομισιόν κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης με αφορμή και τα σενάρια ή τις προτάσεις κάποιων εκ των δανειστών για το θέμα των εργασιακών ο κ. Γιούνκερ είπε: «Δεν θα ήθελα να μπω στις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων που θα λάβουν χώρα το φθινόπωρο. Σε κάθε περίπτωση ως προς αυτά τα οποία αναφέρεται είναι ευρεία η συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής».«Εγώ θέλω ο κοινωνικός και ο εργασιακός διάλογος να μπορέσει να λάβει χώρα και να συμβάλλει στην Ελλάδα και αλλού. Αλλωστε οι διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας σε ότι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους την ελληνική πραγματικότητα. Η εργασιακή νομοθεσία θα πρέπει να προχωρήσει στην κατεύθυνση των καλών πρακτικών που υπάρχουν αλλού. Δεν είμαι φίλος των ομαδικών απολύσεων και πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα διαμορφώσει μία πρόταση με την οποία θα μπορέσω να είμαι σύμφωνος».
Τσίπρας: Να επιταχυνθεί η υλοποίηση συμφωνίας για βραχυπρόθεσμη ρύθμισης του ελληνικού χρέους
Μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Κομισιόν ήταν και αυτό της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. «Πρέπει το επόμενο διάστημα να επιταχυνθεί η υλοποίηση της συμφωνίας και κυρίως να επιταχυνθεί η υλοποίηση της συμφωνίας για τη βραχυπρόθεσμη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και να οριστούν οι λεπτομέρειες για τη μεσομακροπρόθεσμη διαχείρισή του».
Σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αξιοποιείται το πακέτο Γιούνκερ και πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι εγκρίσεις για την ανάκαμψη και την επιστροφή στην ανάπτυξη. «Πρέπει όλοι να δώσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι χώρα φιλική στον παραγωγικό επενδυτή», σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, στην ενίσχυση της διαφάνειας, στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, στην τόνωση της επιστημονικής έρευνας, στην κατάρτιση των εργαζομένων, στη δημιουργία υποδομών και τη δημιουργία ξεκάθαρου και σταθερού φορολογικού συστήματος. «Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε, και όχι στην κατεύθυνση της κατεδάφισης κοινωνικών δικαιωμάτων», είπε.Επίσης, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Γιούνκερ συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ευρώπη και το επικείμενο δημοψήφισμα στη Μεγάλη. Βρετανία. «Σαφώς και οι δύο ψηφίζουμε την παραμονή της Μ. Βρετανία αλλά θα πρέπει να προβληματιστούμε για το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη, η οποία βρίσκεται σε μία πραγματική κρίση, χρειάζεται να επαναπροσδιορίσει το όραμα και την προοπτική της, διότι στόχος πρέπει να είναι να πείθουμε τους λαούς μας ότι η κοινή προοπτική μας είναι αναγκαία και ελπιδοφόρα.
Ακόμη, ο πρωθυπουργός τόνισε πως πέρα από την ετυμηγορία του βρετανικού λαού «θα πρέπει να προβληματιστούμε για το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη». Θύμισε ακόμη ότι πέρυσι «κάποιοι έκαναν σχέδια για Grexit» και σήμερα, όπως είπε, «βλέπουν πόσο ανόητα ήταν αυτά τα σχέδια για όλη την Ευρώπη».
Στο δίλημμα «λιγότερη ή περισσότερη Ευρώπη» η απάντηση είναι ότι «χρειαζόμαστε καλύτερη Ευρώπη», επεσήμανε.