Connect with us

Κοινωνία

Χειροτερεύει η κατάσταση στην Ειδομένη, έκκληση στους πρόσφυγες να φύγουν

idomeni%201

Οι ελληνικές Αρχές κοντά σ’ αυτούς που οργάνωσαν τη μετακίνηση των προσφύγων από την Ειδομένη σε άλλο σημείο της συνοριογραμμής με τα Σκόπια – Οι έρευνες φαίνεται ότι καταλήγουν σε πρόσωπα – Περισσότεροι από 43.000 οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα

Κοντά σ’ αυτούς που οργάνωσαν τη μετακίνηση των προσφύγωναπό την Ειδομένη σε άλλο σημείο της συνοριογραμμής με ταΣκόπια, με τα γνωστά επακόλουθα, βρίσκονται οι ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για ακτιβιστές που τάσσονται υπέρ των ανοικτών συνόρων.

Στον απόηχο του εγγράφου που κυκλοφόρησε σε λίγα αντίτυπα και ξεσήκωσε το καραβάνι προς το χωριό Χαμηλό για το πέρασμα προς τα Σκόπια, οι έρευνες των Ελληνικών αρχών φαίνεται ότι καταλήγουν σε πρόσωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ, τα πρόσωπα αυτά μετακινήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Ειδομένη και κινούνται σ’ ένα ιδεολογικό πλαίσιο «ανοιχτών συνόρων».

Και ενώ η κατάσταση στην Ειδομένη χειροτερεύει μέρα με τη μέρα σε πολλά επίπεδα, η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα προς τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν δίπλα στον φράχτη που σήκωσε η Fyrom, να συνεργαστούν με τις Ελληνικές αρχές ώστε να μεταφερθούν στις δομές φιλοξενίας.Στην Ειδομένη παραμένουν δεκάδες ΜΚΟ να προσφέρουν ότι είναι εφικτό, ενώ πρόσφυγες που επεστράφησαν από τη Fyrom κάνουν λόγο για βάναυση συμπεριφορά της αστυνομίας και του Στρατού.

Πρόσφυγες που επέστρεψαν στην Ειδομένη, χαρακτήρισαν ως «πραγματικό μαρτύριο» το διάστημα της σύλληψής τους από τις αρχές της γειτονικής χώρας έως και την απελευθέρωσή τους.

«Φτάσαμε στα σύνορα και έμεινα έκπληκτος με τους στρατιώτες στην άλλη πλευρά. Δεν περίμενα πως θα μού φερθούν έτσι. Είναι στρατιώτες και νόμιζα πως θα μας σεβαστούν αλλά δεν έδειξαν κανέναν οίκτο», λέει ο 24χρονος Χάλεντ από τη Συρία ένας από τους πρόσφυγες που συνελήφθη από τις αρχές της ΠΓΔΜ.

«Μας αντιμετώπισαν σαν εχθρό που θέλει να επιτεθεί στην πατρίδα τους. Μας ανάγκασαν να καθίσουμε κάτω και μας είπαν να μην σηκωθούν. Επί τέσσερις ώρες έπρεπε να υποστούμε αυτό το μαρτύριο και νιώσαμε πως στέγνωσε το αίμα μας. Όποιος παράκουε τις εντολές και ήθελε να κάνει κάποια κίνηση τον χτυπούσαν. Στο τέλος, ο στρατός μας πήγε σ” ένα χωριό, μας στρίμωξε σε μεγάλα στρατιωτικά οχήματα -περίπου 60 άτομα σε κάθε φορτηγό σαν τα ζώα- και μας οδήγησε σε κάποιο σημείο, όπου μας είπαν να βγούμε έξω. Δεν ενδιαφέρονταν, αν είχαν μπροστά τους γυναίκες ή παιδιά. Δεν ενδιαφέρονταν για τίποτα», τονίζει.

Τη μαρτυρία του Χάλεντ επιβεβαιώνει με δηλώσεις του και ο 29χρονος Μοχάμεντ, από το Χαλέπι της Συρίας.«Περάσαμε τον χείμαρρο και περπατήσαμε περίπου 500 μέτρα, όταν είδαμε τους στρατιώτες. Ήταν σαν να είχε έρθει εκεί ο στρατός όλης της χώρας. Μας έβριζαν και όταν κάποιος ήθελε να σηκωθεί, μας ανάγκαζαν με γκλομπς να καθίσουμε κάτω. Ακόμη και όταν έκλαιγε ένα μωρό χτυπούσαν τη μητέρα και της έλεγαν να το κάνει να σταματήσει», λέει.

«Τέσσερις ώρες μας είχαν έξω, στο δάσος. ‘Αλλοι αποκοιμήθηκαν, κάποιοι προσπαθήσαμε να στρώσουμε κουβέρτες για να ξαπλώσουμε αλλά ήταν υγρές και όλοι έτρεμαν από το κρύο. Ακόμη κι εμείς που είμαστε άνδρες δεν μπορέσαμε να το αντέξουμε», λέει, τονίζοντας πως «επί τέσσερις ώρες δεν ήξερα ποιο ήταν το μέλλον μου».

Ύστερα απ’ αυτό το διάστημα, σύμφωνα με τον Μοχάμεντ, τούς έβαλαν σε στρατιωτικά οχήματα και, όπως και στην περίπτωση του Χάλεντ, τούς οδήγησαν σε κάποιο σημείο του φράχτη, όπου, όπως λέει, οι στρατιώτες άνοιξαν μια τρύπα απ’ όπου τούς περνούσαν στην άλλη πλευρά των συνόρων.«Ένας από τους στρατιώτες μιλούσε λίγα αραβικά και μας είπε: «θέλουμε να σας βγάλουμε από εδώ όπως τους αρουραίους. Όπως μπήκατε παράνομα θα σας αναγκάσουμε να βγείτε από εδώ, επίσης, παράνομα», υποστηρίζει ο Μοχάμεντ.

Περιστατικά ξυλοδαρμών κλήθηκαν να διαχειριστούν και οι Γιατροί του Κόσμου, που είχαν την ευθύνη της ιατρικής φροντίδας των προσφύγων από το απόγευμα έως αργά το βράδυ της Δευτέρας. http://www.protothema.gr/

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014