Slider
Όχι από Αγρίνιο και Ναύπακτο στη μεταφορά απορριμμάτων από την Πάτρα
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
ΘΕΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Η κατάσταση όσον αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων είναι πια εκτός ορίων. Με το ξεκίνημα του καλοκαιριού εξαντλείται ο σημερινός χώρος ταφής , δηλαδή στην κορυφή ενός «φράγματος» από σκουπίδια. Σημειώνεται ότι στο ΧΥΤΑ έχει γίνει υπέρβαση του αρχικά προβλεπόμενου ύψους κατά 50 μέτρα ,κατά έκταση 40 περίπου στρέμματα και κατά όγκο 800.000 κυβικά μέτρα.
Η Ξερόλακκα έχει υπερκορεστεί ήδη από το 2009. Είναι τέτοια η κατάσταση που αποφασίσαμε ότι στην κορυφογραμμή δεν θα προσθέσουμε ούτε ένα μέτρο σκουπίδια επιπλέον για να μην αυξήσουμε το κίνδυνο κατάρρευσης των πρανών . Ο χώρος θα αρχίσει να αποκαθίσταται με έργα επικάλυψης ,συλλογής και αξιοποίησης μέσω δημόσιου φορέα του βιοαερίου, φύτευσης και γενικής περιστολής της ρύπανσης, με κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ.
Μπροστά μας λοιπόν βρίσκεται μια φοβερή κατάσταση απειλής για την Δημόσια Υγεία, πολύ χειρότερη από αυτήν της πόλης του Πύργου που παράγει μόλις το 15% των ποσοτήτων σκουπιδιών της πόλης μας.
Η Πάτρα το φετινό καλοκαίρι αλλά και μετά κινδυνεύει να μεταβληθεί σε μια υγειονομική κόλαση .Τώρα μάλιστα που ο λαός της ζει ένα βουνό με δεινά από την χρόνια καπιταλιστική κρίση.
Πώς φτάσαμε εδώ:
Για να δει κανείς το τί θα πράξει , πρέπει να διαγνώσει τις αιτίες που φθάσαμε ως εδώ, και τις ευθύνες που αναλογούν στον καθένα.
Για μας η κύρια αιτία του αδιεξόδου βρίσκεται στο κοινωνικοοικονομικό σύστημα, στο ότι εδώ και παραπάνω από δέκα χρόνια, μεγάλοι οικονομικοί όμιλοι στράφηκαν σ’ ένα νέο τομέα δραστηριοποίησης με τζίρο 2 δις ευρώ. Τα απορρίμματα μετατρέπονται σε πεδίο νέας σίγουρης κερδοφορίας, με τον λαό να καλείται να πληρώνει «φαραωνικού» μεγέθους εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων σκουπιδιών μέσω αυξημένων ανταποδοτικών τελών .
Οι Κυβερνήσεις, οι Περιφέρειες, πολλοί Δήμοι και κόμματα σαν πολιτικοί ατζέντηδες του μεγάλου κεφαλαίου έσπευσαν πρόθυμα να συμφωνήσουν και να υλοποιήσουν την γενική «γραμμή» μέσω του Εθνικού και του Περιφερειακού σχεδιασμού που νομοθέτησαν.
Για πολλούς λόγους, ιδιαίτερα λόγω σύγκρουσης συμφερόντων και της επελθούσας κρίσης, μέχρι σήμερα ΔΕΝ έχουν υπογραφεί οι οριστικές συμβάσεις για τα μεγάλα εργοστάσια σύμμεικτων σκουπιδιών μέσω ιδιωτικοποίησης (ΣΔΙΤ) και επιδοτήσεων από χρήματα του Ε.Σ.Π.Α.
Το δράμα του Πύργου ,της Τρίπολης ,του Αιγίου, το αδιέξοδο της Πάτρας είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής της άρχουσας τάξης, το πολιτικό προσωπικό της οποίας , σκόπιμα δεν φρόντισε έστω να υπάρχουν επαρκείς και περιβαλλοντικά άρτιοι ΧΥΤΑ, με στόχο να υποκύψουν όλοι, κάτω από την πίεση των πραγμάτων, στον εκβιασμό να δοθεί λύση από το «σωτήρα» ιδιώτη! Το σχέδιο όμως αυτό δεν τους βγήκε όπως το ήθελαν, και τώρα οι υπεύθυνοι τρέχουν να κρυφτούν μπροστά στο πρόβλημα «νίπτοντας τας χείρας τους». Ο Λαός δεν πρέπει να τους αφήσει πολιτικά ατιμώρητους.
Τι να κάνουμε:
Μετά την εκλογή μας ως νέα Δημοτική Αρχή σε επανειλημμένες συναντήσεις (και συσκέψεις) με την πρώην Κυβέρνηση και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος τονίσαμε ότι η Κυβέρνηση και η Περιφέρεια που έχουν το «μαχαίρι και το πεπόνι» οφείλουν να λύσουν το πρόβλημα. Διαπιστώσαμε υφέρπουσα σκληρότητα με την οποία ήθελαν να επιβάλουν την πολιτική τους ,παρά τις ευχές και τα καλά τους λόγια. Χαρακτηριστικά δεν είχαν προχωρήσει καν στην αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ) ,ούτε έφτιαξαν νέο Περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης (ΦΟΔΣΑ) όπως, στο κάτω – κάτω, όριζαν οι δικοί τους νόμοι.
Ομοίως δεν βρήκαμε στο Δήμο συγκροτημένη Υπηρεσία διαχείρισης των απορριμμάτων, ούτε καν μια ομάδα μηχανικών και άλλων επιστημόνων που να χουν στην ευθύνη τους τον όλο σχεδιασμό και τη σταδιακή υλοποίηση του δημοτικού συστήματος διαχείρισης.
Παρόλα αυτά αρχίσαμε αμέσως να προωθούμε νέο σχεδιασμό που βασίζεται στην πρόληψη, την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή των χρήσιμων υλικών, μαζί και την κατασκευή μονάδας κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών, και στην εν συνεχεία απόθεση των υπολειμμάτων και των σύμμεικτων σκουπιδιών σε ΧΥΤΑ. Ταυτόχρονα παρακολουθούμε στενά τις πολύ σημαντικές εξελίξεις των τεχνολογιών επεξεργασίας.
Ο σχεδιασμός αυτός ανταποκρίνεται στα λαϊκά συμφέροντα ,είναι περιβαλλοντικά επαρκής και έχει την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου και των παρατάξεων.
Επιπλέον με το πιο κατηγορηματικό τρόπο ΑΚΥΡΩΣΑΜΕ την δημιουργία πανάκριβης μονάδας μέσω ΣΔΙΤ ,που θα αύξαινε δραματικά τα ανταποδοτικά τέλη για τη λαϊκή οικογένεια, σε συνδυασμό με την σχεδιαζόμενη επιβολή νέων χαρατσιών όπως το «τέλος ταφής» και, ακόμη χειρότερα, μέσω του συστήματος «πληρώνω όσο πετάω». Σε όλα αυτά εμείς είμαστε αντίθετοι και το αποδείχνουμε με τις πράξεις μας.
Παράλληλα και για τη σταδιακή απεμπλοκή από την υπερκορεσμένη Ξερόλακκα, αποφασίσαμε:
- Τη δημιουργία με την σύμφωνη γνώμη περιοίκων κινητού Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΚΣΜΑ) για να είμαστε έγκαιρα προετοιμασμένοι, ώστε να μπορούμε να τα μεταφέρουμε σ’ άλλο ΧΥΤΑ με ταυτόχρονη ανάπλαση μέρους του υπάρχοντος κύτταρου που έχει ολοκληρωθεί η λειτουργία.
- Επίσης σαν αναγκαστική επιλογή προωθούμε την κατασκευή ενός τοίχου αντιστήριξης στο βορεινό πρανές αφενός για να αποφύγουμε τυχόν κίνδυνο κατολίσθησης και αφετέρου να προκύψει χώρος για καθ’ ύψος επέκταση του ΧΥΤΑ . Αυτό θα μας δώσει τον απαραίτητο χρόνο υλοποίησης του γενικότερου σχεδιασμού, που μεταξύ πολλών, περιλαμβάνει επέκταση του υπάρχοντος ΧΥΤΑ ΦΛΟΚΑ, ώστε το αδιέξοδο της Πάτρας να μην μεταβιβαστεί στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας.
Σημειώνουμε, όμως, ότι τα παραπάνω μπορούν να υλοποιηθούν μόνο με τις εξής 4 βασικές προϋποθέσεις :
- Την έγκριση από τις αρμόδιες κρατικές Αρχές για τα τρία έργα στην Ξερόλακκα δηλαδή, Κινητό Σταθμό Μεταφόρτωσης (ΚΣΜΑ), περιβαλλοντική αποκατάσταση του απορριμματικού αναγλύφου, τοίχος αντιστήριξης. Δυστυχώς η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) που καταθέσαμε προ τριμήνου συνεχώς μας επιστρέφεται από την αρμόδια Υπηρεσία για διευκρινήσεις και ελλείψεις.
- Να γίνει, επιτέλους, ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός για τα απορρίμματα και ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός στη βάση της ιεράρχησης που έχουμε υιοθετήσει για το δήμο μας, και να συγκροτηθεί ο διαδημοτικός περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης ΦΟ.Δ.Σ.Α ως ΝΠΔΔ, με ευθύνη της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας.
- Να ενταχθούν όλα των παραπάνω έργα και δράσεις στο νέο Ε.Σ.Π.Α. 2015-2020 και να χρηματοδοτούν αυτά πλήρως.
- Να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους και στους ΦΟΔΣΑ να προσλαμβάνουν μόνιμο προσωπικό για τη λειτουργία των νέων εγκαταστάσεων και των προγραμμάτων χωριστής συλλογής, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, με πρώτη προτεραιότητα τη μονιμοποίηση όσων μέχρι σήμερα εργάζονται στο αντικείμενο αυτό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους.
Με λίγα λόγια σήμερα ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ :
α) ΑΔΕΙΕΣ για εργασίες στην Ξερόλακκα και «πλέουμε» μέσα σε κυκεώνα χρονοβόρων διαδικασιών
β) ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ
γ) ΧΡΗΜΑΤΑ για έργα και
δ) εάν δεν παρθούν έγκαιρα μέτρα ούτε ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ για τη λειτουργία των προγραμμάτων χωριστής συλλογής και των υποδομών ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.
Ο Δήμος, χαρακτηριστικά, λαμβάνει από την Κυβέρνηση το 40% των πόρων (που έπαιρνε πριν). Ομοίως τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττονται ετησίως είναι 17,5 εκ. ευρώ αντί για 26 εκ. ευρώ που είναι προϋπολογισμένα λόγω της άθλιας οικονομικής κατάστασης του λαού μας.
Είναι φανερό ότι στη νέα Δημοτική Αρχή παραδόθηκε μια απασφαλισμένη βόμβα χωρίς, μέχρι τώρα, δυνατότητα επανασφάλισής της, αφού τους σχετικούς «κωδικούς» τους κατέχουν η εκάστοτε Κυβέρνηση και η Περιφέρεια ,που μέχρι σήμερα «νίπτουν τας χείρας τους» καθώς οδηγούμαστε ολοταχώς στα βράχια.
Χαρακτηριστικά για την προσωρινή ανακούφιση του αδιεξόδου που βρισκόμαστε έχουμε από καιρό ζητήσει να μεταφέρουμε στο ΧΥΤΑ ΦΛΟΚΑ 50.000 τόνους και από 10.000 τόνους στη Ναύπακτο και Αγρίνιο, χωρίς ακόμα καμία επιτυχία.
Εμείς ενημερώνουμε για μια ακόμα φορά , πέραν του Λαού , την κυβέρνηση ,την Περιφέρεια ,τις δικαστικές , αστυνομικές, υγειονομικές και λοιπές Αρχές και τους φορείς της πόλης για τους κινδύνους στη δημόσια υγεία , θέμα που υπερβαίνει την νέα δημοτική Αρχή, που έχοντας την αγωνία της πατραϊκής κοινωνίας κάνει το μέγιστο δυνατόν για να μην αφήσει τα παιδιά μας στην ΑΡΡΩΣΤΙΑ εξαιτίας αυτών που ήθελαν να μας επιβάλουν κερδοφόρες για το κεφάλαιο «λύσεις».
Αν μείνουν, και για όσο μείνουν, τα σκουπίδια στους δρόμους η νέα Δημοτική Αρχή δεν θα έχει ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΥΘΥΝΗ αφού έχει εξαντλήσει όλες οι δυνατότητές της.
Ήδη ολοκληρώνει την αναμόρφωση του κορεσμένου ΧΥΤΑ με διευθέτηση και συλλογή των στραγγισμάτων που εκβάλλουν από τα πρανή , κάλυψη με χώματα τεράστιων επιφανειών απορριμμάτων, που είχαν αποκαλυφθεί λόγω ξεπλύματος των πρανών από τις πολλών χρόνων βροχοπτώσεις ή και πλημμελούς ταφής, και αλλάζει θεαματικά προς το καλύτερο η όψη του και περιορίζεται κατά πολύ η ρύπανση. Επίσης αποτρέπεται η εκδήλωση πυρκαγιών, όπως έχει συμβεί επανειλημμένα, προκαλώντας μεγάλη μόλυνση, με τελευταία ανήμερα τα Χριστούγεννα του 2014, που ευτυχώς σβήστηκε πολύ γρήγορα.
Τέλος ολοκληρώνει την δημιουργία των προϋποθέσεων για να αντιμετωπιστεί ο περιβαλλοντικός αυτός εφιάλτης και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι με έκτακτες και προσωρινές αλλά περιβαλλοντικά άρτιες λύσεις.
Πάτρα 05-06-2015
Η Δημοτική Αρχή