Connect with us

Slider

Υπό σκέψη η νέα παράταση για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε 20 θαλάσσιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας

Υπό σκέψη η νέα παράταση για τις έρευνες υδρογονανθράκων

Είναι γεγονός ότι μετά τη δίμηνη παράταση που έδωσε στην προθεσμία υποβολής προσφορών, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης έχει επιδοθεί σε πραγματική εκστρατεία ενημέρωσης και προσέλκυσης εταιρειών από το διεθνές ερευνητικό δυναμικό, στο διαγωνισμό για τις 20 θαλάσσιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και Νότιας Κρήτης.

Η εκστρατεία αυτή, πέραν των γνωστών δυτικών εταιρειών, περιλάμβανε επαφές και προσκλήσεις προς εταιρείες από τη Ρωσία, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Βραζιλία, την Βενεζουέλα κ.λπ.

Παρόλα αυτά, και παρά τα ευήκοα ώτα που τείνουν οι συνομιλητές του κ. Λαφαζάνη σε πρώτο επίπεδο, δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάποια νέα σημαντική προσέλευση στα ελληνικά… ύδατα. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, καμία καινούργια εταιρεία, πέραν των τριών που είχαν εξαρχής αγοράσει τα σεισμικά πακέτα της PGS (EXXON MOBIL, TOTAL και ΕΛΠΕ) δεν έχει αγοράσει τα δεδομένα, προς μεγάλη απογοήτευση της νορβηγικής εταιρείας, η οποία δεν βλέπει να  αποσβένεται η  επένδυση που έκανε ερευνώντας τα σεισμικά δεδομένα των περιοχών της Δυτικής Ελλάδας και Νοτίως της Κρήτης.

Αλλά και από αυτούς που τα είχαν αγοράσει, οι δύο μεγάλες ξένες εταιρείες (EXXON MOBIL και TOTAL)  δεν έχουν δείξει έκτοτε σημαντικό ενδιαφέρον, ενώ οι πληροφορίες από την αγορά υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ετοιμάζουν φακέλους προσφορών.

Από την άλλη, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστηρίζουν παράγοντες που γνωρίζουν καλά τον τομέα των ερευνών υδρογονανθράκων, ακόμα και αν κάποιες εταιρείες προχωρήσουν σήμερα στην αγορά των σεισμικών δεδομένων, είναι πρακτικά αδύνατον να προλάβουν να μελετήσουν τα στοιχεία και να προετοιμάσουν προτάσεις για να κατέβουν στο διαγωνισμό.

Τα δεδομένα που συγκεντρώνονται ενάμιση μήνα πριν την καταληκτική ημερομηνία της 14ης Ιουλίου, διαγράφουν μια αρνητική προοπτική όσον αφορά το ενδιαφέρον που θα καταγραφεί για τα 20 θαλάσσια ελληνικά οικόπεδα. Αυτό, σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, έχει κάνει τους επιτελείς της οδού Μεσογείων να εξετάζουν ήδη την παράταση, εκ νέου, της προθεσμίας. Αντικειμενικός σκοπός είναι να δοθεί η δυνατότητα σε εταιρείες που έχουν την πρόθεση να έρθουν στην Ελλάδα αλλά διστάζουν λόγω της  συγκυρίας, να το πράξουν σε δεύτερο χρόνο.

Τι μπορεί να αλλάξει εν τω μεταξύ; Πρώτα απ΄όλα να ομαλοποιηθούν οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά από μια πιθανή συμφωνία με τους δανειστές. Είναι γνωστό ότι οι ξένοι παίκτες, σε όλους τους τομείς, τηρούν στάση αναμονής όταν πρόκειται για έργο στην Ελλάδα, περιμένοντας να αποκρυσταλλωθεί μια σαφής και καθαρή σχέση της χώρας με τους δανειστές της. Ειδικά για τους υδρογονάνθρακες βέβαια, από τη φύση του αντικειμένου τους, οι εταιρείες έχουν μάθει να δουλεύουν σε περιοχές, από το Ιράκ ως τη Μέση Ανατολή, ακόμη και σε εμπόλεμες συχνά ζώνες. Ωστόσο σε αυτές τις περιπτώσεις το μεγάλο πολιτικό και οικονομικό ρίσκο αντισταθμίζεται εν μέρει από το γεγονός ότι πρόκειται για “γνωστές” και εξερευνημένες περιοχές. Περιοχές δηλαδή όπου υπάρχουν διαπιστωμένα κοιτάσματα και όχι αχαρτογράφητες σαν τις περισσότερες από τις 20 ελληνικές.

Αντίθετα όταν πρόκειται για “καινούργιες” περιοχές και σε πολύ βαθιά νερά, όπως αυτές της Κρήτης, η πολιτική αβεβαιότητα “ζυγίζει” ακόμη περισσότερο στην ήδη βεβαρυμμένη ζυγαριά λόγω του υψηλού κόστους των ερευνών και της απουσίας δεδομένων. Σχετικά μηνύματα φέρονται να έχουν αποστείλει το τελευταίο διάστημα κάποιες από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες στην ελληνική πλευρά.

Το δεύτερο στοιχείο που καθιστά τη συγκυρία αρνητική είναι η συνεχιζόμενη καθήλωση των διεθνών τιμών πετρελαίου σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό δεν αφορά βεβαίως μόνον την Ελλάδα. Μόνο φέτος υπολογίζεται ότι βρίσκονται σε κίνδυνο επενδυτικά έργα έρευνας και παραγωγής που ξεπερνούν τα 150 δισ. δολάρια. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν έργα των BP, Exxon Mobil, Total, Anadarko, Marathon Oil, Shell, κ.ά.

Από αυτά τα projects, σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται οι έρευνες σε μεγάλα βάθη (deep και ultra deepwater), καθώς και οι νέες ανεξερεύνητες περιοχές (frontier). Τα ελληνικά οικόπεδα εμπίπτουν και στις δύο κατηγορίες, γι΄αυτό και οι ιθύνοντες του διαγωνισμού έχουν θέσει ως όρο για τις βαθιές γεωτρήσεις σε Ιόνιο και Κρήτη να πραγματοποιηθούν από εταιρείες με μεγάλο μέγεθος και εμπειρία («oil majors»).

energypress.gr

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014