Βουλή
«Η Κυβέρνηση εργαλειοποιεί τη συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα» (Video)
Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα που κατέθεσε ο Βουλευτής και Υπεύθυνος Πολιτισμού και Αθλητισμού του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης υπογράμμισε πως η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει στη Βρετανία, ούτε στο Βρετανικό Μουσείο δικαιώματα επί των λαφύρων μίας κλοπής. Κατά συνέπεια, όπως είπε, η χώρα μας είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε συζήτηση περί δάνειου, δανεισμού και ανταλλαγής.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος ζήτησε να ενημερωθεί το σώμα της Βουλής αναφορικά με το πλαίσιο βάσει του οποίου η χώρα μας διαπραγματεύεται την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ειδικότερα ως προς τη συζήτηση περί κυριότητας και δανεισμού που είδαμε να αναπτύσσεται στον Τύπο, καθώς και ευρύτερα για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Η κ. Μενδώνη απάντησε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι από την εθνική μας στάση, υπογραμμίζοντας κι εκείνη ότι «δεν αναγνωρίζουμε δικαίωμα κυριότητας, νομής και κατοχής επί των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής».
Παρουσίασε επιγραμματικά την απόφαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO τον Σεπτέμβριο του 2021, αναφέροντας ότι αυτή αναγνωρίζει ως νόμιμο και ηθικό το ελληνικό αίτημα και υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα διακρατικό και διακυβερνητικό ζήτημα, το οποίο δεν αφορά αποκλειστικά τα δύο Μουσεία.
Μίλησε, επίσης, για δύο σημαντικές επιστροφές οι οποίες δημιουργούν μια καλή πρακτική που ισχυροποιεί την ελληνική θέση. Πρόκειται για την επιστροφή του θραύσματος FAGAN από το Μουσείο ANTONINO SALINAS στο Παλέρμο της Σικελίας στη ζωφόρο στο Μουσείο της Ακρόπολης και την επιστροφή των τριών παρθενωνίων θραυσμάτων από τα μουσεία του Βατικανού.
Τέλος, ξεκαθάρισε ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών είναι δύσκολη αλλά όχι αδύνατη και ότι απαιτεί καθορισμό αρχών και πλαισίου, επίγνωση της «κόκκινης γραμμής» και προσήλωση στον εθνικό στόχο.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε την αξία που έχει δεδομένης της οικουμενικότητας του αιτήματος να υπάρξει συστηματική συστράτευση δυνάμεων από τους χώρους της πολιτικής, των τεχνών, των γραμμάτων και της δημοσιογραφίας ώστε να ευαισθητοποιηθεί περαιτέρω η παγκόσμια κοινή γνώμη. Ανέφερε, επίσης, ότι η Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να εργαλειοποιεί τη συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα ενόψει των εθνικών εκλογών, κάτι που αναδείχθηκε μέσα από την πρόσφατη δήλωση της Βρετανής Υπουργού Πολιτισμού ότι «τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι δεν πρόκειται να σταλούν στην Ελλάδα».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κωνσταντόπουλος επανέφερε την πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να συσταθεί μια διακομματική επιτροπή που θα συνεργάζεται με την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, καθώς όπως είπε δεν νοείται εθνική διαπραγμάτευση εν κρυπτώ.