Connect with us

Κοινωνία

Οι 12 Έλληνες στη λίστα των καταζητούμενων της Ιντερπόλ

red notice

Τα ασαφή κριτήρια της λίστας, οι «διάσημοι» και οι «φαντομάδες»

Για κάποιους δεν ξέρουμε καν πώς μοιάζουν- δεν υπάρχει διαθέσιμη καμία φωτογραφία τους. Άλλων, πάλι, οι φωτογραφίες είναι κακοφωτισμένες και ασπρόμαυρες, όπως επικολλήθηκαν πάνω σε ταυτότητες και διαβατήρια ή όπως τραβήχτηκαν σε κάποιο αστυνομικό τμήμα. Οι περισσότεροι βρίσκονται για πολλά χρόνια στην παρανομία, επομένως είναι πιθανό τα χαρακτηριστικά τους να έχουν αλλάξει.

Κάποιοι πιστεύεται ότι έχουν κάνει πλαστικές στο πρόσωπο, κάτι που αν ισχύει, περιπλέκει τα πράγματα. Ορισμένες πληροφορίες δεν μπορούν να αλλάξουν: «Έχει τατουάζ αριστερά στο στήθος και στα δύο μπράτσα – μια καρδιά και φτερά». Οι περισσότεροι είναι παντελώς άγνωστοι στο ευρύ κοινό. Ανάμεσά τους υπάρχει μόνο μία γυναίκα. Τα δώδεκα πρόσωπα στα οποία αναφέρονται όλα τα παραπάνω, έχουν μόλις δύο κοινά χαρακτηριστικά: είναι Έλληνες και βρίσκονται στη λίστα της Ιντερπόλ με τους διεθνώς καταζητούμενους.

Στη σελίδα της Ιντερπόλ, όπως είναι γνωστό το διεθνές όργανο συνεργασίας των αστυνομικών υπηρεσιών, υπάρχει μια ενότητα με τίτλο “Red Notices”. Η λεγόμενη «Ερυθρά Αγγελία» της Ιντερπόλ δεν έχει την ισχύ διεθνούς εντάλματος σύλληψης ούτε σημαίνει την υποχρέωση σύλληψης ενός προσώπου από άλλη χώρα – τα εντάλματα εκδίδονται από τα τοπικά δικαστήρια και διαβιβάζονται μέσω της διπλωματικής και δικαστικής οδού.

Αντίθετα, οι «Ερυθρές Αγγελίες» είναι στην πράξη σήματα αναζήτησης και συνεργασίας μεταξύ των διωκτικών αρχών. Δημοσιεύονται στη σελίδα της Ιντερπόλ μετά από αίτημα κάθε χώρας, στη βάση μιας αμοιβαίας συμφωνίας για ανταλλαγή στοιχείων και την ενημέρωση για συγκεκριμένα πρόσωπα που θεωρούνται επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια.

Ο ΠΑΛΑΙΟΚΩΣΤΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ

Στην ειδική ενότητα της σελίδας της Ιντερπόλ φιγουράρουν σήμερα περισσότερα από 7.000 ονόματα. Μπορεί κανείς να διατρέξει τη λίστα, επιλέγοντας μια σειρά από κριτήρια, όπως το όνομα, το φύλλο, η ηλικία, η υπηκοότητα και η χώρα στην οποία καταζητείται το κάθε πρόσωπο. Με βάση τα παραπάνω κριτήρια, προκύπτει ότι στη μαύρη λίστα της Ιντερπόλ βρίσκονται σήμερα 12 άτομα με ελληνική υπηκοότητα.

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει ο Βασίλης Παλαιοκώστας. Παραμένει άφαντος από το 2009, όταν απέδρασε για δεύτερη φορά με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού. Ο Παλαιοκώστας καταζητείται, μεταξύ άλλων, για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, απαγωγή, ληστείες και διακεκριμένη οπλοκατοχή. Ο ίδιος κατηγορείται, επίσης, για ανθρωποκτονία και έκρηξη από την οποία προκλήθηκε θάνατος. Αυτό αναφέρεται στην αποστολή παγιδευμένου δέματος, το οποίο σκότωσε τον υπασπιστή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γιώργο Βασιλάκη, το 2010 μέσα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Ο Παλαιοκώστας, που μετά από αυτό είχε επικηρυχθεί με 1 εκατ. ευρώ, αρνείται κάθε ανάμιξη. Στο βιβλίο του, «Μία φυσιολογική ζωή» (εκδ. Οι εκδόσεις των συναδέλφων, σελ. 541 ), που γράφτηκε ενώ παραμένει καταζητούμενος, αναφέρει για τη βόμβα στο Υπουργείο: «Σε έναν φάκελο Α4, που ποτέ δεν είδα, ποτέ δεν έπιασα, ποτέ δεν ταχυδρόμησα και ο οποίος έσκασε διαλύοντας μισό όροφο του υπουργείου προστασίας του πολίτη, η αστυνομία εντόπισε ολόκληρο παλαμικό αποτύπωμά μου!». Ο Παλαιοκώστας είναι ο μοναδικός Έλληνας καταζητούμενος στη λίστα της Ιντερπόλ για τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμες περισσότερες από μία φωτογραφίες. Επιπλέον, παρατίθεται πιθανές μεταμορφώσεις του με καπέλα, γενειάδα ή γυαλιά.

Στο μεταξύ, οι περισσότεροι από τους 12 Έλληνες της λίστας, συνολικά πέντε άτομα, έχουν διπλή υπηκοότητα- ελληνική και ρωσική- και καταζητούνται από τη Ρωσία. Μεταξύ των πέντε, βρίσκεται η μοναδική γυναίκα. Πρόκειται για τη Σοφία Αδαμίδη, 66 ετών σήμερα, γεννημένη στο Καζακστάν. Όπως διαβάζουμε, κατηγορείται για απάτη και υπεξαίρεση, χωρίς να υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες. Οι υπόλοιποι τέσσερις με ρωσική καταγωγή, αντιμετωπίζουν πιο βαριά αδικήματα. Ο Ιρακλί Γκαβζία εμπόριο ναρκωτικών, ο Γιούρι Γιανακόβ απαγωγή και ανθρωποκτονία, ο Ιρακλί Σαββίδης ανθρωποκτονία και ο Αβταντίλ Γιανακόβ διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ανθρωποκτονία, κατοχή όπλων και εκρηκτικών.

Οι Κωνσταντίνος Νταλαγεώργος και Αλεξάντερ Ικονόμοβ, που κατηγορούνται για διαφορετικές υποθέσεις ανθρωποκτονίας, είναι τα δύο πρόσωπα της λίστας για τα οποία δεν υπάρχει διαθέσιμη φωτογραφία. Γνωρίζουμε μόνο την ηλικία τους και ότι ο δεύτερος γεννήθηκε στη Σταυρούπολη της Ρωσίας. Ο Δημήτριος-Αθανάσιος Ανδρουτσόπουλος είναι ο «Αμερικανός» της λίστας. Γεννήθηκε στο Σικάγο και φέρεται να διέπραξε ανθρωποκτονία στις ΗΠΑ. Καταζητούμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι και ο Δημήτριος Αμασιάδης, για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου κάτω των 13 ετών. Για αυτόν υπάρχουν διαθέσιμες μόνο δύο ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Οι δύο τελευταίοι στη λίστα των Ελλήνων της Ιντερπόλ είναι ο Νίκος Τζωρτζάκης, κατηγορούμενος στη Βενεζουέλα για σεξουαλική κακοποίηση, και ο Ιωάννης Μαραγκουδάκης, τον οποίο αναζητούν οι αρχές του Καναδά για σεξουαλική επίθεση.

ΤΑ ΘΟΛΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Η χώρα στην οποία ο καθένας από τους παραπάνω καταζητείται, έχει σημασία για την ένταξή τους στη λίστα. «Για παράδειγμα, ένας κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία στη Ρωσία, μπορεί να είναι στη λίστα της Ιντερπόλ μετά από αίτημα της Ρωσίας. Το ίδιο πρόσωπο, όμως, μπορεί να βρίσκεται σήμερα σε κάποια ελληνική φυλακή για άλλο αδίκημα. Για τις ρωσικές αρχές παραμένει καταζητούμενος, όμως για τις ελληνικές αρχές δεν είναι απαραίτητο να θεωρείται επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, ώστε να ζητηθεί να μπει στη λίστα», είπε στο Magazine Έλληνας αστυνομικός που έχει χειριστεί υποθέσεις καταζητούμενων.

Υπάρχει κάτι ακόμη. Αν αλλάξουμε τα κριτήρια αναζήτησης στη σελίδα της Ιντερπόλ, πληκτρολογώντας όσους είναι καταζητούμενοι από την Ελλάδα, υπάρχουν μόλις τέσσερα πρόσωπα. Ο Παλαιοκώστας, ο Νταλαγεώργος που αναφέρθηκε πιο πάνω, και δύο άντρες από την Αλβανία, οι Ταουλάντ και Εργέστ Μέμο. Οι δύο τελευταίοι θεωρούνται «περιβαλλοντικοί φυγάδες» κι αυτό διότι περιγράφονται ως μέλη των συμμοριών που ξυλεύουν παράνομα της πλαγιές του Γράμμου. Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, κατηγορούνται ότι το 2013 είχαν αποψιλώσει δεκάδες στρέμματα δάσους στην ορεινή περιοχή πάνω από την Κόνιτσα, σε απόσταση περίπου 300 μέτρων εντός του ελληνικού εδάφους. Η αξία της ξυλείας που υλοτόμησαν φέρεται να φθάνει τις 100.000 ευρώ.

Το παράδειγμα των δύο Αλβανών στην ελληνική λίστα είναι ενδεικτικό των γκρίζων κριτηρίων με τα οποία αυτή συντάσσεται. «Οι ελληνικές Αρχές θεωρούν επικίνδυνους πολλαπλάσιους φυγάδες από τους τέσσερις, τα στοιχεία των οποίων έχουν σταλεί στην Ιντερπόλ για την έκδοση “Ερυθράς Αγγελίας”», ανέφερε η ίδια αστυνομική πηγή. «Σαφώς υπάρχουν δεκάδες εκκρεμή εντάλματα για κακοποιούς που έχουν διαπράξει πιο σοβαρά εγκλήματα από την παράνομη υλοτομία στα σύνορα, όμως τα κριτήρια για την online λίστα παραμένουν σχετικά ασαφή. Η ιεράρχηση κάθε χώρας είναι διαφορετική».

Η ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Η Ιντερπόλ εξηγεί ότι κάθε κράτος αποφασίζει τη νομική ισχύ που θα δώσει σε μία «Ερυθρά Αγγελία». Κι αυτό, διότι υπάρχουν καθεστώτα που διώκουν χιλιάδες ανθρώπους για πολιτικούς και φρονηματικούς λόγους. Τέτοιο παράδειγμα είναι η Τουρκία. Τούρκοι αντικαθεστωτικοί, που είχαν περάσει στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, το 2016, διαπίστωσαν ότι τα διαβατήριά τους είχε δηλωθεί από τις τουρκικές Αρχές ως κλεμμένα στη λίστα της Ιντερπόλ.

Εκτός από αυτό, το καθεστώς Ερντογάν έστειλε χιλιάδες σήματα στην Ιντερπόλ, ζητώντας να εκδοθούν «Ερυθρές Αγγελίες» μαζικά για πρόσωπα που συνδέονταν με το δίκτυο Γκιουλέν. Η Τουρκία ανέβασε στην αντίστοιχη λίστα τα στοιχεία 60.000 ατόμων. Μετά από αυτό, η Ιντερπόλ λίγο έλειψε να αποκλείσει την πρόσβαση της Άγκυρας στη βάση δεδομένων, αναφέροντας ότι η καταχώρηση των 60.000 ονομάτων δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκυρη.

Για να γίνει αντιληπτό το κυνήγι μαγισσών του Ερντογάν, σημειώνεται ότι στα 70 χρόνια λειτουργίας της Ιντερπόλ, οι 190 χώρες-μέλη του οργανισμού έχουν καταχωρήσει συνολικά 163.000 πρόσωπα στις «Ερυθρές Αγγελίες». Σήμερα, στην αναζήτηση για τα πρόσωπα που ζητά η Τουρκία, προκύπτει μόνο ένα. Καταζητείται για υπόθεση διακεκριμένης απάτης.

news247.gr

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014