Connect with us

Uncategorized

Τσίπρας: Δεν είμαστε πρωτοβουλία διαίρεσης και διχασμού της Ε.Ε.

550 334 535022

550_334_535022«Κοινή μας βούληση είναι να ενισχύσουμε τη συνοχή και την ενότητα της Ευρώπης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των ηγετών των χωρών του Νότου στο Ζάππειο, μετά την ολοκλήρωση της ευρωμεσογειακής Συνόδου.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να εμπνεύσει τους λαούς της. «Πρέπει να λάβουμε μέτρα για τη βελτίωση της ζωής των Ευρωπαίων πολιτών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η διακήρυξη της 1ης Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε.

Τσίπρας στη Σύνοδο του Νότου: Το δίλημμα λιτότητα ή ανάπτυξη έχει τελειώσει

«Χρειάζεται να πάρουμε μέτρα που θα δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη και την απασχόληση», δήλωσε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως χρειάζεται αναβάθμιση της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας. «Με ανθρώπινη και αποτελεσματική μεταχείριση των προσφυγικών ροών. Σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της Ευρώπης διακυβεύεται στη Μεσόγειο. Οφείλουμε να καταθέσουμε τη δική μας προσέγγιση στην αντιμετώπιση των προκλήσεων, απαντώντας στις δυνάμεις του εθνικισμού και της ξενοφοβίας», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.
«Δεν είμαστε ακόμη μία πρωτοβουλία διαίρεσης και διχασμού της Ευρώπη» τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως η Σύνοδος είναι μια πρωτοβουλία διαλόγου που θα προβάλλει την ανάγκη μιας νέας ενότητας.
Ακόμη, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Πορτογαλία. «Μας ένωσαν τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση, η προσφυγική κρίση και η κρίση ασφάλειας. Μας ενώνει η κοινή μας θάλασσα και μια μεγάλη ιστορική παράδοση. Ο μεσογειακός πολιτισμός μπόλιασε τον ευρωπαϊκό πολιστικμό. Εμείς θέλουμε να μπολιάσουμε τον διάλογο για μια καλύτερη Ευρώπη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ολάντ: Χρειαζόμαστε ένα μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα
Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τόνισε ότι χρειαζόμαστε ενότητα και συνοχή και πως οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλλουν στην έναρξη ενός διαλόγου χρήσιμου στην Ευρώπη, ώστε να συμβάλλουν στην ασφάλεια και την ευημερία της.
«Ελπίζουμε να μπορέσουμε να συμβάλλουμε, στη Μπρατισλάβα, με τις δικές μας σκέψεις και προτάσεις, στο τι σημαίνει ώθηση στην Ευρώπη, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα πολιτισμού και κατανόησης σε σχέση με τα δεινά που αντιμετωπίζουν λαοί που είναι κοντά μας», πρόσθεσε.
«Χρειαζόμαστε αναπτυξιακό πρόγραμμα και είναι σημαντικό να στείλουμε μήνυμα συνοχής τη στιγμή του Brexit και της ανόδου του λαϊκισμού στην Ευρώπη», κατέληξε ο Γάλλος Πρόεδρος.
Αναστασιάδης: Η Σύνοδος δεν αποτελεί προσπάθεια ομαδοποιήσεων εντός της ΕΕ
Ο πρόεδρος της Κύπρου εξήρε την πρωτοβουλία των Αθηνών χαρακτηρίζοντάς την ως προάγγελο της Συνόδου που θα συνέλθει στην Μπρατισλάβα, όπου θα διεξαχθεί συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης.
Ο Νίκος Αναστασιάδης εκτίμησε ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου θα συνεισφέρουν στο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μια σειρά προκλήσεων και ιδιαιτεροτήτων της περιοχής της Μεσογείου που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Απαντώντας στην κριτική που υπάρχει από ορισμένες χώρες του βορρά για τη σημερινή συνάντηση της Αθήνας ο Πρόεδρος της Κύπρου εμφανίστηκε καθησυχαστικός διαβεβαιώνοντας ότι η σημερινή Σύνοδος δεν αποτελεί προσπάθεια ομαδοποιήσεων εντός της ΕΕ γιατί κάτι τέτοιο θα έπληττε τον κοινό στόχο της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Έκανε λόγο για ανάγκη αυτοκριτικής εκ μέρους των ευρωπαϊκών ηγεσιών για τις μέχρι σήμερα πολιτικές που ακολουθήθηκαν τονίζοντας ότι είναι ώρα να αντιμετωπιστούν τα αίτια αποξένωσης των πολιτών από τις χαρασσόμενες πολιτικές και, τέλος, σημείωσε ότι η Ευρώπη οφείλει να προσαρμόσει τις πολιτικές της με βάση τα σημερινά δεδομένα.
Ρέντσι: Χρειαζόμαστε μια κοινωνική Ευρώπη
«Εάν κάποιος κοιτάξει τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο, φαίνεται σαν να είναι το παρελθόν της ανάπτυξης και της απασχόλησης», δήλωσε από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, τονίζοντας πως η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να φτάσει στον καλύτερο εαυτό της, ως προς την παιδεία και τον πολιτισμό της. Ο κ. Ρέντσι έκανε λόγο για την ανάγκη μιας κοινωνικής Ένωσης.
«Οι Αμερικανοί μιλούν για την λεγόμενη ήπια δύναμη και η Ευρώπη είναι ήπια δύναμη, μπορεί να σφυρηλατήσει μια πραγματική ταυτότητα» σημείωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός και ανέφερε ότι δεν θα πρέπει η Ευρώπη να βασίζεται μόνο στην γραφειοκρατία.
Κόστα: Ίση και δίκαιη κατανομή των προσφύγων
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα είπε ότι η ευρωμεσογειακή Σύνοδος πραγματοποιήθηκε προκειμένου οι ηγέτες να ανταποκριθούν στις ανησυχίες των πολιτών, όπως το θέμα της ασφάλειας, το μεταναστευτικό, την τρομοκρατία και την ανάπτυξη με την δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
«Είναι πολύ σημαντικό που προσήλθαμε εδώ στην Αθήνα το λίκνο του πολιτισμού με τις αξίες που διέπουν την Ευρώπη για να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες των πολιτών μας, πρωτίστως το θέμα της ασφάλειας. Θα πρέπει να υποστηρίξουμε την κοινή στρατηγική μας στην εξωτερική πολιτική», τόνισε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και εξήγησε ότι θα πρέπει να υπάρξει στήριξη στην αφρικανική ήπειρο εξαιτίας των δημογραφικών ανισοτήτων με την Ευρώπη.
Για το μεταναστευτικό ο Αντόνιο Κόστα εξήγησε ότι θα πρέπει να γίνει ίση και δίκαιη κατανομή των προσφύγων στα ευρωπαϊκά εδάφη, η οποία θα διέπεται από την αρχή της αλληλεγγύης.
«Οι πολίτες, και κυρίως οι νέοι, θα πρέπει να βλέπουν το μέλλον με ελπίδα. Γιατί η Ευρώπη δεν τους δίνει ελπίδες για απασχόληση. Θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μία πολιτική επενδύσεων που θα οδηγήσει σε απασχόληση και ανάπτυξη», τόνισε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.
«Αυτή η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμη και χαίρομαι γιατί θα πάρουμε τη σκυτάλη στην Λισαβόνα. Σεβόμαστε την ιδιαιτερότητα των λαών της Ευρώπης και θα θέλαμε να τους συμπεριλάβουμε όλους. Βλέπουμε την Ευρώπη ως ολότητα . Ευχαριστούμε Αλέξη γι’ αυτή την πολύ σημαντική πρωτοβουλία», κατέληξε ο Αντόνιο Κόστα.
Τζόζεφ Μούσκατ: Χρειάζεται άλλη νομοθεσία για το προσφυγικό
Την ανάγκη αλλαγών στο νομικό πλαίσιο που διέπει τη μετανάστευση και το προσφυγικό επισήμανε στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο των Αθηνών ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ.
Ο Μαλτέζος πρωθυπουργός ευχήθηκε η Σύνοδος των Αθηνών να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην ευρωπαϊκή πολιτική και εστίασε τις δηλώσεις του σε τρία σημεία:
Αφενός στην ανάγκη να υπάρξει στήριξη στο σχέδιο Γιουνκέρ που πρέπει να ενισχυθεί με επιπλέον πόρους, αφετέρου άσκησε κριτική στο περιεχόμενο της υφιστάμενης συνθήκης του Δουβλίνου για τη μετανάστευση και τέλος εξήρε την ανάγκη για την κοινωνική Ευρώπη.
Φερνάντο Εγκιδάθου: Σημαντική πρωτοβουλία η σύνοδος
«Ο Μαριάνο Ραχόι ήθελε να βρεθεί εδώ, δεν στάθηκε όμως δυνατόν λόγω πολιτικού χρονισμού» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της Ισπανίας και αναπληρωτής υπουργός ΕΕ της χώρας Φερνάντο Εγκιδάθου στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν μετά τη σύνοδο μεσογειακών χωρών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Ο κ. Εγκιδάθου χαρακτήρισε τη σύνοδο σημαντική πρωτοβουλία και τόνισε πως «αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος της μεσογειακής θάλασσας και πάντα υποστηρίζουμε τις συναντήσεις αυτές που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα»ΠΗΓΗ:real.gr.

Advertisement

AgrinioTimes ©2014