Επιστήμες
1 στους 2 Έλληνες αναζητά online πληροφορίες για ιατρικά θέματα
Ως πηγή πληροφόρησης για μία σειρά ζητημάτων, που σχετίζονται με την υγεία, χρησιμοποιούν πλέον το Διαδίκτυο οι πολίτες, παγκοσμίως.
Οι Έλληνες ακολουθούν πιστά τις διεθνείς τάσεις: το 2019 ένας στους δύο πολίτες (50%), ηλικίας 16-74 ετών, αναζήτησε πληροφορίες για θέματα υγείας στον παγκόσμιο ιστό.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης το ποσοστό των πολιτών που αναζητούν ηλεκτρονικά ιατρικές πληροφορίες ανέρχεται σε 53%
Το αντίστοιχο ποσοστό το 2018 ήταν 47%, όπως και το 2016.
Συνολικά, το ποσοστό των πολιτών, που στρέφονται στο Internet για αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με την υγεία, αυξάνεται σταδιακά στην Ελλάδα: το 2010 το 22% των Ελλήνων χρηστών αναζήτησε online πληροφορίες για ιατρικά θέματα.
Οι ελληνικές επιδόσεις βρίσκονται πολύ κοντά στον μέσο Κοινοτικό όρο, καθώς το ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών που το 2019 αναζήτησε online ιατρικές πληροφορίες σχετικά με τραυματισμούς, ασθένειες, διατροφή, ανερχόταν σε 53%.
Το 2018, το 51% των Ευρωπαίων πολιτών αναζητούσε στο Διαδίκτυο στοιχεία για ιατρικά ζητήματα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2010 ήταν μόλις 34%.
Σύμφωνα με την επίσημη ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, η online αναζήτηση πληροφοριών για την υγεία είναι πιο δημοφιλής στη Φινλανδία, η οποία καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό πολιτών, που ψάχνουν στο Internet στοιχεία για ιατρικά θέματα.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, το 2019 το 76% των χρηστών του Διαδικτύου στη Φινλανδία έκανε online αναζητήσεις για θέματα που σχετίζονται με την υγεία τους.
Τα υψηλότερα ποσοστά
Εξίσου υψηλά είναι τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ολλανδία, με τους Ολλανδούς πολίτες να βρίσκονται στη δεύτερη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης, με τους χρήστες που αναζητούν online πληροφορίες σε θέματα υγείας (74%), με την Κύπρο να ακολουθεί (69%), τη Δανία να έπεται (67% ) και τη Γερμανία να βρίσκεται στην πέμπτη θέση (66%).
Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά εντοπίζονται (σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2019, στη Βουλγαρία (30%), τη Ρουμανία (31%), την Ιταλία (35%), την Πολωνία (47%), τη Λετονία και τη Σλοβενία (και τα 48%). Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι η Κύπρος καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση στην αναζήτηση πληροφοριών για την υγεία στο Διαδίκτυο, ενώ το Λουξεμβούργο έχει τη μικρότερη αντίστοιχη αύξηση.
Η Eurostat διαπιστώνει ότι, κατά την τελευταία δεκαετία, το μερίδιο των πολιτών, που αναζητούν ηλεκτρονικές πληροφορίες για την υγεία, έχει αυξηθεί σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Η υψηλότερη αύξηση σημειώθηκε στην Κύπρο (+53 ποσοστιαίες μονάδες), ακολουθούμενη από την Κροατία (+37), την Τσεχία (+36) και την Ελλάδα (+35). Στον αντίποδα, οι χαμηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στο Λουξεμβούργο (+4 ποσοστιαίες μονάδες), τη Γαλλία (+13), την Ιταλία (+14) και τη Ρουμανία (+ 15).
sepe.gr