Connect with us

Slider

Υδρογονάνθρακες: Τα ΕΛΠΕ διεκδικούν το οικόπεδο1 στο Β.Δ Ιόνιο ,που αμβισβητεί η Αλβανία

Υδρογονάνθρακες: Τα ΕΛΠΕ διεκδικούν το οικόπεδο 1 στο Βόρειο-Δυτικό Ιόνια

 

Τα ΕΛΠΕ θα υποβάλουν προσφορά για την παραχώρηση του οικοπέδου 1 στο ΒΔ Ιόνιο, για το οποίο εκφράστηκαν αμφισβητήσεις από την πλευρά της Αλβανίας, ανακοίνωσε σήμερα στη γενική συνέλευση των μετόχων του ομίλου ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γρηγόρης Στεργιούλης.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού που είναι σε εξέλιξη το Δημόσιο παραχωρεί για έρευνες υδρογονανθράκων συνολικά 20 περιοχές (“οικόπεδα”) στο Ιόνιο και το νότιο Κρητικό πέλαγος και η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος αν δεν δοθεί νέα παράταση λήγει στις 14 Ιουλίου. Το θέμα του οικοπέδου 1 όπως είπε ο κ. Στεργιούλης έχει συζητηθεί με το υπουργείο Εξωτερικών και, αν και δεν είναι το πιο ενδιαφέρον ενεργειακά τα ΕΛΠΕ θα υποβάλουν προσφορά προκειμένου να μην αμφισβητηθούν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, έξω από το οποίο γινόταν συγκέντρωση διαμαρτυρίας από την “Εργατική Ομοσπονδία Βάσης” για το θάνατο τεσσάρων εργαζομένων στο δυστύχημα της 8ης Μαΐου στο διυλιστήριο Ασπροπύργου.

Ο πρόεδρος του ομίλου των ΕΛΠΕ κ. Ε. Τσοτσορός εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη του ομίλου προς τις οικογένειες των θυμάτων ενώ ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γρηγόρης Στεργιούλης έκανε λόγο για το χειρότερο δυστύχημα στην ιστορία της εταιρίας, ζήτησε συγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων και επανέλαβε ότι η στήριξη της εταιρίας θα είναι ουσιαστική και έμπρακτη.

Αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις ο κ. Τσοτσορός επεσήμανε ότι “Η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία, εφόσον ολοκληρωθεί θα περιορίσει την αβεβαιότητα, ωστόσο τα μέτρα που συζητώνται είναι πιθανό να επηρεάσουν την ανάπτυξη. Όλα είναι ρευστά, ευχόμαστε να υπάρξει αίσιο τέλος”.

Από την πλευρά του ο κ. Στεργιούλης τόνισε ότι με την έκδοση των ευρωομολόγων το 2014 ο όμιλος είναι προετοιμασμένος για δύσκολες καταστάσεις ενώ χαρακτήρισε πρόκληση το γεγονός ότι τα ΕΛΠΕ λειτουργούν στη διεθνή αγορά έχοντας πίσω τους το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με τα γνωστά προβλήματα.

Η στρατηγική του ομίλου όπως ανέφερε ο κ. Τσοτσορός περιλαμβάνει περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας (ήδη τα ΕΛΠΕ εξάγουν το 50% της παραγωγής τους), μετεξέλιξή του σε σημαντικό ενεργειακό όμιλο στην Ανατολική Μεσόγειο, ενίσχυση της ασφάλειας, αύξηση του μεριδίου λιανικής αγοράς από 30% που είναι τώρα σε 40% σε βάθος πενταετίας με περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου ιδιολειτουργούμενων πρατηρίων και εφαρμογή του συστήματος ελέγχου εισροών – εκροών με στόχο τον περιορισμό του λαθρεμπορίου.

Η στροφή στις εξαγωγές υποκατέστησε τις απώλειες της εσωτερικής αγοράς που έφθασαν στο 42% από το 2009, ενώ η τάση σταθεροποίησης και μικρής αύξησης της ζήτησης που καταγράφηκε πέρυσι συνεχίζεται και το 2015, παράλληλα με σημαντική αύξηση των περιθωρίων διύλισης. Ως πρόκληση ωστόσο για τη διεθνή ανταγωνιστικότητα του ομίλου χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι τα διυλιστήρια τρίτων χωρών δεν επιβαρύνονται με τα κόστη που επιβάλει στην ΕΕ η Κοινοτική νομοθεσία. Ήδη από το 2009 έκλεισαν ή μετατράπηκαν σε αποθήκες 26 διυλιστήρια στην ΕΕ.

Ως το 2017 τα ΕΛΠΕ στοχεύουν σε μείωση του δανεισμού μεταξύ άλλων με πώληση μη στρατηγικών συμμετοχών. Ανακοινώθηκε επίσης ότι οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Elpedison τίθενται σε θερμή εφεδρεία έως ότου βελτιωθούν οι συνθήκες ζήτησης στην ελληνική αγορά ώστε να επιστρέψουν σε πλήρη λειτουργία.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement

AgrinioTimes ©2014