Connect with us

Αιτωλοακαρνανία

17 χρόνια Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου (Video)

3 768x500 1 1

Μία δεκαεπτάχρονη  νεαρή Ελληνίδα βλέπει στον καθρέφτη της φέτος η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου που γιορτάζει τα 17α γενέθλιά της στις 12 Αυγούστου του 2021.

Τα συναισθήματά της αποτυπώνονται σε ένα βίντεο, στο οποίο πρωταγωνιστεί μία «Ελληνίς ετών 17»,

γεννημένη το καλοκαίρι του 2004 στη Δυτική Ελλάδα, όπως η Εθνική μας Γέφυρα.

Η Ευαγγελίνα Κακάβα ενσαρκώνει στην οθόνη τη νιότη και την ελπίδα της πατρίδας, για ένα μέλλον χτισμένο πάνω στην υπευθυνότητα.

Μαθήτρια με εξαιρετικές σχολικές επιδόσεις, η Ευαγγελίνα, θα βρίσκεται από τον προσεχή Σεπτέμβριο στα θρανία της Γ’ Λυκείου.

Μιλώντας στην κάμερα, χαρακτηρίζει τους γονείς της «πυλώνες της ζωής της», οι οποίοι της  έδωσαν βάσεις για να πατάει γερά και να αντέξει τους «ανέμους», τα «κύματα» και τους «σεισμούς» που θα ζήσει στην πορεία, υπογραμμίζοντας μεταφορικά προκλήσεις που είναι κοινές στη ζωή των ανθρώπων και αντιμετωπίστηκαν κατά την κατασκευή της Γέφυρας στο στενό Ρίου – Αντιρρίου.

Πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, στον ελεύθερο χρόνο της συμμετέχει σε τμήματα θεατρικού παιχνιδιού του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.

Εκτός από το θέατρο, ο ορίζοντάς της περιλαμβάνει και την επιστήμη της ψυχολογίας.

Στο άτομό της βλέπει ένα νεαρό ευαισθητοποιημένο μέλος του κοινωνικού συνόλου, με συμμετοχή σε όσο περισσότερες κοινωνικές και περιβαλλοντικές δράσεις μπορεί.

Παράλληλα τοποθετεί τον εαυτό της σε ένα αύριο που είναι ήδη εδώ:

Μια ανθρώπινη ύπαρξη που νιώθει πως ολοκληρώνεται μέσα από την γυναικεία φύση, τη μοναδικότητα, την ανεξαρτησία, τον δυναμισμό και την ομορφιά που έχει για πηγή την ψυχή:

«Γεννήθηκα γυναίκα… Έχω συνηθίσει να κρατάω τον λόγο μου, γιατί είναι -και αυτό- ένα γυναικείο χάρισμα» λέει, αμφισβητώντας κατεστημένες πεποιθήσεις και παραπέμποντας παράλληλα σε δεσμεύσεις που τιμήθηκαν, όπως στην περίπτωση της (έγκαιρης, ασφαλούς και χωρίς υπερβάσεις προϋπολογισμών) κατασκευής, όσο και της λειτουργίας της Ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου.

Από την τρέχουσα χρονιά έχει συγκρατήσει πως ήταν μια δύσκολη και αποκαλυπτική περίοδος για τις γυναίκες στην Ελλάδα, με επαναλαμβανόμενα περιστατικά έμφυλης βίας και γυναικοκτονίες, υπογραμμίζοντας ότι εκτιμά τη θέση που παίρνει η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών στο πλαίσιο του εταιρικού της κοινωνικού ακτιβισμού.

Κρίνει πως η καταπολέμηση των στερεοτύπων στην καθημερινότητα είναι μονόδρομος.

«Αν μπορούσα να αλλάξω τον κόσμο, θα ήθελα να σταματήσει η εκμετάλλευση» λέει συχνά, προσθέτοντας:

«Συμμετείχα στο βίντεο των γενεθλίων της συνομήλικής μου Γέφυρας, ελπίζοντας η συνεισφορά μου να λειτουργήσει ως αφετηρία για έναν τρόπο ζωής με περισσότερη ευγένεια, ανιδιοτέλεια, ενσυναίσθηση, υπευθυνότητα και ελευθερία».

Όταν σκέφτεται τη Γέφυρα, τη συνδέει με τα ταξίδια και την επικοινωνία με άλλους ανθρώπους, έννοιες που θεωρεί συνώνυμες της ελευθερίας του ατόμου.

«Μετρήστε τις γυναίκες στο τοπίο της ζωής σας. Είναι και η Ελλάδα μία από αυτές. Στηρίξτε τις, όπως κι εσείς στηρίζεστε πάνω τους. Είναι οι γέφυρές σας με τη ζωή. Γίνετε οι πυλώνες τους» λέει εκτός κάμερας.

Σε ένα από τα τελευταία πλάνα του βίντεο, γυρισμένο στα πρόσφατα καμένα δάση της Αχαΐας, στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας σε όλη την Ελλάδα με τη φράση: « ΜΑΖΙ θα ξαναγεννάμε ό,τι χάνεται ».

Advertisement

AgrinioTimes ©2014