Κοινωνία
107 ανεμοστρόβιλοι και υδροσίφωνες στην Ελλάδα το 2018
Το 2018 καταγράψαμε 107 σίφωνες στη χώρα μας, δηλαδή ανεμοστρόβιλους και υδροσίφωνες, 3 εκ των οποίων προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές στην Χαλκιδική και την Κρήτη.
Η πλειοψηφία των σιφώνων (99) ήταν υδροσίφωνες, οι οποίοι δημιουργήθηκαν και παρέμειναν πάνω από θαλάσσιες περιοχές χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα. Ο αριθμός των σιφώνων το 2018 στην Ελλάδα κυμάνθηκε στα μέσο όρο της τελευταίας 10ετίας, όπως και ο αριθμός των ισχυρών ανεμοστρόβιλων που προκάλεσαν ζημιές.
Η μικρή έκταση και χρονική διάρκεια των σιφώνων δυσκολεύει την παρατήρηση και καταγραφή τους, έτσι οι καταγραφές που έχουμε θεωρητικά αποτελούν ένα μέρος του συνολικού αριθμού ανεμοστροβίλων και υδροσιφώνων που εκδηλώνονται στην πραγματικότητα. Η διάδοση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η χρήση smartphones έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την καταγραφή όλων των καιρικών φαινομένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι χρήστες του Facebook και Twitter του Meteo Gr ανέφεραν το 63% των σιφώνων στην Ελλάδα το 2017 και το 52% των συνολικών αναφορών το 2018. Οι αναφορές των πολιτών και η λειτουργία καμερών παρακολούθησης των καιρικών συνθηκών αποτελούν σχεδόν τα μοναδικά μέσα για την καταγραφή αυτού του εντυπωσιακού φαινομένου. Στον παρακάτω χάρτη θα δείτε τις περιοχές όπου καταγράψαμε σίφωνες το 2018 στη χώρα μας, 99 εκ των οποίων ήταν υδροσίφωνες και μόλις 8 ανεμοστρόβιλοι (σίφωνες ξηράς).
Χάρτης. Οι περιοχές που καταγράψαμε σίφωνες στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 2018. Δεξιά αναφέρονται στατιστικά στοιχεία για τους ανεμοστρόβιλους και τους υδροσίφωνες. Επιμέλεια γραφικών: Βασίλης Βαφειάδης.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, κάτω από ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες, δημιουργούνται πολλοί υδροσίφωνες σε μικρό χρονικό διάστημα, όπως για παράδειγμα στις 21 Ιανουάριου του 2018 στην Κέρκυρα, όταν παρατηρήθηκαν 32 σίφωνες σε διάστημα περίπου 2 ωρών. Η παρακάτω εικόνα δείχνει αυτή την “οικογένεια υδροσιφώνων” όπως ονομάζονται, στη Νοτιοδυτική Κέρκυρα. Ευχαριστούμε πολύ τον Γιάννη Γαστεράτο για το πλήθος των αναφορών του από την Κέρκυρα, καθώς και τον Γιώργο Παπαβασιλείου για την πολύτιμη βοήθειά του στην καταγραφή των σιφώνων.
Εικόνα. “Οικογένεια υδροσιφώνων” κοντά στην Κέρκυρα στις 21 Ιανουαρίου 2018. Η φωτογραφία είναι του Γιάννη Γαστεράτου ο οποίος παρατήρησε 32 σίφωνες σε διάστημα περίπου 2 ωρών.
Σταύρος Ντάφης, ΕΑΑ-Πεντέλη
meteo.gr